News

Economistul-șef BNR propune reduceri salariale cu 20% pentru bugetari în 2021

19.11.2020 | 20:24
Economistulsef BNR propune reduceri salariale cu 20 pentru bugetari in 2021
ADVERTISEMENT

Anul 2021 ar putea veni cu reduceri salariale pentru o parte dintre angajații din România. Un oficial BNR propune tăierea salariilor la bugetari cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână.

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României vine cu vești proaste pentru angajații la stat spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli.

ADVERTISEMENT

În opinia acestuia, programul de lucru al bugetarilor ar trebui redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările ar trebui să fie înghețate.

Reduceri salariale cu 20% în 2021, propunerea unui oficial BNR

România traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, iar anul 2021 pare unul compromis dacă statul nu ia o serie de măsuri dure în privința cheltuielilor, apreciază oficialii din BNR.

ADVERTISEMENT

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri economice dure.

Oficialul BNR a declarat, joi, că tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru ore pe zi în sistemul public reprezintă soluții de reducere a deficitului bugetar în 2021.

ADVERTISEMENT

”Reducerea cheltuielilor ar fi necesară numai că trebuie să crească în viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, cu dotarea şcolilor, cu infrastructură etc.

Deci, chiar presupunând că vreun Guvern îşi asuma actul politic de a îngheţa salariile şi pensiile, tot nu va fi suficient că alte cheltuieli de natură nesalarială vor trebui să crească. Vin cheltuieli deja legiferate din urmă care încă nu s-au manifestat în anul acesta: cheltuieli cu alocaţiile copiilor, cu profesorii etc.”, a precizat economistul-şef al BNR, potrivit Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Lazea vine cu vești proaste și pentru sectorul roivat. Vorbind de reducerea cheltuielilor, acesta a arătat că, în opinia sa, şomajul, ca urmare a pandemiei, va creşte foarte mult în mediul privat.

”Îşi va permite statul să concedieze bugetari şi să adauge şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? Este un mare semn de întrebare dacă îşi va permite acest lucru.  Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat”, a mai spus Lazea.

Lazea mai propune săptămâna de lucru de 4 zile

Săptămâna de lucru din 2021 s-ar putea reduce de la 5 la 4 zile. Același Lazea spune că o soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari şi, în mod corespunzător, o reducere de o cincime a salariului (20%).

”Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat. O altă soluție ar fi o intrare (o angajare, n.r.) în sectorul bugetar la 7 ieșiri (plecări voluntare sau pensionări, n.r.), măsură care s-a mai aplicat în trecut”, arată Lazea.

Reducerea cheltuielilor în sectorul bugetar e mai mult decât oportună dar nu rezolvă problema, pentru că economiile realizate ar fi, cel mult, 1,5-2% din PIB”, crede economistul-şef al BNR.

ADVERTISEMENT
Tags: