Editoriale

Steaua lui Becali, mai hegemonică decât Steaua lui Ceauşescu

Acum, cînd ne apropiem de jumătatea campionatului, Steaua are 5 puncte în faţa lui CFR Cluj şi 6 în faţa Petrolului Ploieşti. Mai jos nu ne uităm, pentru că Astra Giurgiu şi Dinamo nu se...
27.11.2014 | 14:19
Steaua lui Becali mai hegemonica decat Steaua lui Ceausescu
ADVERTISEMENT

Acum, cînd ne apropiem de jumătatea campionatului, Steaua are 5 puncte în faţa lui CFR Cluj şi 6 în faţa Petrolului Ploieşti. Mai jos nu ne uităm, pentru că Astra Giurgiu şi Dinamo nu se pun, Botoşani şi Tîrgu Mureş nu au pretenţii, Craiova e un foc de paie care se va stinge, iar celelalte echipe au o singură dorinţă: să nu retrogradeze.

Teoretic, CFR Cluj sau Petrolul ar putea să-i mai prindă pe stelişti şi să le sufle titlul. Teoretic. Fotbalul e însă o problemă practică, iar practica spune că la CFR Cluj nu mai sînt bani, în timp ce la Petrolul finanţarea e tot mai complicată. Atît Clujul, cît şi Ploieştiul au ajuns forţe ale fotbalului românesc prin aducerea unor jucători străini valoroşi, deci bine plătiţi. Cînd izvorul de bani seacă, aceşti fotbalişti pleacă. E o ecuaţie simplă, pe care au experimentat-o deja şi alte echipe româneşti, în ultimul deceniu.

ADVERTISEMENT

Şocul acestei săptămîni a fost arestarea întregii conduceri a clubului Petrolul: fraţii Daniel şi Nicolae Capră (finanţatorii), dar şi Marius Bucuroiu (omul lor de încredere, director general).

Cu ani în urmă, Steaua se bătea la titlu cu adversari puternici, uneori cîte cinci-şase pe sezon. Amintiţi-vă de marile derby-uri cu Dinamo şi cu Rapid, care încingeau Capitala. Dar nici meciurile cu FC Naţional sau cu Sportul Studenţesc nu erau de colea. Apoi, provincia: unde e Timişoara de altădată? Dar Vasluiul lui Sânmărtean – Wesley – Adailton? Unde e CFR-ul clujean care cîştiga trei titluri în cinci ani? Unde sunt Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi, surprizele ivite dintre ciulinii Bărăganului sau din apele Dunării? Unde sunt Pandurii de odinioară, care făceau instrucţie cu toată floarea cea vestită a Ligii lu’ Mitică? Unde e Craiova Maxima şi cea post-Maxima? Şi am trecut în revistă, iată, mai bine de jumătate de divizie.

ADVERTISEMENT

Aproape toate echipele frumoase s-au pulverizat în bătaia vîntului din buzunarele patronilor. Unele au dat lovitura, umplîndu-se de bani din Liga Campionilor. Dar banii s-au dus, lăsînd în urmă o realitate cruntă: Unirea Urziceni nu mai există, Oţelul Galaţi se scufundă spre mlaştinile Ligii a II-a, iar la CFR Cluj e foame mare.

Singurul club de fotbal care a survolat cu succes aceste vremuri turbulente este Steaua Bucureşti. Echipa din Ghencea a pătimit mult în anii de început ai domniei lui Gigi Becali, avînd parcă interzis la titlu. Dar prezenţele în Europa au fost constante. Arestarea patronului părea să condamne Steaua la dezintegrare. Cumpăna a fost însă depăşită, bugetul clubului a înflorit (zeci de milioane de euro de la UEFA, jucători vînduţi la preţuri spectaculoase, încasări consistente din drepturile TV), iar aducerea inspirată a antrenorului Reghecampf a asigurat şi performanţa mult-aşteptată: două titluri consecutive, în 2013 şi 2014.

ADVERTISEMENT

Şi cum banii aduc bani, iar performanţa aduce performanţă, hegemonia Stelei a continuat şi după plecarea lui Reghe. Noul antrenor, Costel Gâlcă, a menţinut cursul ridicat, avînd o linie de clasament impresionantă: 12 – 1 – 2, golaveraj 33-8. A lua 37 de puncte din 45 posibile înseamnă un procent de peste 82%. Doar parcursul excelent reuşit de CFR Cluj şi de Petrolul a făcut ca Steaua să nu aibă cel puţin 10 puncte avans. Însă nici Clujul, nici Petrolul nu pot menţine ritmul, în condiţiile unor grave probleme financiare.

Dacă arestarea patronului şi a managerului, schimbarea antrenorului şi vînzarea multor titulari nu au destabilizat Steaua, înseamnă că puţine lucruri o pot destabiliza în viitorii ani. Se anunţă o lungă hegemonie a clubului din Ghencea, singurul care-şi mai permite, în fotbalul nostru, să cumprere jucători de mare valoare. Aflată în plin marş spre cel de-al treilea titlu consecutiv, Steaua poate depăşi performanţa anilor 1985-1989, cînd marea echipă din Ghencea a triumfat de cinci ori la rînd, ori chiar parcursul-record din fotbalul românesc: şase titluri consecutive în anii ’90 (1993-1998).

ADVERTISEMENT

Iată cum, în condiţiile unui capitalism aproape sălbatic, Steaua a ajuns să domine fotbalul intern mai clar decît o făcea pe vremea cînd se afla în graţiile familiei Ceauşescu. Atunci, măcar, avea adversar în curtea Ministerului de Interne: Dinamo. Acum, opozanţii săi cad unul după altul, ca popicele.

ADVERTISEMENT