Sport

Edi Iordănescu, interviu exclusiv: „N-o să mă dezic niciodată de culorile roș-albastre, dar nu știu când iau titlul cu FCSB!”

Edi Iordănescu a acordat pentru FANATIK un interviu exclusiv despre titlul cu CFR Cluj și viitorul său.
26.05.2021 | 19:45
Edi Iordanescu interviu exclusiv No sa ma dezic niciodata de culorile rosalbastre dar nu stiu cand iau titlul cu FCSB
Edi Iordănescu, interviu exclusiv FANATIK. Iordănescu pozeaza alaturi de trofeul decernat castigatoarei campionatului dupa meciul de fotbal dintre CFR Cluj si FCSB, contand pentru Play-off-ul Ligii 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj Napoca, marti 25 mai 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu a dat lovitura cu CFR Cluj, adjudecându-și primul titlu de campion din cariera sa de tehnician. Venit în Gruia la începutul lui decembrie 2020, după plecarea lui Dan Petrescu, Iordănescu s-a înhămat la treabă și a reușit. Deși, cum singur dezvăluie, nu multă lume de la CFR mai credea în titlu!

Tehnicianul noii și vechii campioane vorbește în exclusivitate pentru FANATIK despre momentele cruciale ale sezonului, despre relația cu patronul Neluțu Varga, despre vestiar, dar lasă – poate, surprinzător! – o ușă deschisă spre FCSB, relația familiei Iordănescu cu culorile roș-albastre fiind parte din istoria fotbalului românesc. Un Edi obosit, ușor consumat fizic și psihic, dar mândru și fericit de ceea ce – spune tot el – i-a dăruit Dumnezeu! La o zi după CFR – FCSB 2-0, Edi Iordănescu s-a despărțit de CFR, informație anunțată exclusiv de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Propunerea de a veni la Cluj a fost și o reparație morală a patronului față de mine”

Cine te-a convins să semnezi cu CFR Cluj?

– Proiectul și echipa. Am avut încredere, cunoșteam echipa, cu mulți dintre jucători m-am luptat în trecut, cu alții am lucrat împreună și eram convins că grupul are puterea de a mai duce încă o luptă și de a o câștiga. Sigur, propunerea a fost mai mult decât corectă față de mine, a fost și o reparație morală a patronului și toate m-au convins să vin cu încredere pentru îndeplinirea obiectivelor.

Când ai plecat cu mașina spre Cluj, nu erai decis să rămâi…

– Avusesem o serie de discuții, în linii mari lucrurile erau clare, dar nu poți parafa un contract până nu ai o discuție față în față. M-am întâlnit cu patronul și cu cei din conducere, am discutat ultimele amănunte, am semnat, iar puțin mai târziu eram pe teren cu echipa.

ADVERTISEMENT

Doar contract pe șase luni, cu opțiune de prelungire. De ce?

– Propunerea lor a fost pe un an și jumătate, dar am refuzat perioada respectivă mai ales după ce s-a întâmplat data trecută cu mine la CFR. Le-am spus că vreau un contract pe doar șase luni, condiționat de obiectiv. Le-am spus că dacă nu iau titlul, plec! Dacă luăm titlul, ne așezăm la masă și vedem perspectivele. Asta am discutat când am venit. Mi-am asumat acest obiectiv, chiar dacă nu am plecat pe picior de egalitate cu contracandidatele noastre, ba dimpotrivă.

„Dan Petrescu și staff-ul lui au realizat o muncă deosebită și le mulțumesc. S-au făcut și investiții foarte mari în trecut, s-au cumpărat jucători, s-a conturat un lot. Problema când am venit era de ordin mental, pentru că nu toată lumea mai credea că putem câștiga campionatul. Dar am reușit, deși drumul nu a fost lin” – Edi Iordănescu

Câte oferte ai pe masă în acest moment?

– Nu am nicio ofertă! Am refuzat să vorbesc cu toți cei care m-au contactat, pentru că așa mi se părea normal. O să-mi verific și mailul, că am văzut că se poartă ofertele pe mail în ultima vreme…

ADVERTISEMENT

„Am luat titlul cu CFR și pentru că am simțit că vestiarul a fost necondiționat alături de mine”

Ce-ai schimbat în relația cu vestiarul față de primul tău mandat la CFR Cluj?

– Mie îmi place ca lucrurile acestea să rămână în vestiar. Mi-am dorit ca echipa să fie unită, să fie implicare totală în antrenamente, să fie maturi, responsabili, să gestionăm bine și momentele din afara vestiarului, pentru că pandemia chiar a fost o mare provocare! Au fost momente grele pe care le-am depășit și pentru că am simțit că vestiarul a fost mereu, necondiționat, alături de mine și de staff-ul tehnic.

A existat vreun moment în care te-ai îndoit că iei titlul?

– Personal, niciun moment. A fost o provocare pentru mine, dar aveam încredere. Uitați-vă la toate echipele din Liga 1 pe unde am fost, eu mi-am îndeplinit mereu obiectivele, ba le-am și depășit. Așa și la CFR! Diferența a fost că la Pandurii, Astra și Gaz Metan am construit echipele de la zero, la CFR a fost un context diferit. Și apropo de îndoit, nu aveam cum să luăm titlul dacă persoana principală care trebuie să dea încredere și să arate drumul, adică eu, aș fi avut vreun dubiu.

ADVERTISEMENT

„Sunt jucători cu voce și cu experiență în vestiarul CFR-ului. Uneori au luat poziție și au făcut bine, altădată i-am adus lângă mine și am făcut împreună strategia pentru momentele delicate. Discursul fiecăruia contează. Asta e forța grupului de la CFR” – Edi Iordănescu

Edi Iordănescu, interviu exclusiv: „Ne-a ajutat mult pauza de după FCSB – CFR 3-0. Jucătorii erau supărați și foarte frustrați!”

Care au fost cele mai dificile hopuri?

– Cele mai grele momente sunt atunci când pierzi. Au fost cele două eșecuri din play-off, momentul Craiova și momentul Sepsi, care ne-au bătut la Cluj. Le-am digerat greu, dar imediat am avut reacție. Următorul rezultat a fost victorie, cu Botoșani și la Craiova. În rest lucrurile au fost echilibrate.

Nu ai amintit tu acest moment, dar te-aș întreba care a fost reacția vestiarului după FCSB – CFR Cluj 3-0 din martie?

– Ne-am bucurat atunci de o pauză competițională, pentru că după meciul de la București a jucat echipa națională. Ne-a ajutat acea pauză. Am putut să remontăm echipa, pentru că jucătorii erau foarte supărați și foarte frustrați. Ne-am dus la București fără cinci jucători, fără atacant valid.

De ce ai fost singurul de la CFR Cluj care a trebuit să lupte, declarativ, cu Gigi Becali?

– Eu nu pot să vorbesc în numele conducerii, vorbesc doar în numele meu. Nu vreau să mă cert cu nimeni, dar în momentul în care am simțit că echipa mea este atacată sau nedreptățită, am reacționat! E datoria mea să iau poziție, indiferent că este vorba despre Gigi Becali sau despre altcineva.

„Cu Gigi Becali vorbeam des, dar de când am semnat cu CFR nu am discutat niciodată personal. Nu am dușmănie sau resentimente”

De câte ori ai vorbit cu Gigi Becali de când ai semnat cu CFR Cluj?

– Înainte vorbeam destul de des, dar după ce am semnat cu CFR, niciodată! Și poate să vă confirme el! Tot ceea ce mi-a transmis a făcut-o prin mesaje publice, prin presă, nu personal! Gigi Becali are meritele sale, a format o echipă foarte tânără și foarte valoroasă la FCSB. Din punctul meu de vedere, ce a fost a fost, rămâne acolo, eu nu am niciun fel de dușmănie sau de resentiment.

Ce-ți spunea Anghel Iordănescu când te ataca Gigi Becali?

– Nu am aprofundat acest subiect cu tata, dar îmi transmitea să mă concentrez pe ce am eu de făcut la CFR. Pe meseria mea!

Te-ai simțit vreodată părăsit de propriul patron, de Neluțu Varga, în aceste 6 luni?

– Sincer, patronul nu a venit de două ori la echipă în toată această perioadă, ceea ce este, din punctul meu de vedere, un lucru profesionist. S-a asigurat că echipa are tot ce are nevoie. Nu a pus o presiune mai mare decât oricum era prin natura obiectivului. Focusul meu a fost tot timpul pe activitatea echipei și atâta timp cât l-am avut alături necondiționat pe Marian Copilu, președintele clubului, a fost mai mult decât aveam nevoie.

„Dacă patronul a vrut să mă dea afară după înfrângerea cu Craiova, e doar problema dânsului”

Ți-a fost cerut vreun jucător în primul 11 de când te-ai întors?

– Tot timpul sunt discuții și analize. E normal să discuți cu patronul, cu conducerea, cu președintele. E normal să le asculți și părerile… Chiar dacă au fost discuții în contradictoriu, erau constructive, niciodată nu au denaturat. Și niciodată nu am avut vreun semn în acest sens, nu mai vorbesc de impunerea vreunui jucător în primul 11. Dacă se întâmpla așa ceva, cu siguranță a doua zi nu mai eram la CFR!

E adevărat că Neluțu Varga a vrut să te dea afară după eșecul cu Craiova din play-off?

– Cred că întrebarea nu este potrivită pentru mine, trebuie să i-o adresați patronului. Dacă o fi vrut să mă dea afară a doua zi, dis de dimineață, când s-a trezit, este doar problema dânsului, eu nu știu. Am rămas, am câștigat titlul, sunt fericit și mândru de munca pe care am făcut-o cu staff-ul și cu întreaga echipă.

„Am încredere deplină în președintele clubului, în Marian Copilu. M-a ajutat foarte mult, a participat activ la câștigarea trofeelor din ultimii ani, cunoștea grupul de jucători, trecuseră împreună prin multe momente delicate. Dar, cu toată această legătură, a existat între noi o graniță peste care nu s-a trecut în niciun moment” – Edi Iordănescu

„Golul lui Burcă de la Giurgiu, cu FCSB, a fost poate momentul decisiv în lupta la titlu”

Ce ai simțit când Burcă a egalat la Giurgiu, în minutul 92, la 1-0 pentru FCSB?

– A fost un moment de fericire, de descătușare, pentru că am considerat că nu meritam să pierdem acel joc. L-am controlat, am avut un penalty clar neacordat la Deac. S-a făcut dreptate! A fost prima și ultima oară când m-am manifestat diferit față de cum o fac de obicei, când rămân calm, echilibrat și caut soluții cu staff-ul meu. Egalarea lui Burcă a fost un moment extrem de important, ca să nu-i spun decisiv în lupta la titlu. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă pierdeam, dar, în plan psihic, era dificil.

Care e adevărul discursului pe care l-ai avut a doua zi în vestiar?

– A fost un moment important din punct de vedere emoțional pentru echipă. Va rămâne o necunoscută pentru voi acel discurs pentru că niciodată nu am ieșit să spun ce vorbesc în vestiar cu jucătorii…

… lasă că te-a dat de gol Arlauskis, care spune că i-ai amenințat că pleci, dar nu te credea nimeni…

– Da, fiecare să spună ce crede. Am văzut ce a zis Arla, el nu a crezut că plec pentru că știa ambiția mea. Probabil la fel au crezut și alții, dar momentul rămâne important pentru că am văzut reacția echipei în meciurile care au urmat.

„A fost o provocare faptul că am jucat o dată la trei zile pe final. Am reglat totul din mers, pentru că nu ai timp să aprofundezi și să pregătești meciurile cum ți-ai dori. Dar am jucători experimentați, foarte inteligenți, care au au priceput repede totul. Plus că echipa din spatele echipei și-a făcut treaba profesionist” – Edi Iordănescu

„Jocuri de culise? Nu cred că cineva-și riscă libertatea cu asemenea lucruri. Sunt chestii colaterale, dar nu planificate”

Lumea spune că un campionat se câștigă și cu jocuri de culise. Tu cum ai simțit aceste lucruri la primul tău titlu din carieră?

– Eu nu cred că cineva-și riscă libertatea ca să facă asemenea lucruri. Pot să spun că aceste lucruri sunt colaterale și, da, influențează lupta la titlu. Sunt echipe care în unele meciuri sunt dispuse să lupte și să muncească mai mult, iar în alte partide mai puțin. Dar nu cred că cineva o face în mod voit sau planificat sau cineva a făcut aranjamente ca să se întâmple aceste chestii. Asta a fost dinamica play-off-ului, acesta a fost jocul rezultatelor.

Dacă tragi linie acum, ești pe plus, pe minus sau pe zero cu arbitrajele?

Arbitrii au dezavantajat CFR în acest campionat. Clar, fără discuție! Dar cu siguranță niciun arbitru în mod voit!

„CFR a demonstrat încă o dată că știe ce poate și ce vrea. E o echipă competitivă, nu bătrână!”

CFR Cluj este o echipă bătrână sau experimentată?

– CFR Cluj este echipa potrivită pentru performanță, o formație competitivă. A câștigat Supercupa, titlul și am fost la un minut distanță de primăvara europeană. CFR a demonstrat încă o dată că știe ce poate și ce vrea.

Ce nu a fost așa cum te așteptai la CFR?

– Înfrângerile sunt resimțite într-o manieră foarte accentuată de toată lumea. Cred că aici ar trebuie să se schimbe puțin lucrurile în viitor. Și înfrângerile sunt parte din sport și poți învăța din ele dacă ești echilibrat. Dacă ar fi să schimb ceva, asta aș face. Să avem altă atitudine și mai mult echilibru și la momentele mai puțin fericite.

„Ăla mic al meu nu a putut să mă felicite că e prea mic să scrie pe Whats”

Care a fost primul lucru pe care ai vrut să-l faci după ce s-a terminat meciul de la Botoșani?

– Să mă bucur și să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat. Sunt credincios și mă opresc aici, pentru că acestea sunt intimități. Apoi mi-am așteptat băieții în gura vestiarului și i-am felicitat pe toți. Fiecare a pus umărul la acest titlu.

Cel mai emoționant mesaj pe care l-ai primit?

– Au fost foarte multe și o să încerc să răspund tuturor în cel mai scurt timp, pentru că m-au bucurat și e o formă de respect. Ca să aleg un mesaj, este cel venit de la familie, pe grupul nostru de whatsapp. Suntem toți acolo, frații mei, sora mea, soția mea, copiii mei, cei doi mai mari că ăla mic e prea mic ca să scrie😊

„Am avut o discuție foarte scurtă la telefon cu tatăl meu imediat după ce s-a terminat meciul de la Botoșani, când am luat titlul. Era euforia foarte mare. Mi-a spus că se bucură foarte tare, la fel ca și mama care era cu el. Le simțeam emoțiile de la distanță” – Edi Iordănescu

„Titlul CFR-ului în trei cuvinte? Încredere, muncă, unitate”

Și Gigi Becali a felicitat CFR-ul pentru titlu…

– Da și m-a bucurat.

Când iei titlul și cu FCSB?

– Nu am un răspuns la întrebarea asta. Am stilul meu, felul meu de a fi și nu știi niciodată în viață ce se poate întâmpla. Tot timpul voi rămâne ancorat în valorile și-n principiile mele. Mă bucur că am luat un titlu cu CFR și n-o să mă dezic niciodată – și subliniază acest niciodată – de culorile roș-albastre! Am copilărit în acea curte și știu ce înseamnă pentru familia mea, dar și pentru mine aceste culori. Sunt antrenor profesionist, respect pe toată lumea și îmi place să câștig.

Cum ai caracteriza în trei cuvinte titlul cu CFR Cluj?

– Încredere, muncă și unitate.


  • (P) Cota BETANO ca FCSB să ia campionatul în sezonul 2021-2022 este 3,00. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
"Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024...
FOTO Austriecii de la Strabag pregătesc în România prima inaugurare importantă din 2024 pe infrastructura rutieră
Decizie definitivă în
Decizie definitivă în "duelul eclerurilor". Cine a câştigat procesul dintre Jamila şi Laura Laurenţiu
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Babele de martie. Tradițiile românilor pentru începutul primăverii
Babele de martie. Tradițiile românilor pentru începutul primăverii
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic...
Godină și Cioroianu, contre dure în cazul Șercan: „Un dobitoc care lucrează vremelnic acolo”
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume