Editoriale

Cazul Keşeru: nu bate găina care face două ouă pe zi!

Există în Liga I un fotbalist căruia i s-a făcut o mare nedreptate: Claudiu Keşeru. ...
26.09.2014 | 12:38
Cazul Keseru nu bate gaina care face doua oua pe zi
ADVERTISEMENT

Există în Liga I un fotbalist căruia i s-a făcut o mare nedreptate: Claudiu Keşeru. 

Există în Liga I o echipă care a dat cu piciorul unei comori de 20 de milioane de euro: Steaua Bucureşti.

Există în Liga I un antrenor care a avut o orbire inexplicabilă: Costel Gâlcă.

Să fim bine înţeleşi: Gâlcă face o treabă foarte bună la Steaua. E lider în campionat, cu 21 de puncte din 24 posibile (super-procentaj: 87,5%), cu victorii la CFR Cluj şi la Petrolul Ploieşti. A cîştigat, pînă acum, toate meciurile din Cupa României şi din Cupa Ligii. A mers “ceas” în preliminariile Ligii Campionilor, pînă la ultimul minut al ultimei partide. După patru victorii şi o remiză, se profila un meci nul la Sofia, cu Ludogoreţ. Dar a venit golul fatidic al brazilianului Wanderson, urmat de prestaţia suprarealistă a lui Moţi la penalty-uri, şi totul s-a prăbuşit.

ADVERTISEMENT

Să recapitulăm: 7 – 0 – 1 în campionat (golaveraj 20-6), 5 – 1 – 1 în cupele europene (golaveraj 14-4), 1 – 0 – 0 în Cupa României (3-0), 1 – 0 – 0 în Cupa Ligii (2-1). Bilanţ general: 14 – 1 – 2, adică 14 victorii, un egal şi două înfrîngeri (ambele cu 0-1), golaveraj 39-11. Excelent bilanţ!

Şi totuşi, Gâlcă a ratat marele obiectiv al sezonului: calificarea în grupele Champions League. Dureros, dramatic, cu egalare în ultimul minut şi cu penalty-uri halucinante, dar tot eliminare se numeşte. Iar dincolo de caracterul suprarealist al înfrîngerii de la Sofia, există şi o explicaţie fotbalistică: orbirea cu Keşeru.

ADVERTISEMENT

S-a întîmplat în partida-tur cu campioana Bulgariei. Fără un atacant veritabil pe gazon, Steaua s-a zbătut ca peştele pe uscat. căutînd izbăvirea prin mijlocaşii ofensivi. A ratat un penalty (prin Chipciu), a marcat tîrziu, în minutul 88, golul unei victorii la limită (graţie aceluiaşi Chipciu), dar n-a fost suficient. Cu Keşeru pe teren, Steaua îşi putea asigura calificarea încă de la Bucureşti. O victorie la două-trei goluri diferenţă era perfect posibilă în faţa unor bulgari, totuşi, modeşti. Dar Gâlcă s-a încăpăţânat să-l ţină pe bancă pe fotbalistul care cu patru zile înainte marcase de şase ori în poarta Pandurilor!

Acum, Gâlcă pare lămurit în privinţa lui Keşeru. Golurile cu Aalborg şi cel de la Ploieşti trebuie să-l fi convins că băiatul acesta e o mină de aur: are un “stîng” devastator şi un “cap” formidabil. Nu întîmplător, Keşeru este liderul golgeterilor din Liga I:

ADVERTISEMENT

1. Keşeru (Steaua) – 10
2. Tade (CFR Cluj) – 9
3. Tamuz (Petrolul) – 7
4. N’Doye (Tg. Mureş) – 5

Aşadar, Keşeru este singurul român din “cvartetul tunarilor”, alături de un francez, un nigerian şi un senegalez. Următorii români din top sunt la distanţă de ani-lumină, avînd cîte patru goluri, iar următorii stelişti (Chipciu, Ad. Popa, Sânmărtean şi Varela) au cîte două goluri!

ADVERTISEMENT

Rezervă în primele meciuri din campionat, titular în ultima vreme, Keşeru a jucat 539 de minute în 8 partide (în medie, 67 de minute pe meci). A înscris 10 goluri: şase cu Pandurii, două cu Gaz Metan, unul cu Petrolul şi unul cu Rapid. Asta înseamnă, în medie, un gol la 54 de minute. Şi mai înseamnă că el, Keşeru, deşi a fost uneori rezervă, a înscris jumătate din golurile Stelei. Altfel spus, cît toţi colegii săi la un loc!

Adăugînd patru goluri în cupele europene (unul cu Aktobe, trei cu Aalborg) şi două în Cupa Ligii (”dubla” din Giuleşti), bilanţul se rotunjeşte: 16 goluri în acest sezon. Şi sîntem abia în septembrie!

Ar mai fi un amănunt: Keşeru este un jucător extrem de disciplinat. Un singur cartonaş galben în opt etape, nicio eliminare. Asta înseamnă că te poţi baza pe el, că nu va fi suspendat cînd îţi arde buza mai tare.

Dacă aş gîndi egoist, aş prefera ca Steaua să joace în grupele Europa League, unde va obţine multe puncte şi probabil se va califica în primăvara europeană, şi nu în Champions League, unde are rezervat prin tradiţie locul 4, cu două-trei puncte şi cu înfrîngeri umilitoare. Punctele din Europa League contează enorm la coeficientul UEFA al României, ducîndu-ne din nou în situaţia de a înscrie două echipe în Champions League, dintre care una direct în grupe.

Dar astfel de calcule nu şi le poate permite Gâlcă, antrenorul care trebuie să aducă Stelei nu doar puncte, ci şi bani. Or, ratarea din “dubla” cu Ludogoreţ a alungat grămada cu galbeni înghiţită de cocoşul din “Punguţa cu doi bani”. În loc să fie bun şi înţelept ca moşul din poveste, Gâlcă a jucat rolul băbuţei nesăbuite: şi-a prigonit găina care-i făcea două ouă pe zi.

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

ADVERTISEMENT