Sport

Edi Iordănescu a preluat naționala României! „Putem să construim o echipă de care să fim mândri!”. Video

Edi Iordănescu a preluat naționala României! La finalul ședințelei Comitetul Executiv al FRF, Iordănescu jr. a ținut prima sa conferință de presă în calitate de selecționer
25.01.2022 | 17:05
Edi Iordanescu a preluat nationala Romaniei Putem sa construim o echipa de care sa fim mandri Video
ADVERTISEMENT

La aproape două luni de la plecarea lui Mirel Rădoi, Federația Română de Fotbal a decis numele noului selecționer al naționalei României: Edi Iordănescu.

Edi Iordănescu a preluat naționala României

Ultima dată, Edi Iordănescu a antrenat-o pe FCSB, pentru numai trei luni, în perioada august-noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Ca antrenor, Edi Iordănescu a cucerit trei trofee, toate cu CFR Cluj: 1 titlu de campion și 2 Supercupe ale României.

Declarațiile lui Edi Iordănescu, la prima sa conferință de presă în calitate de selecționer al României:

ADVERTISEMENT

„Am simțit încredere în munca pe care o facem împreună. Vreau să-i mulțumesc și lui Rădoi, și lui Contra, pentru ceea ce au făcut. Munca lor a fost bună, cunoscându-i pe amândoi.

Vin cu încredere. Sunt sigur că putem să construim o echipă care să ne facă mândri din nou. Mă simt extrem de bucuros și onorat.

ADVERTISEMENT

Nu știu dacă este sau nu o coincidență că și eu am ajuns selecționer la 43 de ani. Sunt mândru de realizările tatălui meu. Atunci când am plecat pe acest drum, mi-am asumat aceste provocări”

Edi Iordănescu: „Latura financiară aproape că nu a contat!”

„Pentru mine, a fost foarte important să știu toate așteptările. Mă bucur că am ajuns să fiu selecționerul naționalei României. La echipele de club, unde am activat, am fost prima variantă. În ceea ce înseamnă echipa națională, cred că am demonstrat că pot să pun în plan secund orice ambiție personală. Latura financiară aproape că nu a contat. Focusul meu a fost pe discuțiile cu domnul președinte și domnul Stoichiță. Am capacitatea să-mi înțeleg statutul. Atunci când vine vorba de valul antrenorilor tineri, cred că sunt unul dintre reprezentanții ei.

ADVERTISEMENT

Niciodată nu s-a întâmplat să las o echipă mai jos decât unde am preluat-o. Cine susține contrariul cred că este lipsit de o logică elementară.

Nu numai că nu am solicitat o clauză anti-Stoichiță, dar în discuțiile pe care le-am avut cu domnul Stoichiță i-am cerut să se afle cât mai mult alături de mine și echipa națională. Dar, fiți siguri că decizile îmi vor aparține. E în lucru staff-ul. E posibil ca o parte dintre cei care au format staff-ul lui Mirel să continue”.

Edi Iordănescu: „Timpul va fi principalul inamic!”

„Îmi doresc foarte mult să construiesc o identitate de joc, știu că timpul va fi principalul meu inamic. Cu foarte mulți dintre jucători am lucrat, iar asta va fi un avantaj. Primordial va fi rezultatul. Îmi doresc ca suporterii să vină aproape de echipa națională, iar atunci când pleacă de la stadion să fie mulțumiți că echipa națională a dat totul.

Știți foarte bine cum mi-am negociat peste tot contractul. Mereu au primat valorile și principiile mele. Când am simțit că sunt încălcate, mi-am asumat plecarea. Eu cred că am arătat putere și caracter. Sunt momente, în anumite colaborări, când unele lucruri îți sunt promise și nu sunt respectate”

Edi Iordănescu: „Am de plătit o poliță tatălui meu!”

„Cu siguranță că am discutat cu tatăl meu, sunt lucruri de necontestat pe care le-a făcut în trecut. Mai mult vorbim generalități, pentru că e greu să aduci sfaturi profunde când nu ești implicat în mod direct la echipă.

Ținta este locul 1 în Liga Națiunilor. Am văzut un număr de meciuri cu fiecare dintre adversari. Țintim primul loc. Cred că va fi o grupă echilibrată. O să am multă încredere în ceea ce înseamnă potențialul fotbalistului român. Există și posibilitatea locului 2. În cazul în care echipa va termina pe locul 3, ne vom așeza și vom discuta despre continuitatea noastră.

Poate să fie cu ghinion. Ultima dată când ați știut clauza din contractul meu, nu am putut să o accesez. Cred că munca trebuie să aibă continuitate și să lucrăm cât mai mult în echipă. Până la urmă, contactul meu cu echipa va fi doar la întâlnirile organizate. Interesul echipei naționale este interesul fotbalului românesc și invers.

Am de plătit o poliță tatălui meu. Mi-am adus aminte de un moment din 94′, din America. Am fost prezent și m-a ținut vreo 45-50 de minute în fața hotelului în care echipa națională era cazată. La momentul respectiv am luat-o personal, dar eu îl aștept cu drag la echipa națională. Toți antrenorii care pot ajuta sunt bine veniți, dar să se încadreze în program”.

Edi Iordănescu: „Nu voi bate la uși închise!”

„Nu voi bate la uși închise, cu siguranță că sunt jucători pe i-aș fi dorit în continuare, Dacă voi considera că aducerea unui jucător înapoi la echipa națională ar fi de bun augur, voi încerca să-l aduc. Este important să avem o echipă care să arate că dă totul pe teren.

Dacă nu aveam încredere în fotbalistul român, cu siguranță că mă gâdneam de două ori înainte să vin. Cunosc foarte bine această generație. Maturitatea fotbalistică vine undeva la 27-28 de ani, deci cu siguranță că cei buni urmează să vină. Cred că echipa națională are în continuare o marjă de progres mare.

Cred că avem șansa noastră pentru a ținti locul 1. Vedeți ce jucători au în componență echipele adverse. Trebuie să demonstrăm că, odată cu maturizarea, putem să mergem la un nivel mai bun. Am încredere în potențialul echipei naționale. Am energia necesară și entuziasmul de a lucra zi de zi.

Sunt la curent cu această veste (n.r. accidentarea lui Ianis Hagi), proastă atât pentru el, cât și pentru noi. Vreau să vorbesc cu el în cel mai scurt timp. E o pierdere importantă, pentru că a început să fie o certitudine.

Cu siguranță că ne va afecta, dar trebuie să fim alături de el, să-l susținem și să avem răbdarea necesară pentru a-l recâștiga”

Edi Iordănescu: „Orice jucător român are porțile deschise!”

„Nu cred că e un clișeu dacă spun că orice jucător român are porțile deschise pentru echipa națională. Cred că putem merge pe aceeași linie ca și selecție.

Mi-aș dori ca echipa națională să fie mai puternică, din punct de vedere mental. Trebuie să înțeleagă că e foarte importantă atitudinea. Rămân la părerea că în fotbal nimic nu îți este oferit gratis. Echipa națională este deschisă pentru orice jucător valoros. În timp, cu siguranță că vor rămâne cei care pun pe primul loc echipa națională.

Ne-am dat seama, în urma unor discuții, că lucrurile pot evolua într-un contract. Ne-am dat seama că putem funcționa bine împreună. Cred că multe dintre valorile și principiile mele se confundă cu cele ale Federației. Consider că e un mediu extrem de sănătos pentru un antrenor tânăr. Fiți siguri că voi arăta disponibilitate și transparență.

Liderii nu se fabrică, ci se nasc. Sunt jucători cu experiență în jurul cărora cu siguranță se pot construi lucruri. Semnalele au fost foarte pozitive, am identificat jucători care au ieșit la rampă.

Printre priorități este să finalizăm componența staff-ului. Vreau să ne organizăm cum lucrăm, să fim cât mai competitivi”.

ADVERTISEMENT