Mulţumim, Lucian! Hai, Simona!

În acest ianuarie fără zăpadă şi cu temperaturi mai degrabă primăvăratice, doi sportivi români ne-au făcut nopţi albe: boxerul Lucian Bute şi tenismena Simona Halep. Ambii au luptat...
21.01.2014 | 11:59
Multumim Lucian Hai Simona
ADVERTISEMENT

În acest ianuarie fără zăpadă şi cu temperaturi mai degrabă primăvăratice, doi sportivi români ne-au făcut nopţi albe: boxerul Lucian Bute şi tenismena Simona Halep. Ambii au luptat pentru glorie mondială, la mare depărtare de România: Bute a boxat pentru titlul suprem la Montreal, în Canada, iar Halep şi-a pus racheta la treabă în Open-ul australian, la Melbourne.
Lucian Bute ne-a dezamăgit profund. Nu neapărat pentru că a pierdut în faţa haitianului Jean Pascal, cel pe care toate casele de pariuri îl dădeau favorit, ci prin evoluţia sa fricoasă. Compatriotul nostru pur şi simplu a refuzat să boxeze. Au fost multe reprize în care practic n-a dat niciun pumn. A ţopăit fără noimă în jurul lui Pascal, lăsînd impresia că singura lui ambiţie este să rămînă în picioare timp de 12 reprize, să nu fie făcut knock-out. Dureroasa experienţă trăită în confruntarea cu britanicul Carl Froch, KO în repriza a 5-a, părea să-i fi zdruncinat încrederea şi să să-i fi alungat curajul de altădată.
La apropae 34 de ani (îi împlineşte pe 28 februarie), Lucian ne-a arătat, o dată în plus, că e vremea să-şi agaţe mănuşile în cui. Gata, ajunge: a fost campion mondial, şi-a făcut o situaţie materială solidă, a devenit cetăţean canadian… A cunoscut şi gloria sportivă, şi gustul milioanelor de dolari, însă pentru toate există un sfîrşit. Umilinţa cu repetiţie, cunoscută din plin în confruntările cu Froch şi cu Pascal, este gongul de final al unei cariere impresionante. O a treia umilinţă ar fi prea mult! Iar Lucian, la vîrsta lui, nu mai poate bate decît pugilişti modeşti, care nu contează în calculele pentru titlul mondial. Or, un mare campion nu poate eşua, la final de carieră, în şuşe organizate la periferia boxului. Pentru tot ce-a făcut pînă acum, merită să-i zicem din toată inima: mulţumim, Lucian!
Pe o traiectorie cu totul diferită evoluează Simona Halep, căreia tinereţea îi deschide perspective uimitoare. La 22 de ani şi 4 luni, după un an de performanţe explozive (şase turnee WTA cîştigate în 2013), Simona a reuşit să spargă plafonul optimilor de finală şi la un turneu de Mare Şlem. La Melbourne, românca a înregistrat deja patru victorii, ajungînd în sferturi de finală, adică între primele opt jucătoare ale Openului australian.
La noapte (marţi spre miercuri), de la ora 2.00, sîntem cu ochii pe Eurosport: Simona joacă pentru o nouă premieră, accesul în semifinale! Adversară îi va fi slovaca Dominika Cibulkova, învingătoarea mult mai titratei Maria Şarapova. Pare un culoar bun, şi chiar este, dar confruntarea nu va fi deloc facilă. Cibulkova nu este un nume mare în tenisul mondial, precum Serena Williams, Azarenka, Radwanska sau Na Li, dar e capabilă de performanţe remarcabile şi dovedeşte multă constanţă. La 24 de ani, slovaca are deja în palmares calificarea în sferturi de finală (carevasăzică, în Top 8) la toate cele patru turnee de Mare Şlem: US Open, Australian Open, Roland Garros şi Wimbledon. Ba mai mult, în capitala Franţei a ajuns chiar în semifinale.
Sigur că şi Simona Halep a spart bariera marii performanţe, învingînd în ultimul an tenismene de top, precum Agnieszka Radwanska, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Ana Ivanovici, Samantha Stosur şi Jelena Jankovici. Compatrioata noastră are toate atuurile pentru a o depăşi pe Cibulkova, dar pentru asta trebuie să facă o partidă mare.
Îi mulţumim Simonei Halep că ne-a mai asigurat o noapte albă. Îi ţinem pumnii, sperînd să ne ţină aproape şi în semifinale. Hai, Simona!