Ce pun pe masă „oamenii de fotbal” în ziua de Crăciun

E sărbătoare pentru toată lumea, deci şi pentru vestiţii „oameni de fotbal”. Fiecare pune pe masă după posibilităţi, iar posibilităţile sînt pe măsura bugetului, a locului în...
25.12.2013 | 18:18
Ce pun pe masa oamenii de fotbal in ziua de Craciun
ADVERTISEMENT

E sărbătoare pentru toată lumea, deci şi pentru vestiţii „oameni de fotbal”. Fiecare pune pe masă după posibilităţi, iar posibilităţile sînt pe măsura bugetului, a locului în clasament şi a talentului de evzionişti fiscali. Nu lipsesc friptura, sarmalele, piftia, vinul, cozonacii.

Nimic spectaculos pînă aici. Adevărata provocare e alta: ce şi-ar dori „oamenii de fotbal” să pună pe masă, dar nu prea le e la îndemînă. Să încercăm o incursiune pe terenul minat al plăcerilor culinare nesatisfăcute, luînd dorinţele drept realitate. Poftă bună, domnilor!

ADVERTISEMENT

Gigi Becali pune pe farfurie – hai să-i spunem gamelă – friptură de judecător şi piftie de procuror, asortate cu garnitură de gardian. Totul, după o reţetă a la Poarta Albă.

Ioan Niculae ţine mult la tradiţii. Patronul Astrei merge pe drob asortat Găman-Lung jr., iar la felul doi – tocăniţă de antrenori. Isăilă chiar se întreabă dacă va fi servit cu vin dulce sau sec.

ADVERTISEMENT

Amatorii de specialităţi tehnico-tactice sînt poftiţi şi pe la masa pregătită de Arpad Paszkany, unde pot savura un excelent gulaş de antrenori. Ingredientele fie sînt aduse din import (Conceicao, Costa, Uhrin jr., Bergodi, Mandorlini), fie din producţie autohtonă (Andone, Cîrţu, Trică, Rednic, Grigoraş, Miriuţă etc.).

Adrian Porumboiu ne propune o tochitură de arbitri, din care nu pot lipsi inima lui Tudor, rinichii lui Balaj şi ficatul lui Colţescu. Pentru un gust desăvîrşit, se presară cîteva linguri de Corpodean, iar totul se stropeşte din belşug cu sîngele lui Crăciunescu.

ADVERTISEMENT

Marin Condescu, făcînd confuzie între lignit şi lihnit, îşi omeneşte musafirii cu pastramă de Ciurel (ăsta e codoşul politic care-l vînează de ceva vreme, printre haldele de steril ale Complexului Energetic Oltenia).

Mai la vale, pe Jiul de Jos, Mititelu se desfată cu şniţele din piept de Olguţa, împănate cu proteine din Craiova Maxima: Cămătaru-Cîrţu-Geolgău, plus oleacă de Balaci. La aperitiv: ciolan de Mircea Sandu şi cotlet de Dragomir.

ADVERTISEMENT

La Oţelul se vorbeşte, dar se şi mănîncă nemţeşte. Carevasăzică, wurşti Meme Stoica – din partea casei, adică a primarului Marius Stan.
Dar nici Meme nu neglijează tradiţiile Crăciunului, de aceea a pregătit o şaorma cu de toate: ziarişti, arbitri (ăia puţini care n-au tras cu Steaua), Martinovici, federali, comisii, Dinu Vamă, securişti, comunişti, anticomunişti, Ştucan, dinamovişti, stelişti (măcar ăia de la Peluza a II-a), Piţurcă, rapidişti, pletoşi, raşi în cap…

Copos o dă pe cofetărie: savarine „Liga 1” (iertaţi-i nostalgia!), eclere „Taher” (unde sînt ţepele de altădată?), jeluri „Cristescu” şi amandine „Free George” (a nu se confunda cu George Becali, ăla e „Free Gigi”).

Piţurcă pritoceşte un zarzavat Reghe-Meme-Mititelu, condimentat cu mujdei de Ivanovici. Pentru solemnitatea momentului, apetisantul platou va fi ornat cu cifrele dragi Satanei, 6-6-6, şi va fi servit după miezul nopţii, cînd îi apucă somnul pe paznicii cazinoului şi se trişează mai uşor.

În fine, ajungem şi la masa lui Mircea Sandu. Încă de la intrare ne sare în ochi un imens blat, şi se pare că nu e de la cofetăria lui Copos, ci de la Cooperativa lui Tata Jean (amîndoi băieţi buni, că dau fără factură fiscală). Apoi ne izbeşte mirosul de terci din ceaunul în care mestecă „Naşul”. Şi ce mai terci: fudulii de Puşcaş, costiţă de Mititelu, coadă de dinozaur…

Dar să vezi drăcie: dinozaurul e chiar Mircea Sandu! Iar unde-şi bagă „Naşul” coada…

 

ADVERTISEMENT