EDITORIAL CARTIANU: Nici puşcăria nu-l mai face bine!

La prima vedere, şocul etapei este rezultatul din Ghencea: Steaua – Rapid 0-1. Liderul detaşat al campionatului a pierdut acasă în faţa ultimei clasate (povestea cu CFR Cluj e o socoteală pur...
23.02.2015 | 12:30
EDITORIAL CARTIANU Nici puscaria nul mai face bine
ADVERTISEMENT

La prima vedere, şocul etapei este rezultatul din Ghencea: Steaua – Rapid 0-1. Liderul detaşat al campionatului a pierdut acasă în faţa ultimei clasate (povestea cu CFR Cluj e o socoteală pur contabilă).

Şi totuşi, adevăratul şoc este altul: doi oameni de bază ai campioanei, portarul Arlauskis şi mijlocaşul Prepeliţă, nu au jucat pentru că aşa a ordonat patronul! Nu au lipsit doar de pe gazon, ci şi de pe banca de rezerve, ba chiar şi din vestiar. E posibil să fi fost expulzaţi chiar şi din cartierul Ghencea, ca nişte ciumaţi.

ADVERTISEMENT

Cu ce au păcătuit jucătorii ca să fie scoşi din lot? Grav de tot: nu au vrut să semneze prelungirea contractelor scadente în vara acestui an! Eu ştiam că un contract reprezintă voinţa liberă a părţilor care-şi pun semnătura pe el. Dacă vrea să-l semneze o singură parte, înseamnă că nu mai e contract, ci dictat! Este exact ceea ce vrea să impună patronul-puşcăriaş la Steaua.

Să vedem în ce context a venit dictatul lui Becali: Szukala, Sânmărtean şi Keşeru vînduţi la arabi în această iarnă, Tătăruşanu şi Pintilii vînduţi anul trecut, Bourceanu şi Rusescu vînduţi şi reveniţi după ce au ratat joncţiunea cu noile lor echipe. Şi pentru că nu era suficient, au dispărut subit din echipă (cu doar o zi înaintea meciului cu Rapid) Arlauskis şi Prepeliţă. Cinci titulari pierduţi, faţă de formula din tur, în numai două luni.
Să fie clar: Arlauskis – Szukala – Prepeliţă – Sânmărtean – Keşeru era coloana vertebrală a echipei! Toţi cinci, titulari în naţionalele lor – România, Polonia şi Lituania. Multă minte trebuie să-ţi lipsească pentru a-ţi decima oastea, şi aşa împuţinată, înaintea unei bătălii!

ADVERTISEMENT

Antrenorul Costel Gâlcă a spus-o clar: a fost decizia lui Gigi Becali. Carevasăzică, deţinutul de la Poarta Albă face ravagii chiar şi din spatele gratiilor! El dictează, iar şeful clubului (Argăseală) şi al echipei (Gâlcă) execută fără crîcnire. Sincer, m-aş fi aşteptat ca măcar unul dintre ei să-i zică “stăpînului”: “Patroane, aşa ceva nu se poate! Arlauskis şi Prepeliţă n-au greşit cu nimic, băieţii îşi respectă contractele cu sfinţenie, ca nişte adevăraţi profesionişti! Ce cîştigăm dacă-i scoatem din lot? Nimic! Pieredem de două ori: şi banii (că trebuie să-i plătim), şi contribuţia lor la jocul echipei. E o decizie iraţională; dacă vreţi s-o luaţi, luaţi-o, dar nu cu mine la conducere! Angajaţi pe altcineva, eu nu vreau să mă fac de rîs!”

Dar ţi-ai găsit… Şi Argăseală, şi Gâlcă au ales varianta încovoierii coloanei. Şi au pierdut. Nu punctele sînt paguba cea mare (Steaua încă are 7 peste Petrolul, 10 peste Târgu-Mureş, 12 peste Astra şi 14 peste Dinamo, iar urmăritoarele sale se luptă cu insolvenţa ori cu propriile slăbiciuni), ci pulverizarea încrederii la o echipă care mergea “ceas”. Dintr-o dată, chiar la început de sezon, Steaua a devenit un pachet de nervi şi de frustrări.
Gigi Becali se află în puşcărie de vreo doi ani, dar n-a priceput nimic din ce i s-a întîmpla.! Încă se crede Dumnezeu, dar Dumnezeul cel adevărat îi dă încă o palmă răsunătoare.

ADVERTISEMENT

Un lucru e cert: Gigi Becali nu se va dezbăra niciodată de vechile năravuri. Nici măcar puşcăria nu-l mai face bine. Ultimele iluzii au fost spulberate de tratamentul primitiv aplicat unor fotbalişti care l-au ajutat să fie lider cu un avans de 10 puncte la jumătatea campionatului.

A crezut că-i umileşte, dar s-a umilit pe sine însuşi.

Tags: