News

Eclipsă de Soare pe 10 iunie 2021: de unde poți vedea fenomenul astral în România

O eclipsă inelară de Soare are loc pe 10 iunie 2021, iar aceasta poate fi observată, parțial, și din România.
10.06.2021 | 12:57
Eclipsa de Soare pe 10 iunie 2021 de unde poti vedea fenomenul astral in Romania
Eclipsă de Soare pe 10 iunie 2021: de unde poți vedea fenomenul astral în România. Sursa foto: Mattia Verga, Pixabay.
ADVERTISEMENT
10-06-2021
09:58

Urmărește LIVE apogeul eclipsei

Dacă nu ai ocazia să vezi eclipsa inelară de Soare ce are loc în aceste momente, o poți urmări live, mai jos, grație celor de la NASA.

10-06-2021
07:13

Eclipsa din România începe în aproximativ trei ore!

Eclipsa parțială de Soare din România începe la ora 13:17, în nord-vestul țării. Conform celor de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, acoperirea discului solar va fi de doar 2,1% în punctul maxim.

Teritoriul României va fi traversat de o eclipsă parțială de soare mâine, 10 iunie 2021.

Eclipsa de mâine este una inelară, fiind cea de-a 16-a de acest fel din ultimii 21 de ani. De asemenea, este a 23-a din 80 de eclipse, din seria Saros 147.

Saros reprezintă o perioadă de 223 de lunații, sau de luni sinodice. Această perioadă este folosită pentru a putea prezice data viitoarelor eclipse de Soare sau de Lună. Într-un limbaj mai liber, perioada unui Saros este de 18 ani, 10 sau 11 zile și 8 ore (în funcție de numărul de ani bisecți, care poate fi 4 sau 5).

ADVERTISEMENT

Desigur, din păcate pentru România, eclipsa în forma sa inelară nu va putea fi văzută din vreo regiune a țării, însă unii dintre noi ne vom putea bucura cel puțin de o eclipsă parțială. Asta, firește, dacă cerul zilei va fi unul senin, care să permită observarea fenomenului.

Ce este o eclipsă inelară de Soare

Pentru a înțelege mai bine ce este o eclipsă inelară de Soare, e bine să trecem în revistă fenomenul eclipsei de Soare. Aceasta are loc atunci când Luna trece printre Soare și Pământ.

ADVERTISEMENT

Eclipsele au poziții proprii, iar observarea lor e posibilă doar din anumite zone ale Pământului. Doar într-o mică zonă eclipsa poate fi văzută la potențialul maximum, în vreme ce zonele adiacente se pot bucura de o eclipsă parțială.

În cazul unei eclipse totale de soare, astrul ceresc este obturat complet de satelitul natural al planetei noastre. Aceste eclipse sunt vizibile dintr-o zonă deosebit de restrânsă. În animația de mai jos, punctul negru reprezintă zona din care eclipsa este totală. Zona întunecată reprezintă zona din care eclipsa este parțială.

ADVERTISEMENT

Totuși, eclipsa de mâine este una inelară. Asta înseamnă că, deși Soarele, Luna și Pământul sunt aliniate exact, diametrul aparent al satelitului este mai mic decât ce al Soarelui. Astfel, rezultatul este un inel strălucitor ce înconjoară satelitul.

Pentru România, însă, eclipsa nu este inelară, ci parțială. După cum sugerează și numele, în cazul unui astfel de fenomen, Soarele este acoperit doar parțial de Lună.

ADVERTISEMENT

Pe unde ”trece” eclipsa inelară de Soare din 10 iunie 2021

Animația de mai jos prezintă parcursul eclipsei ce va avea loc mâine. Zonele din care poate fi observată eclipsa în formă inelară sunt la latitudini mari, nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și nordul Orientului Rus.

Parcursul eclipsei inelare de Soare din 10 iunie 2021. Sursa foto: A.T. Sinclair, NASA, Wikipedia.
Parcursul eclipsei inelare de Soare din 10 iunie 2021. Sursa foto: A.T. Sinclair, NASA, Wikipedia.

În ceea ce privește vizibilitatea eclipsei în formă parțială, zonele care se pot bucura de asta sunt mult mai multe. Este vorba de zonele nordice și estice ale Americii de Nord, despre majoritatea Europei și de zona de nord a Asiei.

Parcursul eclipsei din 10 iunie 2021 în Europa și România. Sursa foto: greatamericaneclipse.com.
Parcursul eclipsei din 10 iunie 2021 în Europa și România. Sursa foto: greatamericaneclipse.com.

De unde și când poți vedea eclipsa din 10 iunie 2021 în România

Pentru unii români, ziua de mâine este un prilej de bucurie, deoarece eclipsa parțială traversează și o parte din țara noastră.

Astfel, dacă ești în jumătatea de nord a țării, poți vedea eclipsa în formă parțială. Transilvania, majoritatea Moldovei, Bucovina, județele Arad, Bihor, Maramureș, Satu Mare și nordul și centrul județului Timiș sunt zonele traversate de acest fenomen astral.

Cu cât te afli într-o zonă mai nordică, cu atât eclipsa va fi mai vizibilă.

În ceea ce privește timpul de desfășurare a eclipsei, prima desfășurare a fenomenului are loc la ora 8:12:20 UTC (11:12:20 ora Bucureștiului), iar prima zonă care vede eclipsa completă are parte de apariție la 09:49:50 (12:49:50 ora României).

Maximul eclipsei are loc la 10:41:54 (13:41:54 ora locală), iar ultima desfășurare a fenomenului astral are loc la 13:11:19 (16:11:19 ora Bucureștiului).

Dacă nu ai oportunitatea să vezi eclipsa de mâine de undeva din România (sau chiar din altă țară), NASA va transmite un live stream pe YouTube, dacă condițiile meteo vor permite.

Ce trebuie să știi înainte să te bucuri de eclipsă

E important de reținut că nu este bine să privești cu ochiul liber către Soare, nici măcar când acesta este obscurat parțial sau total; lumina stelei îți poate afecta vederea, chiar până la orbire. Cel mai indicat este să porți ochelari speciali pentru acest fenomen. Ochelarii de soare obișnuiți nu sunt siguri pentru observarea unei eclipse.

Poți folosi și un filtru de sudură cu densitate mai mare. Este posibil, însă, ca din cauza grosimii sticlei, să ai parte de o imagine dublă. Ca alternativă, proiectarea imaginii pe un ecran poate fi o variantă bună.

Când a avut loc ultima eclipsă totală de soare în România

Probabil că unii dintre voi încă își amintesc de vara lui 1999, marcată de eclipsa totală de soare vizibilă din România. Aceasta a avut loc în data de 11 august și s-a remarcat prin faptul că a fost cea mai observată eclipsă din istoria omenirii. Evenimentul a fost foarte anticipat în România, o mulțime de evenimente și manifestări având loc în zilele premergătoare eclipsei.

La vremea respectivă, România a comemorat acest moment special, iar BNR a emis o bancnotă cu valoarea de 2.000 de lei, dar și o monedă de 500 de lei, ambele cu ilustrații ale eclipsei. Bancnota n-a fost specială doar prin celebrarea eclipsei, ci și prin faptul că a fost prima bancnotă de polimeri emisă nu doar în România, ci și în Europa.

Bancnota de 2.000 de lei, emisă pentru celebrarea eclipsei din 1999. Sursa foto: Trisku, Wikipedia.
Bancnota de 2.000 de lei, emisă pentru celebrarea eclipsei din 1999. Sursa foto: Trisku, Wikipedia.
ADVERTISEMENT