News

Imagini spectaculoase. Cum s-a văzut din spațiu singura eclipsă totală de Soare din 2021

Singura eclipsă totală de Soare din 2021 a avut loc în urmă cu câteva zile. Acest fenomen astronomic a putut fi observat, însă, doar de câteva mii de persoane.
07.12.2021 | 18:44
Imagini spectaculoase Cum sa vazut din spatiu singura eclipsa totala de Soare din 2021
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, eclipsa totală de Soare care a avut loc în urmă cu doar câteva zile este una specială. Și asta din mai multe puncte de vedere.

Probabil cel mai intrigant aspect al acestei eclipse este faptul că, deși a traversat de-a lungul un continent, a putut fi văzută de cel mult câteva mii de oameni, în cel mai fericit caz. Asta deoarece singura eclipsă totală de Soare din acest an a avut loc deasupra Antarcticii, mai exact deasupra vestului continentului înghețat. Astfel, singurii care s-ar fi putut bucura de aceasta sunt locuitorii stațiilor de cercetare de la Polul Sud. În cel mai rău caz, cam o mie de suflete trăiesc aici în lunile de iarnă; în timpul verii polare, însă, populația poate ajunge până la 5.000 de persoane.

ADVERTISEMENT

A mai fost și un alt aspect special referitor la această eclipsă. Majoritatea fenomenelor de acest fel se mișcă de la vest la est pe Pământ, însă această eclipsă din 4 decembrie a avut o traiectorie inversă, de la est la vest. Această inversare, rar întâlnită, este posibilă doar în regiunile polare ale planetei.

Așadar, dincolo de ceva cercetători din Antarctica și poate de pinguini, mai nimeni nu s-a putut bucura de această eclipsă. Excepție fac, însă, astronauții de pe Stația Spațială Internațională, care au fost între cei privilegiați ce au putut urmări acest fenomen astronomic.

ADVERTISEMENT

Eclipsa a început la ora 09:00, ora României, în dimineața zilei de sâmbătă, 4 decembrie. Cei șapte astronauți și cosmonauți care se află în prezent pe SSI au întrerupt pentru câteva momente activitățile pe care le desfășurau și s-au reunit în Cupola, domul panoramic atașat la nodul Tranquility al Stației Spațiale Internaționale, pentru a se bucura de priveliște.

Singura eclipsă totală de Soare din 2021, rezervată unui număr restrâns de privitori

”Sâmbătă dimineața, echipajul Expedition 66 s-a adunat în Cupola pentru a vedea eclipsa totală de soare care a avut loc deasupra Antarcticii și Oceanului de Sud”, a scris Kayla Barron, astronaut NASA, pe Twitter. Aceasta a publicat și două imagini spectaculoase ale eclipsei, așa cum a fost văzută de cei din spațiu.

ADVERTISEMENT

Începută la ora 9, eclipsa a atins apogeul la ora 09:44, ora României, având o durată de două minute de totalitate. Ulterior, discul solar a reapărut, iar eclipsa a luat sfârșit la ora 10:06.

eclipsa totala de soare spatiu antarctica
Cum s-a văzut din spațiu singura eclipsă totală de Soare din 2021. Sursa foto: Kayla Barron, NASA, Twitter.

A mai existat o posibilitate de a vedea eclipsa din 4 decembrie. Unii oameni au putut să se bucure de aceasta chiar dacă n-au fost pe Stația Spațială și nici în Antarctica. Prețul plătit, însă, a fost cel puțin piperat.

ADVERTISEMENT

Oamenii cu dare de mână s-au putut îmbarca într-unul dintre zborurile speciale pentru urmărirea eclipsei din zbor. Astfel de avioane au decolat din Santiago, Chile, dar și din Melbourne, Australia. Costul unui bilet la bordul avioanelor a variat între 6.000 și 9.000 de dolari, arată space.com.

eclipsa totala de soare spatiu antarctica
Cum s-a văzut din spațiu singura eclipsă totală de Soare din 2021. Sursa foto: Kayla Barron, NASA, Twitter.

Eclipsa a fost vizibilă și în formă parțială, din câteva regiuni din Australia, Noua Zeelandă, Argentina și Africa de Sud. Totuși, un astfel de fenomen este mult mai puțin spectaculos decât o acoperire totală a discului solar.

Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc pe 20 aprilie 2023 și va fi vizibilă din zone sudice și estice ale continentului asiatic.

ADVERTISEMENT