Liga Campionilor, în ghetele Pandurilor

Mai e un pas şi tragem obloanele peste cupele europene. În seara zilei de 12 decembrie, la finalul meciului Pandurii – Pacos Ferreira şi la o zi după Chelsea – Steaua, vom spune adio Europei...
29.11.2013 | 12:11
Liga Campionilor in ghetele Pandurilor
ADVERTISEMENT

Mai e un pas şi tragem obloanele peste cupele europene. În seara zilei de 12 decembrie, la finalul meciului Pandurii – Pacos Ferreira şi la o zi după Chelsea – Steaua, vom spune adio Europei pînă în vara viitoare. Ne despărţim de fotbalul continental în gerul iernii şi-l vom reîntîlni în arşiţa verii, odată cu tururile preliminare ale ediţiei 2014-2015.
Aritmetica e tristă pentru fotbalul românesc. Naţionala lui Piţurcă a ratat prezenţa la Campionatul Mondial din Brazilia, iar la nivelul echipelor de club n-am făcut mare brînză. Petrolul Ploieşti şi Astra Giurgiu au fost eliminate în play-off-ul Ligii Europa, ratînd prezenţa în grupe, fază accesibilă doar pentru Steaua (în C1) şi Pandurii Târgu-Jiu (în C2).
Din păcate, nici Steaua, nici Pandurii n-au contat în bătălia din grupe. Amîndouă au fost eliminate, practic, după numai patru etape. Steaua este bătută în cuie pe locul 4. Pandurii pot părăsi poziţia codaşă în ultima etapă, dar nu le va folosi la nimic. Pentru România, însă, o victorie a gorjenilor în disputa cu portughezii ar putea aduce un profit colosal. Iată despre ce e vorba.
În clasamentul UEFA pe ultimele cinci ediţii, de la 2009-2010 la 2013-2014, ierarhie pe baza căreia vor fi repartizate locurile, pe ţări, în sezonul 2015-2016 al cupelor europene, România se află momentan pe locul 15 din 53. Întîmplarea face că locul 15 este ultimul care asigură două „bilete” pentru Liga Campionilor. Problema e că Cehia (care a rămas, ca şi noi, cu o echipă în Liga Campionilor şi una în Liga Europa) ne suflă în ceafă. Coeficienţii, în această clipă, sînt următorii:
15. România – 27,007
16. Cehia – 26,850

Diferenţa e atît de mică, încît un singur punct cîştigat de cehi ar întoarce balanţa în favoarea lor! Norocul nostru a fost că, în această săptămînă, ambele reprezentante ale Cehiei au fost învinse:
Manchester City – Viktoria Plzen 4-2
Slovan Liberec – Freiburg 1-2

ADVERTISEMENT

Deşi modest, bilanţul nostru a fost mai bun, graţie punctului reuşit de Steaua:
Steaua – Schalke 0-0
Dnepr – Pandurii 4-1

Ultima etapă pare mai dificilă pentru reprezentantele României:
Chelsea Londra – Steaua
Pandurii – Pacos Ferreira

ADVERTISEMENT

Programul cehilor include, de asemenea, o dispută cu portughezii, şi tot în Liga Europa. În Liga Campionilor, însă, adversarul Viktoriei Zizkov este mult mai modest decît cel al Stelei.
Viktoria Zizkov – ŢSKA Moscova
Estoril Praia – Slovan Liberec

Pentru a păstra locul 15, ceea ce ne-ar asigura două locuri în Champions League, ediţia 2015-2016 (ambele în turul 3 preliminar, ultimul înaintea play-off-ului), trebuie îndeplinite două condiţii:
1. cehii să nu obţină mai multe puncte decît noi în ultima etapă;
2. nicio echipă cehă să nu se califice în primăvara europeană.

ADVERTISEMENT

Aici, riscurile pentru noi sînt destul de mari. Deşi are zero puncte după cinci meciuri, Viktoria Zizkov prinde locul 3 şi se califică dacă bate pe ŢSKA Moscova, care a adunat doar trei puncte (3-2 cu campioana Cehiei, la Moscova). Iar Slovan Liberec, în ciuda înfrîngerii de ieri, încă ocupă locul 2 (cu 6 puncte), pe care-l poate păstra cu o victorie sau chiar cu un egal la Estoril, într-o grupă extrem de complicată.
Pînă una-alta, mingea e la noi. Mai exact, la Pandurii, echipă care, după patru înfrîngeri şi o remiză, ar fi cazul să obţină şi o victorie. Gorjenii nu s-au făcut de rîs la prima lor aventură europeană, dar chiar se vor face dacă vor pierde şi partida cu Pacos Ferreira. O victorie le-ar aduce locul 3 în grupă şi o contribuţie majoră la zestrea României.
Steaua, de bine, de rău, a făcut trei puncte în Liga Campionilor. E rîndul Pandurilor! În „meciul” de la distanţă cu Cehia, orice punct e aur curat. Iată, de exemplu, o situaţie care ne-ar putea aduce fericirea:
– victorie Pandurii cu Pacos Ferreira;
– înfrîngere Steaua la Chelsea;
– egal Viktoria Zizkov cu ŢSKA Moscova;
– înfrîngere Slovan Liberec la Estoril.

Asta ar însemna nu doar punctaj mai bun România decît Cehia, ci şi eliminarea ambelor echipe cehe din Europa, deci imposibilitatea de a mai strînge puncte. Orice punct scos de Liberec la Estoril ar complica situaţia, sporind şansele de calificare ale cehilor.
Acum se vede ce puncte preţioase au irosit:
– Steaua în returul cu Dinamo Tbilisi (1-1 la Bucureşti, după 2-0 în Georgia);
– Steaua la Varşovia (2-2 după 2-0, polonezii egalînd în minutul 90+4);
– Steaua la Basel (1-1, elveţienii egalînd în minutul 90+1);
– Astra Giurgiu cu slovacii de la Trencin (2-2 acasă, după 3-1 în deplasare);
– Pandurii la Tallinn, cu Levadia (0-0, într-un meci dominat total, dovadă raportul cornerelor: 17-0);
– Pandurii cu Fiorentina, la Cluj-Napoca (1-2, după 1-0, cu goluri primite în minutele 86 şi 90+2).

ADVERTISEMENT

Şi o ultimă observaţie, cît se poate de paradoxală: dacă Steaua era eliminată de Legia Varşovia (cu care a făcut 1-1 acasă şi 2-2 în deplasare), ar fi fost o catastrofă financiară pentru clubul din Ghencea, dar, în perspectivă, un mare avantaj pentru România! Eliminată din play-off-ul Ligii Campionilor, Steaua ar fi făcut multe puncte în Liga Europa. În orice caz, mult mai multe decît cele trei adunate cu chiu, cu vai, în C1. Astfel, pentru ediţia 2015-2016 a cupelor europene, România ar fi avut practic asigurate două locuri în Champions League (campioana şi vicecampioana, ambele în turul 3 preliminar) şi trei locuri în Europa League (una în turul 2 preliminar, una în turul 3 preliminar şi alta direct în play-off).
Dar aşa a fost să fie! Acum, să ne rugăm pentru o victorie a Pandurilor. Şi, eventual, pentru un miracol stelist la Londra, cu Chelsea…

 

 

 

 

ADVERTISEMENT