News

Economia mondială, în continuă scădere. Oficial FMI: „Relansarea nu este sigură”

13.10.2020 | 17:25
Economia mondiala in continua scadere Oficial FMI Relansarea nu este sigura
ADVERTISEMENT

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economia mondială va înregistra o scădere de 4,4% în anul curent, ca urmare a efectelor restricţiilor aplicate pentru stoparea răspândirii virusului SARS-COV-2.

Potrivit specialiștilor, vom asista astfel la cea mai gravă scădere economică înregistrată după Marea Depresiune din 1930. Ca o comparație, în timpul recesiunii din 2008 aceasta a fost de 0,1%.

ADVERTISEMENT

În schimb, dacă ne raportăm la estimările din luna iunie, constatăm că Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit perspectivele economiei mondiale cu 0,8%. Având în vedere evoluția pandemiei, este greu de crezut, însă, că situația se va putea îmbunătăți semnificativ în următoarea perioadă.

FMI estimează o nouă scădere îngrijorătoare a economiei mondiale, în contextul pandemiei de coronavirus

Pentru anul 2021, FMI preconizează o creştere economică de 5,2% la nivel mondial, cu 0,2% mai puţin față de estimarea din iunie. În cazul Statelor Unite ale Americii, scăderea economică ar urma să fie de 4,3% în anul curent, urmată de o creştere de 3,1% în 2021.

ADVERTISEMENT

Cât despre China, cea de-a doua economie a lumii, aceasta va avea o creştere de 1,9% în 2020 (faţă de 6,1% în 2019), iar în 2021 se estimează că activitățile economice vor genera o creştere de 8,2%.

Potrivit specialiștilor, zona euro ar urma să înregistreze o scădere economică de 8,3% anul acesta, urmată de o creştere de 5,2% în 2021.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă economia mondială tinde să îşi revină, creşterea va fi lungă, inegală şi incertă. Relansarea economică nu este sigură cât timp pandemia continuă să se răspândească“, a explicat Gita Gopinath, economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional.

Vești bune pentru România. Florin Cîțu exultă: „Ciolacu, fii bărbat! Recunoaște că ai greșit”

Dacă în aprilie estima că România va înregistra în 2020 o contracţie de 5%, conform noilor previziuni din WEO, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca economia românească să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.

ADVERTISEMENT

Noile estimări ale FMI sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care săptămâna trecută prognoza că țara noastră va înregistra o contracţie de 5,7% în 2020. Totodată, vin vești bune și din punctul de vedere al estimărilor privind deficitul de cont curent înregistrat de România în acest an, până la 5,3% din PIB, în condiţiile în care în primăvară prognoza un deficit de cont curent de 5,5% din PIB.

În 2021, nivelul deficitului de cont curent se va reduce până la 4,5% din PIB, mai bine decât reducerea până la 4,7% din PIB pe care o preconiza în aprilie.

Având în vedere aceste estimări, ministrul Finanțelor Publice îi transmite lui Marcel Ciolacu să admită că s-a înșelat. „Marcel Ciolacu, fii barbat! Recunoaște că ai greșit. #IToldYouSo”, a scris Florin Cîțu pe contul personal de Facebook.

ADVERTISEMENT