News

Video. Proteste masive în Ecuador, cu lupte de stradă. Președintele acuză o lovitură de stat

Pentru a doua zi la rând, în jurul clădirii parlamentului din Quito au izbucnit ciocniri violente între indigeni și forțele de ordine. Președintele ecuadorian Guillermo Lasso denunță o tentativă de lovitură de stat.
25.06.2022 | 15:05
Video Proteste masive in Ecuador cu lupte de strada Presedintele acuza o lovitura de stat
Lupte de stradă în Ecuador, din cauza prețului carburanților. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oamenii ataca forțele de ordine cu pietre și alte obiecte, astfel că polițiștii răspund cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și grenade sonore. Ciocnirile au scăzut în intensitate în jurul orei locale 18:00, potrivit presei din Ecuador.

Tentativă de lovitură de stat în Ecuador? Proteste masive în stradă

Cu toate acestea, ciocnirile au scăzut cu intensitate după această oră, chiar dacă grupuri izolate de protestatari au manifestat în diverse cartiere. Poliția a publicat pe Twitter mai multe clipuri video cu luptele de stradă și susține că, în anumite cazuri, protestatarii folosesc inclusiv explozibili pentru a ataca forțele de ordine.

ADVERTISEMENT

“Scopul tuturor acestor violenţe este săvârşirea unei lovituri de stat”, a afirmat preşedintele Lasso. Într-un discurs adresat comunităţii internaţionale, Lasso a cerut liderilor occidentali să acționeze “împotriva acestei încercări de a destabiliza democraţia în Ecuador”.

Peste 14.000 de oameni s-au mobilizat în Ecuador pentru a protesta împotriva creșterii costului vieții și pentru a cere o scădere imediată a prețurilor la carburanți. Peste 10.000 dintre protestatari s-au adunat în Capitală, unde au avut loc cele mai dure lupte de stradă, anunță stiripesurse.

ADVERTISEMENT

Violențele s-au soldat cu zeci de persoane rănite și șase morți. Între timp Quito este paralizat, circulația fiind blocată pe majoritatea arterelor importante.

 

Leonidas Iza, liderul protestatarilor și șef al Confederației Naționalitățior Indigene din Ecuador (Conaie) a avertizat că mobilizarea oamenilor pe străzi va dura până ”vor fi obținute rezultate”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Iza a anunțat că este ”deschis pentru a ajunge la un dialog cu rezultate concrete”, făcând apel la “fraţii şi surorile indigene să se întoarcă în comunităţile lor”.

Indigenii se plâng de prețul carburantului

Autoritățile ecuadoriene au replicat. “Nu vor să dialogheze. Nu vor pace. Până acum, singurul lucru pe care l-au arătat este că vor violenţă”, a denunţat ministrul afacerilor guvernamentale, Francisco Jimenez, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

17 soldați au fost grav răniți într-o ambuscadă în suburbiile orașului Quito, la Caspigasi. Soldații, care escortau un convoi rutier, au fost atacați ”de un grup violent”, potrivit reprezentanților Armatei.

Guvernul nu crede că poate să asculte de vocea străzii, în condițiile în care revendicările protestatarilor referitor la prețul combustibilului ar costa statul ecuadorian 1 miliard de dolari pe an.

Președintele Guillermo Lasso, aflat în izolare după ce s-a infectat cu Covid-19, a anunțat că această revoltă este o tentativă de a-l răsturna. În perioada 1997-2005, trei președinți ecudorieni au renunțat la putere din cauza populației indigene.

Ca situaţia să fie şi mai complicată, preşedintele Guillermo Lasso, diagnosticat pozitiv cu COVID-19, a fost nevoit să se izoleze începând de miercuri. Militarii rămân de partea lui Lasso și vor încerca să calmeze miile de manifestanți violenți.

Prețul unui litru de benzină în Ecuador este 3.22 RON, în condițiile în care salariu minim e de 1800 RON.

ADVERTISEMENT