Sport

Edi Iordănescu a început deja campania pentru Euro 2024: “Dacă nu calific echipa, altcineva va sta în faţa voastră!”. Calculele selecţionerului şi pe ce jucători se va baza

Edi Iordănescu a vorbit pe larg despre campania pentru Euro 2024. Selecţionerul României a făcut calculele pentru calificare şi a anunţat pe cine se bazează în preliminarii.
12.10.2022 | 14:17
Edi Iordanescu a inceput deja campania pentru Euro 2024 Daca nu calific echipa altcineva va sta in fata voastra Calculele selectionerului si pe ce jucatori se va baza
Edi Iordănescu, selecţionerul naţionalei României. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Naţionala României a retrogradat în divizia C din Liga Naţiunilor, însă are o grupă abordabilă în drumul spre Euro 2024, obiectivul asumat de selecţionerul Edi Iordănescu şi de oficialii celor de la FRF.

Edi Iordănescu a prezentat raportul după Liga Naţiunilor: “Dubla cu Muntenegru, cel mai prost moment al nostru”

Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra sunt adversarii naţionalei noastre în drumul spre Campionatul European din Germania, iar primele două locuri se califică. Deşi preliminariile încep în martie 2023, Edi Iordănescu susţine că pentru el, campania pentru Euro, începe cu cele două amicale din luna noiembrie.

ADVERTISEMENT

Într-o conferinţă organizată la Casa Fotbalului, selecţionerul Edi Iordănescu a venit în faţa jurnaliştilor cu un raport despre campania ratată în Liga Naţiunilor, dar şi cu un plan pentru calificarea la Euro 2024, unde a vorbit despre program, criteriile de selecţie şi şanse:

“Am tras concluzii, am întocmit un raport, care trebuie să ajungă și la urechile suporterilor. E clar că “dubla” cu Muntenegru a fost capitală și a fost cel mai prost moment al nostru.

ADVERTISEMENT

“Ne punem întrebarea de ce noi am terminat pe ultimul loc, iar Bosnia a terminat pe primul loc”

Dar au fost și elemente pozitive, de unde putem să creștem. Au fost lucruri negative care ne apasă și suntem foarte aplecați asupra lor. Am primit gol meci de meci, înseamnă că avem o problemă. Trebuie să avem disciplină de joc mai bună, să avem mai multă concentrare și responsabilitate.

În iunie, am pierdut categoric la parametrii fizici, adversarii au fost net superiori în ceea ce privește calitatea efortului. Lucrurile s-au schimbat în septembrie, când am arătat altfel.

ADVERTISEMENT

Putem să controlăm momente importante din joc, am produs mai multe ocazii. Am echilibrat procentul mingilor câștigate. O altă concluzie importantă este că, şi cu puțină șansă, puteam să terminăm cel puțin pe locul trei din Liga Națiunilor.

Ne punem întrebarea de ce noi am terminat pe ultimul loc, iar Bosnia a terminat pe primul loc. În iunie am avut o abordare pe care nu trebuia să o avem și ne-am făcut foarte mult rău”, a spus Edi Iordănescu despre campania precedentă.

ADVERTISEMENT

România, cu şanse de calificare la Euro: “O grupă pe care o preferăm faţă de altele care arătau groaznic pentru noi”

Selecţionerul este optimist în ceea ce priveşte viitorul şi consideră că grupa României este una bună, naţionala având şanse să încheie pe unul din cele două locuri ale grupei:

“În primul rând, suntem într-un proces accentuat de culegere de date, de identificare a adversarelor noastre. Este un proces de durată. Pot să spun că am încredere că echipa naţională are o şansă importantă, o şansă mare de a merge la un turneu final.

Este o grupă echilibrată, o grupă pe care o preferăm faţă de altele care arătau groaznic pentru noi. Elveţia este obişnuită cu turneele finale, în ultimii ani, o echipă consolidată, este favorită la câştigarea grupei. Nu înseamnă că nu vom intra cu încredere că putem să realizăm obiectivul: calificarea la turneul final”, a spus Edi Iordănescu.

Cu ce jucători abordează selecţionerul campania pentru Euro: “Oricine are o şansă. Toate lumea are uşile deschise la naţională”

Selecţionerul a declarat că oricine are uşa deschisă la echipa naţională şi nu există anumiţi jucători care nu au nicio şansă să fie convocaţi la prima reprezentativă. Edi Iordănescu a recunoscut că i-a recomandat lui Nicu Stanciu să revină în Europa, însă decizia este numai a fotbalistului:

“Oricine are o şansă. Eric e un jucător deosebit, îi cunosc foarte bine profilul. La un moment dat a fost şi asta o problemă (n.r. – războiul declanşat de Rusia). De acum vedem, încercăm să avem continuitate. Toată lumea are uşile deschise la naţională.

Lui Nicu Stanciu i-am recomandat să revină în Europa. Mi-aş dori ca el să se întoarcă în Europa în această iarnă şi i-am recomandat asta. Am discutat zilele trecute şi cu Ianis Hagi. 

Dacă Dumnezeu ne va ajuta să revină în acest an pe teren, cu siguranţă pentru noi va deveni o opţiune. L-am simţit încrezător şi pozitiv. Nu vreau să fac mari schimbări la nivel de lot. Avem nevoie de stabilitate, atitudine şi determinare”, a afirmat selecţionerul.

Program avantajos pentru România: “Trebuie să intrăm cu convingere şi să obţinem puncte”

Programul meciurilor îi avantajează teoretic, pe “tricolori”. Edi Iordănescu susţine că începutul de campanie va fi foarte important şi lasă de înţeles că şase puncte sunt vitale în primele două meciuri, cu Andorra şi Belarus. Referitor la finalul incendiar, Israel şi Eleveţia, selecţionerul speră ca înainte de această acţiune, România să intre cu o marjă de puncte pe care să-şi permită să le piardă:

“Ţintarul este un subiect complex. Este foarte important să începem bine. Dacă adversarii noştri au jucători în Champions League, noi trebuie să construim o echipă de Champions League. 

“Trebuie să ai o marjă de control care să îţi permită să abordezi cu încredere acest ultim calup”

Pe de-o parte, hârtia arată un debut accesibil, trebuie să intrăm cu convingere şi să obţinem puncte. Finalul este de foc şi când ai Israel în deplasare şi Elveţia acasă înseamnă că ai un joc oricărui rezultat în Israel şi favorita grupei acasă.

Acolo trebuie să ai o marjă de control care să îţi permită să abordezi cu încredere acest ultim calup. Dacă nu voi reuşi să calific echipa, altcineva va sta în faţa dumneavoastră”, a spus Edi Iordănescu.

România va disputa două amicale în luna noiembrie, cu Slovenia (17 noiembrie) şi Moldova (20 noiembrie). Este ultima acţiune a selecţionatei noastre înainte de startul preliminariilor pentru Euro 2024, programate în luna martie a anului viitor.

  • 6 ani au trecut de la ultima calificare a naţionalei la Euro
  • 5 este numărul de turnee finale europene la care a participat ţara noastră
ADVERTISEMENT