Editoriale

Chipciu şi Keşeru

Steaua are o campanie chinuită în preliminariile Ligii Campionilor, dar se află la un pas de grupe, ceea ce, pînă la urmă, e cel mai important. Sacul cu banii se apropie din nou de Ghencea,...
20.08.2014 | 15:55
Chipciu si Keseru

Steaua are o campanie chinuită în preliminariile Ligii Campionilor, dar se află la un pas de grupe, ceea ce, pînă la urmă, e cel mai important. Sacul cu banii se apropie din nou de Ghencea, amănunt esenţial în fotbalul profesionist.

Să ne amintim parcursul în actuala ediţie: 1-0 şi 2-0 cu norvegienii de la Stromsgodset (cu mari ocazii ale scandinavilor în partida-tur), 2-2 şi 2-1 cu kazahii de la Aktobe (scorul general de 4-3 arată dificultatea calificării), 1-0 cu bulgarii de la Ludogoreţ Razgrad (care la 0-0 au şutat în bară). Dintre cele cinci partide, Steaua a cîştigat patru şi a remizat o dată, dar scorurile au fost mereu strînse.

Ar mai fi o constatare: Steaua a marcat în toate cele cinci meciuri, dar niciodată mai mult de două goluri! Şi aici ajungem la esenţa Stelei de astăzi: un joc prudent, fără forţa de şoc a anilor trecuţi, dar şi fără riscuri inutile. Este, poate, emblema antrenorului Costel Gâlcă, dar este cu siguranţă şi rezultatul unui concurs de împrejurări. Să nu uităm: Steaua şi-a pierdut coloana vertebrală a echipei construite de fostul antrenor, Laurenţiu Reghecampf: Tătăruşanu – Chiricheş – Gardoş – Bourceanu – Pintilii – Rusescu. O jumătate de echipă! Din acest punct de vedere, Gâlcă a acţionat pînă acum extrem de înţelept.

Tînărul tehnician a reuşit două lucruri esenţiale:

1. a format rapid un cuplu de închizători, Prepeliţă – Breeveld, care să redea echipei echilibrul asigurat pînă nu demult de Bourceanu – Pintilii;

2. l-a potenţat la maximum pe Chipciu, care a devenit liderul echipei.

Marţi seară, contra campioanei Bulgariei, Chipciu a fost omul determinant al meciului – şi în bine, şi în rău. A ratat un penalty (făcut cadou de arbitrul german Brych), a încasat cartonaşul galben care-l va ţine pe tuşă în partida-retur, a înscris golul victoriei în minutul 88, a creat alte cîteva mari ocazii.

Cu bune, cu rele, Chipciu a fost în centrul acţiunii, de unde a lipsit însă un alt jucător special: Keşeru. Să-l ţii rezervă la patru zile după ce a dat şase goluri (şase din şase!) Pandurilor, asta sună a masochism! Mai ales în condiţiile în care Steaua nu are vîrfuri de atac valide. Contra lui Ludogoreţ, campioana României a jucat, practic, fără niciun atacant veritabil. Şi atunci, nu se impunea titularizarea unui “tunar” de meserie?

Problema nu se pune aşa: “Keşeru sau Chipciu?”. Există o soluţie cu adevărat rezonabilă: “Keşeru şi Chipciu”. De altfel, lui Chipciu îi place să vină din linia a doua, iar Keşeru e om de careu. De ce să ai o singură “gură de foc” cînd ai putea avea două? Şi apoi, mai sunt şi situaţii precum cea de marţi, cînd mai ai ocazia să execuţi şi cîte un penalty. Credinţa mea este că um om al golului, precum Keşeru, nu ar fi ratat. În absenţa acestuia, Chipciu s-a supraîncărcat, s-a simţit responsabil să facă tot ce ţine de zona golului. Iar această supraîncărcare a dus a ratarea penalty-ului.

Poate că pare o banalitate, dar să dai şase goluri într-un meci, într-un campionat în care echipele (nu jucătorii!) reuşesc rareori o asemenea ispravă, vorbeşte de la sine despre calitatea lui Keşeru. Tot statistica ne ajută: precedentul fotbalist care a înscris 6 goluri într-un meci din campionatul României a fost atacantul constănţean Marian Popa, în urmă cu 21 de ani. Pe 9 iunie 1993, în meciul Farul – Oţelul Galaţi 6-3, Popa a marcat toate golurile gazdelor.

Iar la Keşeru, “ploaia de goluri” nu vine din senin. Acum doi ani, Keşeru a reuşit o ispravă asemănătoare şi în liga a doua franceză. Pe 28 septembrie 2012, în meciul Angers – Le Mans 4-0, el a marcat toate golurile gazdelor. Costel Gâlcă e pe drumul cel bun cu Chipciu, dar riscă să greşească grav cu Keşeru. Şi e mare păcat!

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!