Fotbal intern

Edi Iordănescu, despre Gigi Becali, FCSB şi Nicolae Dică. “E problema lui! Nu-l compătimesc!”

26.10.2018 | 10:08
Edi Iordanescu despre Gigi Becali FCSB si Nicolae Dica E problema lui Nul compatimesc

Gigi Becali a dezvăluit în cursul zilei de joi, 25 octombrie, că ar putea să colaboreze cu Edi Iordănescu pe viitor, iar antrenorul a ţinut să vorbească despre latifundiarul din Pipera, FCSB, dar şi despre situaţia în care se află Nicolae Dică.

Edi Iordănescu susţine că nu se pune problema să meargă la FCSB şi nu îl critică pe Gigi Becali pentru modul în care preferă să lucreze la vicecampioana României. Mai mult, fostul antrenor al CFR-ului a dezvăluit că nu-l compătimeşte pe Nicolae Dică, toate acestea deoarece tehnicianul în vârstă de 38 de ani şi-a asumat “aventura” la gruparea “roş-albastră”.

Ce zice Edi Iordănescu despre Gigi Becali, FCSB şi Nicolae Dică

…despre FCSB şi Gigi Becali: “Nu vreau să vorbesc despre FCSB și despre Gigi Becali pentru că nu este problema mea. Mie nu îmi place ca alții să se bage în problemele mele și de-aia nu vreau să mă bag unde nu e problema mea.Nu s-a pus problema în trecut, nici în prezent și probabil nici în viitorul apropiat ca eu să antrenez FCSB. Știu că acolo se dorește altceva și, în final, e problema lor! Fiecare are dreptul să își conducă societatea așa cum dorește, pe banii lui. Totuși, când societatea este una cu exercițiu public, pentru că vorbim despre o echipă de fotbal care în fiecare weekend are o prestație publică și mai ales câteva sute de mii de suporteri în spate, atunci măcar de principiu ai avea o obligație morală să îți desfășori activitatea în anumite condiții care să respecte și acei suporteri. Dar e adevărat că nu ești obligat! Faptul că FCSB este condusă exclusiv după viziunea patronului ei, iar acesta este implicat în toate deciziile, inclusiv cele tehnice, nu încalcă concret vreo lege”, a spus Edi Iordănescu pentru gsp.

…despre Nicolae Dică: “Nu judec alți antrenori, nu judec deciziile lor, dar dacă îți asumi o situație în care tu, ca antrenor, nu decizi nici măcar în situațiile tehnice, atunci nu am de ce să compătimesc un astfel de antrenor. Își asumă! E problema lui. Vorbesc în general, nu despre Dică, să nu fiu înțeles greșit! Dică a venit de la Liga a III-a direct la cupele europene. Și-a asumat, bănuiesc, anumite lucruri. Nu trebuie judecat, dar nici compătimit. E cariera lui, își face alegerile pe care le consideră potrivite. Rămân totuși la părerea că poate avea o carieră foarte frumoasă. E un antrenor tânăr și inteligent.”

Nicolae Dică la un meci jucat de FCSB
Nicolae Dică la un meci jucat de FCSB

“Antrenorul trebuie să impună respect!”

…despre posibilitatea de a colabora cu Gigi Becali: “Mulți mă cataloghează ca un antrenor dificil sau rigid din anumite puncte de vedere. Am fost plecat afară foarte mult și am o imagine foarte completă despre cum sunt structurate cluburile mari. Din toate punctele vedere! Cred că antrenorul trebuie să fie un catalizator al activității echipei. Al grupului de jucători. Pentru asta trebuie nu doar să fie foarte bine pregătit din punct de vedere tehnic, tactic, fizic, pedagogic, psihologic, să inspire încredere jucătorilor, ci şi să impună și să fie respectat. Să construiască reguli după care întreaga echipă să se ghideze. Dar cred că antrenorul trebuie să fie și o persoană cu un grad mare de adaptabilitate și bine pregătit în gestionarea sistemului relațional de joc și al relațiilor interumane. Deci cred că trebuie ca antrenorul să aibă o comunicare foarte bună și permanentă cu conducerea și patronatul. Totul în sprijinul bunei desfășurări a activității, al progresului și al performanței. Dar sarcinile și asumarea lucrurilor trebuie foarte bine definite.

Dacă numești un antrenor, dar iei majoritatea deciziilor tehnice în locul lui, înseamnă că te consideri mai bine pregătit din punct de vedere tehnic decât el și/sau că nu ai încredere în capacitatea lui. E foarte simplu. Unui antrenor trebuie să-i pui la dispoziție condiții de lucru și să-i trasezi obiective clare. Alea trebuie să și le asume. Dacă nu reușește să le realizeze, pleacă! E simplu! Dar în alte condiții, îți pierzi controlul și echilibrul.”