Asta e FINALA pe care o văd eu la Mondialele de la Rio!

Abia s-au tras la sorţi grupele Campionatului Mondial din Brazilia (12 iunie – 13 iulie 2014), iar tentaţia pronosticurilor e irezistibilă. Aşadar, să purcedem la treabă! Nu înainte, însă,...
06.12.2013 | 21:40
Asta e FINALA pe care o vad eu la Mondialele de la Rio
ADVERTISEMENT

Abia s-au tras la sorţi grupele Campionatului Mondial din Brazilia (12 iunie – 13 iulie 2014), iar tentaţia pronosticurilor e irezistibilă. Aşadar, să purcedem la treabă! Nu înainte, însă, de a constata că ţării-gazdă nu i s-a făcut nicio favoare, dat fiind că în „optimi” va întîlni, probabil, fie Spania, fie Olanda – cîştigătoarea sau finalista ediţiei precedente. Nu e cel mai fericit culoar pentru trupa lui Luiz Felipe Scolari.
Şi acum, să ne lăsăm pradă fascinantului joc al previziunilor, într-un sport dominat adesea de imprevizibil. Şi totuşi, cu toate surprizele, finalmente triumfă eternele Mari Puteri ale Planetei Fotbal.

Grupa A: Brazilia, Croaţia, Mexic, Camerun
În privinţa locului 1 nu există dubiu: Brazilia. Pentru locul 2, favorita mea e Mexic, care va face uitat parcursul execrabil din recent încheiatele preliminarii. „Aztecii” au un avantaj important în faţa croaţilor: adaptarea la fusul orar. Iar camerunezii, de data asta, nu beneficiază de o generaţie capabilă să repete performanţele de altădată.
Grupa B: Spania, Olanda, Chile, Australia
Asta e o grupă teribilă! Cele două superputeri europene, finalistele Cupei Mondiale din 2010, vor avea un adversar puternic în reprezentanta Americii de Sud, Chile. De data asta, Australia nu va conta.
Grupa C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildeş, Japonia
E o grupă complicată. Nu e exclus ca „naşii” noştri, grecii, să reuşească un nou turneu final memorabil şi să se alăture Columbiei în „optimi”. Totuşi, favoritele mele sînt Columbia şi Japonia.
Grupa D: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Italia
Aici e belea mare! El grupo del muerte, şi nu prin prezenţa a două echipe de limbă spaniolă, ci prin triunghiul infernal Uruguay – Anglia – Italia. Trei campioane mondiale, cu o zestre de 7 titluri supreme (2+1+4) dintre cele 19 decernate pînă acum! Dintre cele trei superputeri, una va părăsi competiţia după faza grupelor. Iar aceea, în viziunea mea, nu va fi Uruguay, ci o echipă europeană, probabil Anglia.
Grupa E: Elveţia, Ecuador, Franţa, Honduras
O grupă insipidă, incoloră, inodoră. Merg pe mîna celor două echipe europene, Franţa şi Elveţia. N-or ajunge în „optimi” chiar toate echipele sud-americane…
Grupa F: Argentina, Bosnia-Herţegovina, Iran, Nigeria
Locul 1 va fi al Argentinei, pe doi vor veni probabil bosniacii. La primul lor Campionat Mondial, ex-iugoslavii au un atac prea bun şi o ambiţie prea mare, pentru a da cu piciorul şansei istorice cu care se vor întîlni în Brazilia.
Grupa G: Germania, Portugalia, Ghana, SUA
În această grupă există două mari favorite, ambele europene, dar surpriza poate veni atît dinspre Africa (Ghana e cea mai „europeană” echipă a continentului negru), cît şi dinspre America de Nord. Va fi mare bătaie pe locul 2, nu însă şi pentru prima poziţie, care va fi adjudecată de Germania. Sigur că Portugalia se va simţi ca acasă într-o ţară vorbitoare de portugheză, dar „şi mai acasă” a fost în 2004, cînd a bătut-o Grecia de două ori la Europene…
Grupa H: Belgia, Algeria, Rusia, Coreea de Sud

ADVERTISEMENT

Cea mai slabă grupă. Europa va merge mai departe, probabil, cu două echipe. Algeria nu contează, doar Coreea de Sud ar putea oferi surpriza.
Pe baza calculelor din grupe, să vedem cum ar putea arăta optimile de finală. Aşadar…
Brazilia – Olanda
Spania – Mexic
Columbia – Italia
Uruguay – Japonia
Franţa – Bosnia
Argentina – Elveţia
Germania – Rusia
Belgia – Ghana

Să ducem jocul mai departe, încercînd să „citim” configuraţia sferturilor de finală.
Brazilia – Italia
Spania – Uruguay
Franţa – Germania
Argentina – Ghana

ADVERTISEMENT

Gata, sîntem în semifinale! Marile Puteri, între ele. Fără Franţa! Fără Italia! Şi chiar fără Spania! „Careul de aşi”, dominat de sud-americani, ar putea arăta astfel:
Brazilia – Germania
Uruguay – Argentina

Dacă tot am ajuns aici, să îndrăznim a mai face un pas. Doamnelor şi domnilor, finala CM 2014!
Brazilia – Argentina

ADVERTISEMENT

Vă rog, nu-mi cereţi să „văd” şi cîştigătoarea! Căci, dacă ar fi aşa cum prevăd eu, Brazilia s-ar îneca în lacrimi!
Oricum, rîndurile de faţă sînt doar un joc. De altfel, nici fotbalul nu este tocmai o ştiinţă. Vom avea parte, ca de fiecare dată, şi de mari surprize. Iar din „optimi” se poate întîmpla orice, mai ales că deseori se ajunge la prelungiri şi penalty-uri…
Dacă totul s-ar derula exact aşa cum am îndrăznit eu să anticipez, aş face avere la pariuri. Or, vă asigur că nu voi pune nici măcar un euro pe acest şir de predicţii! E mai uşor să-mi dau cu părerea. Ceea ce vă îndemn să faceţi şi voi! Nu vă costă nimic, iar la vară veţi avea privilegiul de a vă verifica intuiţia, flerul şi, desigur, cunoştinţele. Căpătaţi, astfel, un pic mai multă adrenalină, ca să meargă berea mai bine!