Afacerea Tamaş: ori la bar, ori la spital!

Aducerea lui Gabriel Tamaş la Steaua este o mutare spectaculoasă, dar cu un mare grad de risc. Nu atît vîrsta jucătorului ar fi problema (31 de ani), cît caracterul său discutabil....
14.01.2015 | 11:55
Afacerea Tamas ori la bar ori la spital

Aducerea lui Gabriel Tamaş la Steaua este o mutare spectaculoasă, dar cu un mare grad de risc. Nu atît vîrsta jucătorului ar fi problema (31 de ani), cît caracterul său discutabil.

Steaua mizează pe arma repatrierilor, extrem de eficientă în cazurile Keşeru, Papp, Arlauskis şi Rusescu. O încercare similară face şi cu Bourceanu, fostul căpitan care încearcă să-şi regăsească în Ghencea tonusul pierdut în Turcia.

Întrebarea e: va reuşi Gâlcă să-l resusciteze şi pe Tamaş? Fostul dinamovist e un fotbalist valoros, cu 63 de meciuri în echipa naţională, dar care de aproape doi ani nu mai ştie cum e să joci într-o primă ligă. Alcoolul este demonul care l-a aruncat din Premier League direct în paginile de scandal ale tabloidelor şi, inevitabil, la echipe mărunte, de genul Doncaster sau Watford.

Tot de alcool se leagă şi imaginea care l-a făcut pe Tamaş de rîsul României. În 2013, după un chef care a durat toată noaptea, fotbalistul a spart uşa de intrare a unui bloc şi a adormit pe hol, în faţa unui apartament, ca ultimul boschetar. Neşansa lui Tamaş a fost că scena depravării sale a fost surprinsă de o cameră video, fiind văzută ulterior de milioane de oameni. Aventura i-a adus o audiere de zece ore la secţia de poliţie, dar şi o condamnare la opt luni de închisoare cu suspendare. Este, probabil, singura suspendare din viaţa sa pe care a primit-o cu bucurie.

Tot despre caracterul lui Tamaş vorbeşte şi uşurinţa cu care declara anul trecut: “Spre finalul carierei, dacă se va întîmpla, mă voi întoarce la Dinamo. Numai la Dinamo mă voi întoarce în ţară. Dacă nu, mă voi lăsa”. La mai puţin de un an distanţă, semnează cu Steaua! Dar, vorba unui suporter stelist: “Dacă apar filmări cu el cînd se declară <<cîine pînă la moarte>>, poate să spună că a zis totul la băutură”.

Teribilismul lui Tamaş a fost depăşit, poate, doar de instabilitatea sa sportivă. În 15 ani, el a migrat pe traseul FC Braşov – Tractorul Braşov – Dinamo – Galatasaray Istanbul – Spartak Moscova – Dinamo – Celta Vigo – Auxerre – Dinamo – West Bromwich Albion – CFR Cluj – Doncaster – Watford. Să semnezi 13 contracte în 15 ani, cu 11 cluburi diferite din 6 ţări, e o performanţă demnă mai degrabă de un turist pasionat decât de un fotbalist atent cu cariera sa. Acum, iată, vine şi al 14-lea contract, cu a 12-a echipă!

“Performanţa” maximă, în acest sens, este cea de anul trecut, cînd Tamaş s-a aflat sub contract cu CFR Cluj doar pentru o săptămînă, fără a apuca să joace vreun meci pentru echipa ardeleană.
Personal, nu cred că aducerea lui Tamaş – un jucător măcinat de accidentări în ultima vreme – este o mutare bună pentru Steaua. Cel puţin, nu pe măsura investiţiei financiare (salariu de 300.000 de euro pe an, plus primă de instalare) şi de încredere (cazurile Arlauskis, Keşeru şi Papp sînt greu de reeditat).

Se zice că Tamaş, prin personalitatea sa, ştie să se impună în vestiar. Aşa o fi, dar colegii săi, ca şi suporterii Stelei, îşi vor aminti cum ex-dinamovistul “s-a impus” prin baruri şi pe scara unui bloc…
În concluzie, o afacere riscantă. Una de genul “ori la bal, ori la spital”. Mă rog, în cazul de faţă, ori la bar, ori la spital…