Editoriale

Noua aristocraţie, între puşcărie şi insolvenţă

În plină caniculă, printre coduri galbene-portocalii şi avertizări de disconfort termic, s-au săvîrşit deja două etape ale noului campionat de fotbal. Şi, ca niciodată în ultimul deceniu,...
07.08.2014 | 00:10
Noua aristocratie intre puscarie si insolventa
ADVERTISEMENT

În plină caniculă, printre coduri galbene-portocalii şi avertizări de disconfort termic, s-au săvîrşit deja două etape ale noului campionat de fotbal. Şi, ca niciodată în ultimul deceniu, pe primele cinci locuri s-au instalat exact aceleaşi echipe care au terminat şi sezonul trecut în frunte. Din acest calcul este exclusă FC Vaslui, formaţia care a încheiat pe locul 5 pe criteriul meciurilor directe cu CFR Cluj, dar care a avut un golaveraj inferior şi care ulterior s-a dezintegrat financiar, nemaiobţinînd licenţa.

Aşadar, cele mai bune punctaje în campionatul 2013-2014:

1. Steaua …………. 77 p (+51)
2. Astra Giurgiu …… 72 p (+42)
3. Petrolul Ploieşti … 68 p (+33)
4. Dinamo ………….. 59 p (+18)
5. CFR Cluj …………. 51 p (+6)
Şi acum, clasamentul ediţiei 2014-2015, după două etape:
1. Astra Giurgiu ….… 6 p (7-0)
2. Dinamo ………….. 6 p (7-2)
3. Steaua ………..…. 6 p (6-2)
4. Petrolul Ploieşti …. 6 p (5-1)
5. CFR Cluj …………. 4 p (4-0)

ADVERTISEMENT

Aşadar, baronii Ligii 1 au pornit ca din puşcă. Nu au timp de pierdut, nu au chef să rateze sezonul. Dar, mai important, nu prea mai au adversari capabili să li se opună. Echipele din Top 5 nu s-au întărit în această vară, senzaţia e chiar că unele dintre ele au slăbit, cel puţin la nivelul lotului de jucători şi/sau al băncii tehnice (Steaua, Dinamo, CFR Cluj). Dar aceasta poate fi o concluzie înşelătoare, cel puţin la Dinamo şi la CFR Cluj.

În schimb, majoritatea echipelor din prima ligă – cele de pluton şi cele din zona suferinţei – par să fi slăbit. Lipsa banilor şi managementul discutabil le-au adus în situaţia de a fi incapabile să facă faţă “balaurilor” din Top 5.
S-a format noua aristocraţie a fotbalului românesc. Din ea nu fac parte Craiova, Timişoara şi Rapid (puteri tradiţionale), nici Vaslui (o forţă, pînă de curînd), Galaţi sau Urziceni (campioane în ultimii şase ani). Criteriul de sedimentare a noii aristocraţii este banul. Cu o excepţie: Dinamo, unde insolvenţa şi salariile mici vorbesc mai degrabă de sărăcie decît de belşug.

ADVERTISEMENT

Cam aşa se vor juca marile mize ale următorului an: în cvintetul Steaua – Astra – Petrolul – Dinamo – CFR Cluj. Cine va triumfa? Greu de spus. Bătălia va fi mult mai dură decît în ultimele două ediţii, cînd prezenţa lui Reghecampf pe banca Stelei a oferit echipei din Ghencea un avantaj major.

Apropo de Steaua: echipa are elan, dar şi crispare. Pînă acum şi-a atins obiectivele – punctaj maxim în campionat şi calificare în play-off-ul Ligii Campionilor -, dar ceva-ceva a început să scîrţîie. Or fi plecările din primul “11”, o fi viermele neîncrederii… Timpul ne va lămuri.

ADVERTISEMENT

În ecuaţie mai intervine un element: Justiţia. Niciodată n-a făcut Marea Familie a Fotbalului mai multe halte în tribunale şi puşcării. Numai lotul transferurilor ne livrează doi patroni, trei conducători şi trei impresari. Dar se aude zornăit de cătuşe prin preajma multor altor cluburi…

Strecurîndu-se discret printre puşcărie şi insolvenţe, fotbalul românesc merge, totuşi, mai departe. Cine va scăpa şi de una, şi de alta se poate proclama deja campion.

ADVERTISEMENT