Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a comentat măsurile propuse pentru reducerea deficitului bugetar și a subliniat că taxa de solidaritate ar reprezenta, de fapt, impozitul progresiv. Totodată, el consideră că Polonia ar putea fi un model pentru România în privința regimului fiscal.
Într-un articol de opinie, Valentin Lazea susține că măsurile propuse de actorii politici pentru a reduce deficitul bugetar sunt soluții „originale”, dând de înțeles că sunt chiar neconvenționale având în vedere că au fost puțin sau deloc testate în alte țări ale Uniunii Europene.
Economistul șef al BNR mai spune că taxa de solidaritate sau impozitul pe tranzacții financiar-bancare se adaugă altor „găselnițe”, precum taxa pe stâlp. El atenționează că aceste măsuri au un randament incert și ar putea fi privite cu scepticism de mediul economic și alte grupuri afectate.
Valetin Lazea amintește că între 2015 și 2023, în România au fost introduse în fiscalitate 554 de modificări prin 107 acte normative. Acesta a explicat că în locul unor astfel de măsuri, țara noastră s-ar putea inspira din modele deja validate de alte state care se află într-o situație similară din punct de vedere al dezvoltării economice.
În acest sens, economistul șef al BNR dă exemplul Poloniei, o țară comparabilă cu România în privința tabloului macroeconomic. „Desigur, s-ar putea obiecta că, dacă România ar colecta TVA mult mai bine (cu 2% din PIB în plus), s-ar putea apropia de nivelul deficitului bugetar din Polonia.
Dar chiar și în acest scenariu optimist (și la care nu se poate ajunge pe termen scurt), tot ar rămâne o diferență notabilă: statul polonez funcționează cu venituri bugetare de circa 42% din PIB și cu cheltuieli de circa 48% din PIB, în timp ce statul român funcționează cu venituri bugetare de circa 33% din PIB și cu cheltuieli de circa 42% din PIB”, explică Valentin Lazea.
În continuare, reprezentantul BNR spune că această capacitate fiscală a Poloniei explică de ce este deja membră OECD și de ce își permite cheltuieli militare de peste 4% din PIB, spre deosebire de România care de-abia trece de 2% din PIB.
În același timp, Valentin Lazea arată că cetățenii polonezi sunt dispuși să contribuie mai consistent la buget. În schimb, ei primesc servicii publice de calitate. Comparând cu situația din Polonia, economistul spune că „România impozitează mai puțin atât capitalul, munca, cât și consumul”, concluzionând că fiscalitatea din țara noastră „este departe de a fi excesivă”.
„Problema este că în țara noastră avem rareori parte de analize obiective, întrucât chiar cei presupuși a le face, analiștii economici, acționează cel ai adesea ca lobby pentru sectorul de afaceri.
La final, o constatare: taxa de solidaritate, care este astăzi printre propuneri, nu este altceva decât impozitul progresiv, cu un alt nume. Dacă pentru urechile românilor taxa de solidaritate sună mai bine decât impozitul progresiv, este în regulă. Să ne amintim că, într-o formă sau alta, el există în cele mai liberale economii, inclusiv în Mare Britanie din 1842 și în SUA din 1862.
Concluzionând, ar fi (fost) de dorit ca România să întreprindă mai puține experimente în materie de fiscalitate și să adopte modele care au funcționat cu succes în altă parte”, se arată în articolul de opinie publicat de Valentin Lazea.