ADVERTISEMENT
News

Economia României, scădere dramatică a activității pentru trimestrul al II-lea. Estimările sunt sumbre

Autor: Traian Terzian | 24.05.2020 | 14:43
Economia României, scădere dramatică a activității pentru trimestrul al II-lea. Estimările sunt sumbre
Economia României va înregistra o scădere dramatică a activității pentru trimestrul al II-lea al acestui an, în contextul pandemiei de coronavirus. Sursă foto: INQUAM Photos Octav Ganea

Economia României va înregistra o scădere dramatică a activității pentru trimestrul al II-lea al acestui an, în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Economia României, scădere dramatică a activității pentru trimestrul al II-lea

Conform Agerpres, care citează Programul de convergenţă 2020 publicat de Ministerul Finanţelor Publice, economia României va înregistra o scădere severă a activităţii în trimestrul al II-lea, de 14,4%.

În schimb, impactul asupra industriei prelucrătoare în perioada menţionată va fi de circa 18%, iar declinul la fabricarea produselor textile şi articolelor de îmbrăcăminte, pielărie şi industria auto, de peste 35%.

ADVERTISEMENT

”Prognoza evoluţiei produsului intern brut pentru anul 2020 a luat în considerare efectele pandemiei COVID-19, precum şi măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, piaţa muncii şi consumatori, dar şi intervenţiile în domeniul medical”, se arată în documentul ministerului.

Se estimează o reducere severă a activităţii economiei în trimestrul al II-lea, profilul trimestrial evidenţiind o evoluţie preponderent în formă de ”V”, dar fără a reveni la situaţia din scenariul de iarnă și cu o recuperare propriu-zisă în trimestrul al IV-lea.

ADVERTISEMENT

”Condiţiile macroeconomice favorabile vor acţiona în continuare, în special din trimestrul al III-lea”

”Scenariul se bazează pe un impact economic negativ limitat în timp, în jur de patru luni (martie-iunie), urmând o extindere parţială în iulie-septembrie, plecând de la experienţa Chinei care dă semne de revenire după patru luni”, mai notează Ministerul Finanțelor.

În perioada de vârf a pandemiei, serviciile vor avea o contribuţie negativă de 9,3 puncte procentuale la dinamica PIB-ului, fiind urmate de industrie (-3,9 puncte procentuale). Serviciile vor fi afectate în special pe segmentele de tranzacţii imobiliare, hoteluri şi restaurante, activităţi recreative, transporturi, servicii de întreţinere.

ADVERTISEMENT

”Condiţiile macroeconomice favorabile vor acţiona în continuare, în special din trimestrul al III-lea, luând în considerare faptul că pieţele externe nu se vor pierde, iar economia are capacitatea potenţială de revenire prin măsurile guvernamentale de conservare a veniturilor şi măsurile de repornire”, susține ministerul.

În acest context, se aşteaptă ca economia României să înregistreze o reducere de 1,9% la nivel anual, în termeni reali, fiind rezultatul unor contribuţii negative atât din partea cererii interne (-1,6 puncte procentuale) cât şi a exportului net, dar într-o măsură mai redusă (- 0,3 puncte procentuale).

ADVERTISEMENT

Astfel, diminuarea de ritm a indicatorilor sectoriali menţionaţi a condus la revizuirea dinamicii PIB în scenariul coronavirusului cu circa 6 puncte procentuale, respectiv de la +4,1% în prognoza de iarnă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!