News

Eclipsa de Soare Live Video, 10 iunie 2021. Imagini unice transmise cu fenomenul astronomic

Urmărește aici fenomenul astronomic al eclipsei de Soare din 10 iunie 2021, cu imagini transmise din întreaga lume.
10.06.2021 | 13:50
Eclipsa de Soare Live Video 10 iunie 2021 Imagini unice transmise cu fenomenul astronomic
Eclipsa de Soare Live Video, 10 iunie 2021. Imagini unice transmise de NASA. Sursa foto: captură YouTube.
ADVERTISEMENT

Eclipsa inelară de Soare a început în urmă cu câteva minute. Din păcate, în România este vizibilă doar ca o eclipsă parțială, iar asta doar din zonele nordice ale țării.

Cu toate acestea, dacă dorești să te bucuri de acest fenomen astronomic, poți urmări videoclipurile de mai jos, care urmăresc parcursul eclipsei în direct.

ADVERTISEMENT

Din păcate, eclipsa de astăzi este vizibilă din România doar într-o formă parțială.

Asta nu e singura limită despre care vorbim, având în vedere că fenomenul poate fi observat doar în zona nordică a țării.

Transilvania, majoritatea Moldovei, Bucovina, județele Arad, Bihor, Maramureș, Satu Mare și nordul și centrul județului Timiș sunt zonele traversate de acest fenomen astral.

ADVERTISEMENT

Pentru a face situația și mai dificilă în ceea ce privește eclipsa vizibilă de la noi, maximul de acoperire este de doar 2,1%, iar condițiile meteo din multe zone ale țării par să fie nefavorabile.

Eclipsa a început la ora 11:12:20, ora României, a avut maximul la 13:41:54 și finalul va avea loc la ora 16:11:19.

ADVERTISEMENT

Eclipsa din 10 iunie 2021 este una de tip inelar. Ce înseamnă, totuși, un astfel de fenomen?

Cu toate că Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate exact, diametrul aparent al satelitului este mai mic decât ce al Soarelui. Astfel, rezultatul este un inel strălucitor ce înconjoară satelitul.

Cei mai fericiți de această eclipsă sunt cei care locuiesc în zone aflate la latitudini mari. Zonele de nord-est ale Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și nord-estul extrem al Orientului Rus au fost cele care au beneficiat de cele mai bune imagini ale eclipsei.

ADVERTISEMENT

România va mai avea ceva timp de așteptat până la următoarea eclipsă totală de soare. Au trecut și 22 de ani de la ultima eclipsă totală de care ne-am bucurat în țară.

Evenimentul deosebit din 1999 a fost celebrat printr-o multitudine de evenimente ce au avut loc în țară, în zilele premergătoare datei de 11 august.

În plus, la momentul respectiv, România a debutat cu o premieră importantă pentru Europa. A lansat o bancnotă comemorativă pentru eclipsa totală din 1999, aceasta fiind prima bancnotă de polimeri lansată în Europa.

ADVERTISEMENT