Editoriale

Editorial Andrei Vochin: Moruțan, pretextul declanșării războiului la FCSB

23.12.2018 | 13:15
Editorial Andrei Vochin Morutan pretextul declansarii razboiului la FCSB

Imaginile baleiază dinspre teren spre loja de pe Arena Națională. Jos, în iarbă, e 1-0 la goluri și 11 la 10 la jucători, ambele pentru CFR în derbyul finalului de an. Sus, la fotolii, Luțu tastează de zor pe mobil, scrie după dictarea lui Gigi Becali. Jos, pe bancă, Dică pregătește două schimbări. Una dintre ele înseamnă scoaterea lui Moruțan, omul care intrase abia la pauză în locul lui Coman. Cealaltă îl vizează pe Man. Telespectatorii bănuiesc că asta e ”pohta ce-a pohtit” omul cu banii. Camera se mută din nou sus. Stupoare: scaunele ocupate până atunci rămân goale, semn că războiul a început. Jos, în iarbă, CFR mai dă un gol și câștigă, depărtându-se la 6 puncte de FCSB. Pe treptele de la Arenă, Gigi Becali anunță despărțirea de Dică ”A întrecut orice măsură când a luat decizia să-i scoată pe Moruțan și pe Man și să-l bage pe Stan Eu nu sunt nebun, nu puteam face așa ceva. Dică a vrut să facă o nebunie, să își bată joc de mine”, a tunat finanțatorul.

Franz Ferdinand, un pretext istoric

În vara anului 1914, prințut austriac Franz Ferdinand, însoțit de consoartă, efectuează o vizită oficială la Sarajevo. Amândoi sunt asasinați de un student bosniac, Gavrilo Princip, pe numele lui, simpatizant al unei societăți naționaliste pro-sârbe, aflată în legătură cu armata Serbiei. Imediat, Austro-Ungaria declară război Serbiei, bănuită că ar fi comandat atentatul. Este momentul declanșării Primului Război Mondial. Istoricii consideră că acesta a fost însă doar pretextul declansării confruntării la nivel global, adevăratele cauze fiind mult mai complexe și profunde, ele ținând de concurența economică, naționalismul și imperialismul forțelor implicate.

Prima repriză, a defensivelor

Înapoi la fotbal. Până la intrarea lui Moruțan pe teren, FCSB își crease doar o firavă ocazie de gol, cea a lui Man. Nu-i mai puțin adevărat că nici CFR nu excelase la acest capitol, doar că oaspeții conduceau pe tabelă, grație unei execuții specatculoase, dar ciudate a lui Deac, după o ”lungă și pe-a doua” caracteristică. Ambele formații dăduseră impresia că principalul țel al lor era mai degrabă să nu piardă. CFR s-a temut de forța flancurilor steliste, motiv pentru care doi atacanți, Deac și Omrani s-au îngrijit mai mult de securizarea marginilor, lăsându-i pe Bordeianu și Djokovici să blocheze construcția centrală și să plece spre poartă. Până când Man nu a intrat în centru și în combinație cu Tănase sau Gnohere, nimic nu i-a deranjat pe apărătorii clujenilor.

Repriza secundă, a atacanților și a schimbărilor

Coman a rămas la cabine, iar Moruțan i-a luat locul. Olimpiu a intrat însă în centru, lăsându-l pe Tănase în stânga. Jocul de atac al FCSB s-a dinamizat, însă s-a șubrezit cel defensiv. Au apărut ocaziile la poarta lui Arlauskis, toate finalizate de Gnohere (min. 54, min. 56, min. 69), dar parate fie de portar, fie salvate in extremis de Mureșan, de două ori. Dincolo, Conceicao a simțit că Bordeianu e dominat total de Filip și că are nevoie de oameni mai rapizi de contraatac.

6-2 a fost raportul duelurilor câștigate de Filip în fața lui Bordeianu

Așa a apărut Ioniță în minutul 65 pe teren, omul care peste numai 7 minute avea să provoace eliminarea lui Roman, după un contraatac 4 contra 4, fază la care toți ceilalți 6 jucători bucureșteni au fost prinși peste linia mingii. Degringolada ce a urmat a însemnat încă două ocazii mari ale CFR-ului. În minutul 82, Dică îl sacrifică pe Moruțan. Și începe războiul. Dar până la el să analizăm cifrele:

 

Coman vs Moruțan

Jucător                                 Coman  Moruțan

Index InStat                        206         233

Minute jucate                   46           36

Dueluri câștigate              21%        40%

Șuturi                                    0              1             

Acțiuni ofensive                26           34

Pase corecte                      60%        71%

Pase bune în careu          3              0

Centrări bune                    0              0

Mingi recuperate             1              3

Mingi pierdute                  7              7

Așadar, schimbarea lui Coman cu Moruțan își confirmă valabilitatea raportat direct la cei doi implicați. În economia jocului însă situația nu s-a îndreptat pe tabela de marcaj. Mai rău, ea s-a agravat prin pierderea unui jucător, Roman fiind eliminat.

1-1 a fost raportul ocaziilor cu Coman în teren

3-3 a fost raportul ocaziilor cu Moruțan pe teren

După cele două modificări efectuate, FCSB a avut ocazia să egaleze de două ori. Prima dată în minutul 84, cînd Gnohere a fost servit ideal de nou intratul Rusescu, dar șutul său a fost scos de Arlauskis. A doua, când tot Rusescu l-a eliberat pe Tănase, al cărui șut a fost parat de același portar. Între cele două situații au apărut și două miomente periculoase ale oaspeților, ambele pe contraatac, ultima producând penaltyul obținut de Păun și transformat de Ioniță. Dar în toată această perioadă s-a jucat 11 contra 10!!!

2-2 a fost raportul ocaziilor după schimbările lui Moruțan și Man

Analizând faptele, cifrele și întâmplările, rezultă că atât decizia de a-l introduce pe Moruțan cât și cea de a-l schimba au fost validate prin ocaziile de poartă apărute ulterior. După cum, în același timp, cu sau fără tânărul jucător pe teren, raportul atac-apărare, confirmat de numărul ocaziilor, a fost același. Cel al scorului ( 0-1, cu Coman pe teren, 0-0 cu Moruțan, 0-1 fără Moruțan) pare a fi în favoarea lui Oli. Doar că, în prezența lui pe teren, s-a modificat raportul numeric, FCSB rămânând în 10.

Adevăratele probleme de la FCSB, ascunse în spatele lui Moruțan

Toate aceste considerații mă duc la concluzia că scandalul iscat de schimbările lui Dică nu e decât pretextul declanșării acestui război de la FCSB. Ca acum mai bine de 100 de ani, adevăratele cauze ale crizei sunt cu totul altele. Iar ele țin de adânca implicare a patronului în zona tehnică a echipei. Lucru exprimat în cuvinte chiar de cei impricinați. Pentru că, atunci când a dorit să-și justifice nemulțumirea față de Dică, Becali a invocat o discuție cu MM Stoica, prin acre acesta i-ar fi spus că, citez, ”Băi, Gigi, n-avem antrenor!”. „Despre Nicolae Dică i-am spus mereu lui Gigi Becali că e dedicat și lucrează foarte bine, dar, dacă jocul suferă, înseamnă că are o problemă în vestiar. Asta nu se traduce în “Băi Gigi, n-avem antrenor.” Dacă n-aveam antrenor, n-ajungeam în primăvara europeană, nu spulberam Plzen, nu băteam Lazio” , a venit peste câteva ore replica lui MM. Dar întrebarea care persistă de an și ani la Steaua/FCSB rămâne aceeași: cum să n-ai o problemă în vestiar când personalitatea antrenorului e călcată permanent în picioare prin decizii ale administrației luate peste capul său? Cum să asculte cineva antrenorul când știe că are șansa să-i schimbe o hotărâre doar prin simpla intrare pe sub pielea finanțatorului. Care decide totul.

Posibila coincidență

Primul Război Mondial a început în 1914 și s-a încheiat 4 ani mai târziu. FCSB a câștigat ultimul titlu în mai 2015, când patronul, privat de libertate, nu se putea implica, teoretic, în deciziile tehnicului. (A fost eliberat în aprilie, cu o lună înainte de finalul stagiunii). La vară se pot împlini 4 ani de când roș-albaștrii nu vor mai fi câștigat campionatul.