Gamela de tinichea

Fraţilor, e groasă: Justiţia nu mai ştie de glumă! Borfaşii trăiesc vremuri grele, procurorii îi aleargă cu cătuşele, iar judecătorii nu mai au pic de înţelegere faţă de respectabilii...
04.03.2014 | 19:49
Gamela de tinichea

Fraţilor, e groasă: Justiţia nu mai ştie de glumă! Borfaşii trăiesc vremuri grele, procurorii îi aleargă cu cătuşele, iar judecătorii nu mai au pic de înţelegere faţă de respectabilii prăduitori. Sentinţa finală în „Dosarul Transferurilor”, pronunţată în ziua în care maharajahul liberal Dan Radu Ruşanu era trimis în arest preventiv pentru o lună, arată că joaca s-a terminat.

Verdictul Curţii de Apel Bucureşti a căzut ca ghilotina: opt capete au fost retezate fără milă. Toţi cei opt inculpaţi au primit închisoare cu executare, niciunul n-a fost achitat şi nici n-a beneficiat de suspendarea executării pedepsei. Să-i amintim pe cei opt zmei şi dragele lor pedepse, în ordinea numărului de pe tricouri (a se citi, în ordine descrescătoare a perioadei de detenţie): Cristian Borcea – 6 ani şi 4 luni; Ioan Becali – 6 ani şi 4 luni; Victor Becali – 4 ani şi 8 luni; George Copos – 3 ani şi 8 luni; Mihai Stoica – 3 ani şi 6 luni; Gigi Neţoiu – 3 ani şi 4 luni; Gheorghe Popescu – 3 ani, o lună şi 10 zile; Jean Pădureanu – 2 ani şi 4 luni.

Acesta este rezultatul abordării temeinice, de către Justiţie, a 12 transferuri perfectate de la cluburi româneşti la grupări străine în perioada 1995-2005: Dan Alexa, Iulian Arhire, Florin Bratu, Florin Cernat, Paul Codrea, Cosmin Contra, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Bogdan Mara, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea şi Lucian Sănmărtean. Ca să nu se supere, i-am înşirat în ordine alfabetică. Oricum, nu ei merg la puşcărie, ci jupînii care i-au mutat de colo-colo ca pe nişte berbeci înghesuiţi într-un TIR clandestin, printre televizoare rablagite şi frigidere second hand.

Judecătorii au stabilit că, în cele 12 transferuri, prejudiciul total cauzat cluburilor şi statului este de 13,1 milioane de dolari, bani pe care inculpaţii vor fi obligaţi să-i restituie. Nu aceasta este cea mai grea lovitură primită de “lotul celor 8”, care stau pe averi frumoase, majoritatea strînse din fotbal. Dar adăugată anilor de puşcărie, decizia rotunjeşte o pedeapsă care pe cei slabi de înger îi poate strivi. Sigur, şi-au făcut-o cu mîna lor, să-şi poarte crucea!

Sentinţa surprinde prin severitate în privinţa celor trei inculpaţi pentru care însuşi procurorul de caz a cerut închisoare cu suspendare: Gică Popescu, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu. Sînt exact cei trei pe care şi instanţa anterioară – Tribunalul Bucureşti – îi condamnase la închisoare cu suspendare. Ceilalţi cinci inculpaţi au avut parte de o scădere a pedepselor, faţă de sentinţele precedente, cînd mergeau pînă la 8 ani. Pe aceştia, intrarea în vigoare a noului Cod Penal i-a avantajat.
Acest nou Cod Penal a presărat multă speranţă în tabăra acuzaţilor. Jurişti de marcă au explicat, zile în şir, cum intervine prescripţia faptelor şi îi scapă de puşcărie pe inculpaţi. Confuzia a persistat pînă la sentinţa finală, cînd misterul a fost elucidat: s-au prescris, într-adevăr, multe fapte care constituiau capete de acuzare în “Dosarul Transferurilor”, dar nu toate! Scăderea termenului de prescripţie nu i-a salvat cu totul pe cei opt. E drept, dacă n-ar fi fost schimbat Codul Penal, pedepsele puteau fi mult mai grele.

Personal, îmi pare rău că Gică Popescu şi-a distrus cariera, şi chiar viaţa, din cauza unui anturaj nesănătos. Marea greşeală a celui supranumit “Baciul” a fost înhăitarea cu fraţii Becali. Aceştia l-au tras după ei nu doar în afaceri, ci şi în puşcărie. Păcat, mare păcat! Giovanni şi Victor Becali veneau dintr-o lume mafiotă în care contează doar banii, Gică Popescu avea de apărat un blazon construit cu talent, trudă şi sacrificiu. “Baciul” a urlat cu lupii pînă cînd l-a mîncat haita.

Pe 4 martie a fost cutremur mare în fotbalul românesc. Pe 5 martie, în loc să fie ales preşedinte al FRF, iar seara să troneze în loja de onoare a Arenei Naţionale, pentru spectacolul de gală cu Messi, Aguero, Di Maria şi Higuain, bravul nostru “Baci” va împărţi o celulă, la Rahova, cu cine ştie ce borfaşi. În loc de platoul cu icre negre de la salonul oficial, va avea în faţă gamela de tinichea a deţinutului de drept comun. Mai trist de atît nici că se poate.