ADVERTISEMENT
Editoriale

Editorial-analiză Cornel Dinu. De ce „merge” pe Steaua FCSB-ului. Riscul asumat de Gigi Becali

Autor: Cornel Dinu | 13.01.2021 | 12:28
Editorial-analiză Cornel Dinu. De ce „merge” pe Steaua FCSB-ului. Riscul asumat de Gigi Becali
Gigi Becali. Sursa foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cornel Dinu face o analiză în editorialul său, în exclusivitate pe FANATIK, startului prematur al returului, în care argumentează de ce crede în șansa FCSB ex-Steaua de a-l bucura pe Gigi Becali, care și-a asumat un risc, cu un titlu de campioană după 5 ani de așteptări scrâșnite. 

ADVERTISEMENT

Se schimbă lumea, să sperăm că și calitatea jocurilor de la noi. Cert, se încearcă o nouă schimbare a situației sociale a lumii și printr-un veritabil Al Treilea Război Mondial declanșat de demența unora sub „masca” numită noul coronavirus SARS-CoV-2.

Demență totală! Dezmăț cât cuprinde! Rețelele de așa-zisă socializare se zbat să înlocuiască în mare măsură „Bătrânii” ce vegheau asupra educației și comportamentului civilizat al familiei, profesorii de la catedră și preoții care păzeau și ei morala creștină, atât cât puteau, în lupta cu distructivele instincte umane.

ADVERTISEMENT

Editorial-analiză Cornel Dinu. De ce „merge” pe Steaua FCSB-ului. Riscul asumat de Gigi Becali

Cu focuri devastatoare pe ici, pe colo a avut mereu de-a face lumea. Acu, se pare că, de ceva ani, se dă foc lumii „la general”, în totalitatea ei. Nu ne rămâne decât să sperăm că arderea va fi purificatoare. Și aducătoare, globalist, a unui Bine general, râvnit de secole. Care este încă de neatins, prin ce a dovedit că știe să facă până acum firava ființă umană ticăloșită de instincte primare.

Nu mai continuu pe această temă incontestabilă. Nimănui aceste frământări și evenimente neașteptate, șocante, mai ales când s-au așezat ani peste el sau ea, nu-i fac bine…

ADVERTISEMENT

E și cazul meu, jinduiesc, sunt curios de ce va fi spre mai bine, dar nu cred că voi mai prinde lumina…

„Che sarà, sarà”… Ce va fi, va fi… Cum bine continuă să spună, să creadă și să… cânte inegalabil italienii, continuatori ai civilizației romane. Ce s-a creat luând tot ce era bun și bine în istoria meleagurilor unde și-au așezat cuceritor, în „careurile” lor vestite, scuturile, săbiile scurte, lănciile și civilizația.

ADVERTISEMENT

Profundă mi se pare învățătura daco-romană „Cum îți așterni, așa dormi”. Din această strategie de luptă a legiunilor romane s-a inspirat și celebrul „catenaccio” fotbalistic din zilele noastre.

Așa că haideți să trecem la fotbal, chiar așa cum este el acum, lovit de vreo zece luni de această devastatoare pandemie-pandalie de COVID-19. Iar la noi, în plus, și de pandaliile celor care îl conduc…

ADVERTISEMENT

Boli grele… Îmi muncesc gândurile, dar la cât de lacomă, dezbinată și decăzută moral este trăirea la noi, nu văd leacuri de decizii care să ne readucă măcar aproape de ce am fost cu câteva decenii în urmă…

Editorial-analiză Cornel Dinu. Nu întâmplător familia Lucescu, Boloni sau Olăroiu au rezultate. Ce au învățat zi de zi pentru asta

Sezonul care a început deja este o premieră în istoria fotbalului nostru. Este pentru prima dată când se joacă oficial returul la câteva zile după Bobotează. Până acum, loturile echipelor din prima divizie abia se reuneau pe la 10 ianuarie și campionatul se relua în prima duminică din martie.

ADVERTISEMENT

Firesc, și pregătirile aveau altă consistență, alt conținut decât acum. Alergam diminețile cam zece kilometri, mai mult pe caldarâm, și alte practici care acum par relativ ciudate. Și pentru că fiziologia efortului a devenit de peste 30 de ani o știință ce se aplică, uneori, total diferit față de ce era și în fotbal. Se pot spune multe în acest sens…

Simt nevoia să precizez în privința acumulărilor aerobice că acestea se pot obține mai ales când întreruperea campionatelor este de maxim trei, patru săptămâni, ca în Germania, Olanda sau Belgia până de curând, direct prin mijloace de antrenamente anaerobe. Se știe și la noi acest adevăr de vreo două decenii.

Dar, văzând ritmul în care se joacă și nesiguranța execuțiilor tehnice de la noi, chiar ades de… horă tot pe loc, pe loc, pe loc, este firesc să nu răsară busuiocul calității disputelor ce-l vedem în campionatele europene net superioare nouă.

Deci, s-ar putea să nu se predea la nivel continental la noi, în așa-zisa școală de antrenori, această realitate fiziologică dominantă acum în lumea fotbalului. Nu cred că este vorba de secretomania așa-zișilor profesori de la catedra federală. Puțini dintre ei au antrenat la nivel înalt, la noi dar mai ales în străinătate.

Nu întâmplător familia Lucescu, Boloni sau Olăroiu au rezultate. Știu cartea fotbalului mondial, i-a interesat, o aplică. Normal, cu baza teoretică la zi, pot crea mijloace proprii în antrenamente, dovedindu-se în pas cu exigențele timpului. Mai intră în calcul și mijloacele financiare ce și le doresc… toți antrenorii! Asta ar fi, însă, o altă discuție…

Editorial-analiză Cornel Dinu. Adevărat vai de colții tăi, Vlăduț!

Văzând ce se joacă la noi, cred că reclama ce ne terorizează, cu „Vai de colții tăi, Vlăduț!” poate fi emblema nivelului meciurilor la care asistăm prea des.

…În sensul că „tranziția pozitivă pe axul central”, expresie discutabilă în privința veridicității sale în lumea fotbalului adevărat, la noi este mai mult cum zice colțosul Vlăduț: „transhumanță plauzibilă pe axila centrală”…

Obligatoriu, trebuie să precizez, că tranziția, în orice, nu-i o formă de siguranță, o garanție a succesului. Deocamdată, soluția revenirii noastre și în fotbal, la cum ne comportăm, cred că depinde cel mai mult de cât și cum ne va „bate” norocul încă o bucată de vreme și mai ales… vremuri!

Editorial-analiză Cornel Dinu. Cred în lauri pentru trupa lui Gigi Becali și Vali Argăseală pentru că „aruncă” pe teren numai români, asumându-și toate riscurile tinereții acestora

Haideți, totuși, să fac un comentariu și asupra echipelor din „fruncea” clasamentului în startul returului. Încumentându-mă să fac și unele preziceri…

Astfel, din actualele „primele trei”, „Fecesebecaliuța” are mari șanse de a câștiga campionatul după ceva ani, „dăcât” vreo cinci… Sper să nu fiu „alintat” de sutele de mii de „câini roșii” pentru această afirmație….

În educația generației mele nu era ură când jucam cu Steaua, cu Universitatea Craiova, cu Rapid sau cu alte formații de frunte de la noi. Doar competiție încărcată de ambiție, din care trebuia să câștigăm, într-un climat de respect și prietenie adevărată între jucători, atât pe teren, cât ți în afara lui. În două cuvinte „altă educație”. Și un nivel al evoluțiilor cu nimic mai prejos decât era în lumea bună a fotbalului de pretutindeni.

Sigur, fosta Steaua, FCSB acum, nu are apărarea CFR-ului, cu doar 6 goluri primite în 15 etape. Dar e mai echilibrată în compartimente, chiar dacă suferința în „axila” centrală defensivă este vizibilă.

Cred în lauri pentru trupa lui Gigi Becali și Vali Argăseală și pentru că „aruncă” pe teren numai români, talentați – da, mai avem! -, asumându-și toate riscurile tinereții acestora.

Lăsând uitării, prin nerepetare, practica ilegală, dubioasă a contactelor de care s-a vorbit atât în ultimele zile. Sigur, n-am fi noi dacă n-am practica șmecherii reprobabile.

CFR Cluj are șansele ei, se poate impune din nou. În condițiile în care tânărul antrenor Edward Iordănescu va duce spre eficiență și dinamica de atac.

Universitatea Craiova este și ea pe-acolo. Adică pe podium, oricum… Deși, în lipsa lui Mihăilă și Koljic în atac, cu o apărare vulnerabilă, dacă mijlocul nu mai confirmă poate fi… „Adio și-un praz verde!”.

Editorial-analiză Cornel Dinu. De la revelațiile Sepsi și Clinceni, la „Groapa” de pe altă lume a lui Dinamo

Sepsi ot Sfântu Gheorghe și Academica de Clinceni sunt două revelații, cu șanse reale de play-off. Bine antrenate, disciplinate, realiste, cu unitate de grup. Revelator este adevărul că echipa lui Poenaru și Dună a pierdut în ultimele cinci luni doar cu FCSB și CFR Cluj.

Nu-i întâmplător că sunt pe nesperatele în vara trecută locuri 4 și 5. Cu 5 puncte mai mult decât un alt Viitor al lui Gică Hagi, mult schimbat și nu în bine decât era pe vremea când patronul era și antrenor.

Și Chindia din Târgoviștea mea este mai sus decât (se) credea că poate. Are un antrenor serios, Emil Săndoi, care a găsit o formulă de joc ce poate crea probleme oricărui adversar.

Cu Iacob, Căpușă și Dulca bine împrumutați de la Viitorul, cu un „regista”, Răuță, de luat în seamă la mijloc, cu doi atacanți de bandă, Neguț și Dumitrașcu, care „ară” parcelele laterale cu sârg și chiar har.

Chindia are golaverajul cel mai interesant: 12 goluri marcate, tot 12 primite. Ceea ce indică un echilibru care, dacă și-l vor menține, s-ar putea să-i ferească de malaxorul atât de apropiat ca puncte ce dă fiorii consecințelor ultimelor locuri.

Astra de la Giurgiu poate mai mult și se va vedea. Eugen Neagoe este o alegere inspirată, amintiți-vă de pe ce loc a preluat echipa, poate ridica prestația distribuțiilor pământești, deloc astrale…

Dinamo este de pe altă lume… S-au spus atâtea, s-a făcut nimic… Un caz aparte în istoria chiar a fotbalului european, jaf la drumul mare, excrocherie internațională în văzul autorităților de la noi și din Spania, fără nicio reacție.

Greu de intuit tratamentul pentru evitarea falimentului. Sper, totuși, să apară… Măcar în al 13-lea ceas… Voi mai scrie despre ce nenorocire au făcut corciturile cortacere pe-acolo… Măcar să se intuiască ce-ar fi de făcut cu soarta echipei de care este legat nu numai răsăritul meu în fotbal, dar și zenitul, ca și apusul meu în fotbal.

În final, așa cum este clasamentul, dar și datele loturilor, UTA, chiar dacă a schimbat masiv (7 veniri, 7 plecări!), Dinamo, Poli Iași și FC Argeș se vor lupta pentru a rămâne în prima divizie.

„Ruleta” s-a pornit deja… Faceți jocurile, dar corecte, domnilor!

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!