Editoriale

Steaua, chior în ţara insolvenţilor

Ne bucurăm că în vara anului viitor vom putea înscrie două echipe în Liga Campionilor. În preliminariile Ligii Campionilor! Plus trei în Liga Europa. În preliminariile Ligii Europa! Dar mai...
01.03.2015 | 09:00
Steaua chior in tara insolventilor

Ne bucurăm că în vara anului viitor vom putea înscrie două echipe în Liga Campionilor. În preliminariile Ligii Campionilor! Plus trei în Liga Europa. În preliminariile Ligii Europa! Dar mai avem noi cinci echipe cu care să ne prezentăm onorabil pe scena continentală?

Începînd cu ediţia 2015-2016, campionatul României va avea doar 14 echipe (în loc de 18, cîte sînt acum). Printre ele s-ar putea număra Petrolul, Dinamo, Rapid, Oţelul, CFR Cluj şi “U “Cluj, toate aflate acum în insolvenţă. Nu există nicio garanţie că ele ar ieşi din insolvenţă – fără a intra în faliment! – în următorul an. În schimb, multe alte cluburi sînt pe punctul de a intra în insolvenţă. N-ar fi exclus ca, dintre cele 14 echipe ale primei ligi, 10 să se afle în insolvenţă! Şi atunci, de unde vom scoate cinci echipe pentru Europa?

Într-o situaţie mai puţin dramatică, Liga 1 va putea oferi suficiente echipe neatinse de insolvenţă. Ce ne facem însă dacă partea superioară a clasamentului va fi dominată de cluburile insolvente? Şi cum ar fi ca în Liga Campionilor să ne reprezinte echipele de pe locurile 2 şi 5, iar în Liga Europa cele de pe locurile 7, 10 şi 12?

Magnetismul celor 15-20 de milioane de euro – “trofeul” cuvenit echipelor care ajung în grupele Champions League – ar putea acţiona şi în sens invers. Unele cluburi s-ar putea mobiliza pentru a da lovitura, aşa cum au făcut-o, cu cîţiva ani în urmă, CFR Cluj, Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi. Efortul financiar de a ieşi din insolvenţă, dublat de o clasare bună, ar putea fi răsplătit cu prezenţa pe tabloul Champions League. Sigur că drumul pînă în grupe e lung şi anevoios, dar tentaţia de a da lovitura rămîne.

Acesta este cuvîntul potrivit: “lovitura”. În fotbalul nostru nu poate fi vorba de “viziune”, “plan”, “strategie”. Mărturie stă lunga serie de echipe care, după ce s-au înfruptat din beneficiile Ligii Campionilor (CFR Cluj de trei ori, Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi) ori au fost la un pas de potul cel mare (Poli Timişoara, FC Vaslui, Dinamo şi Pandurii), s-au prăbuşit ca nişte castele de nisip, desfiinţîndu-se, intrînd în insolvenţă ori aflîndu-se la retrogradare. Chiar şi la Astra Giurgiu, vicecampioana ediţiei trecute, se vorbeşte despre o posibilă intrare în insolvenţă.

Şi atunci, rămîne întrebarea: cu cine ne vom prezenta în cupele europene? Căci una este să mergi cu echipele cele mai puternice şi alta e să te reprezinte ocupanta locului 7 sau 10.
Pe acest tablou, doar Steaua face notă discordantă. Dar nici trupa din Ghencea nu mai e ce-a fost. Vînzările masive de jucători şi erorile de management i-au redus forţa de şoc, aducînd-o în situaţia de a nu mai putea depăşi, în Europa, nici pe Aalborg sau pe Ludogoreţ Razgrad.

Se poate spune că Steaua e chior în ţara orbilor. Mă rog, în ţara insolvenţilor. Atenţie, însă: chiorul de azi poate fi orbul de mîine!