Editoriale

Editorial bucuros Cornel Dinu. Mirele, te-ai luminat! Cu Austria ai găsit Calea! Urmeaz-o!

08.09.2020 | 09:32
Editorial bucuros Cornel Dinu Mirele teai luminat Cu Austria ai gasit Calea Urmeazo
ADVERTISEMENT

E clar, Mirel a încercat o nouă formulă de joc în orașul austriac al trăsurilor, Klagenfurt. În fața unui adversar mult mai puternic, Austria acum, decât Irlanda de Nord, între o cârciumă și-un… pub!

Prin Austria, de fapt Austro-Ungaria habsburgică a ajuns fotbalul organizat la noi, la începutul secolului trecut, mai întâi în burgurile Transilvaniei, provincie imperială atunci.

ADVERTISEMENT

Capitala vremii, Viena, avea o importanță nicicum așa mare ca acum în schimburile cu de toate dintre Estul și Vestul continentului, oarecum ca o graniță de demarcare, dar și ca loc din care se dă ora exactă a deciziilor din stânga spre dreapta Dunării. Și câte bogății doar ne-au cerut și noi imediat ne-am executat și i-am pus în posesie…

Editorial bucuros Cornel Dinu. Cu Austria Mirel Rădoi a schimbat așezarea de la mijloc în față cu două triunghiuri inspirate în locul rombului de la București. Și asta poate să fie Calea

Reprezentativa „Österreich” nu-i altceva decât o altfel de „Mannschaft”. Atât ca prestație, cât și ca apartenență a jucătorilor la echipele din „Deutsche Fußball Bundesliga”. Cu țâfnă de… Red Bull, zice-se energizant… Pe care, dc-aș mai putea, nu l-aș da nici pedepsit, nici momit cu hârtii deșarte, pe neaoșul nostru vin roșu.

ADVERTISEMENT

Mirel Rădoi a schimbat așezarea de la mijloc în față, în sensul că în 4-3-3 preferat la Klagenfurt au fost două triunghiuri, la mijloc și în atac. Trimițând, parcă mai inspirat, cinci jucători noi față de încercarea de distribuție super-ofensivă și așteptat performantă de la București, cu insularii de nord.

De când e, fotbalul se definește prin linii. Și se dezvoltă dinamic prin triunghiuri combinative variabile. Rombul la mijloc, ca în jocul cu Irlanda de Nord, aduce a rocambolesc. Și nu ajută.

ADVERTISEMENT

Agresiv de la început, „Mannschaft-ul” lui Franco Foda (nu vă luați după rezonanța numelui, este german get-beget din Mainz) s-a așezat și a presionat în terenul nostru încă de la primul fluier al arbitrului suedez.

Cu rigurozitatea lui Frederic cel Mare… „Bătrânul Fritz”… preluată, într-un fel, de „junker-ul” Franz-Josef și destul de puțin în execuții din farmecul inventiv al celebrei Prințese Sisi.

ADVERTISEMENT

I-am surprins în minutul 3 pe un contraatac în care Florinel Coman a avut ondulații de cadril în fața ofensivului Lainer, i-a pasat la timp, altruist, în centru, unui de nerecunoscut muncitor Denis Alibec, unicul nostru vârf în furtuna defensivă austriacă ce putea lovi oricând prăvălită din Alpi, și am trecut la conducere.

Au venit peste noi cu săbiile paselor și pătrunderilor la intimidantă vedere, am suferit, dar am respirat din când în când printr-un presing sporadic și ceva incursiuni de „pedepsire”. Șarje ce au adus, în primele 45 de minute, cu cea de la Prunaru, din toamna lui 1916, când mitralierele lui Mackensen ne-au secerat cavaleria.

Am fost egalați destul de repede, la una dintre „scăpările” lui Lainer în banda dreaptă, Bancu era… „cu vaca la raze”, vorba peluzei, și Baumgartner a finalizar cu un voleu spectaculos centrarea amintitului… „scăpat”..

Editorial bucuros Cornel Dinu. Presing urmat de închiderea perfectă în 5-4-1 ne-a adus o victorie în care puțini credeau

De la începutul reprizei a doua ne-am reconfirmat istoria. Ne-am închis în văgăuni defensive și pe crestele apărării, declanșând contraatacuri tăioase, veritabile atenționări ale adversarului că avem arma ofensivei surprinzătoare.

Când concepțional gândești bine jocul, componența, așezarea și dinamica echipei, șansa îți surâde. „Doctorul” Grigore ne-a adus în avantaj de ziua lui, reluând de aproape o minge din lovitură liberă laterală, scăpată printre șenilele austro-germane.

Am făcut presing și, firesc, a venit și golul de 3-1, după o minge scăpată „din poșetă” de fundașul lor central Posch și lobată perfect „matematic” și fotbalistic de Alex Maxim, poate la cel mai… maxim (permiteți gradul inexistent de comparație) meci al său la echipa națională.

Iar pe final închiderea perfectă în 5-4-1, cu revelația Crețu între stoperii Grigore și nou intratul Nedelcearu în locul ciudatului în continuare (după mine, ca fost apărător) Chiricheș, a făcut ca „panzerii” adverși să n-aibă culoare de pătrundere… …decât o dată, la un cap al lui Onisiwa, când Nedelcearu l-a lăsat singur pe Grigore cu doi adversari în cârcă la un pas în fața unui Tătărușanu cam fără replică pe centrare.

Conturându-ne aproape perfect blocul funcțional defensiv în fața posesiei „ostereichilor” prusaco-silezieni ca apartenență la cluburi, bietul lor antrenor „franco-foda”, dar neamț de neamț, părea un Guderian strigând fără binoclu, ca în celebra bătălie de tancuri pierdută la Kursk, ce a întors și ea soarta celei de-a doua conflagrații mondiale.

Editorial bucuros Cornel Dinu. Mirele, ai argumente cu care să învingem Islanda. Oltenii sunt practici, confirmă-ți originea!

Inspiratele idei de joc și de trimitere în teren a unei parcă alte echipe naționale, cu 6 jucători noi, sper să-i fie suficiente acum lui Mirel Rădoi, că doar acesta este drumul naționalei și în Islanda. Să le fie, și să ne fie bucuria spre completarea… completă cu cine o urma în finala pentru CE 2020 din 2021.

Burcă – fundaș și lateral, Nedelcearu, Crețu, Maxim și Stanciu – interi, Deac – în dreapta, Coman și Alibec – vârfuri, doar Bancu pare, încă, un… banc cu olteni. Cu o soluție inspirată și acolo, în flancul stâng, Mirel Rădoi are argumentele adevărate cu care să învingem în Islanda.

Ai încercat, Mirele, la București, cu Irlanda de Nord, ceva ce nu ne prinde și ai avut ghinion. La Klagenfurt ai gândit cum trebuie și cum se joacă acum în lume și șansa ți-a surâs. De aici pleacă tot adevărul, în acest joc cu principii clare, în funcție de profilul jucătorilor pe care îi ai, dar suspus și hazardului. Oltenii sunt practici, confirmă-ți originea!

ADVERTISEMENT