Tiki-taka BarceSteaua!

Asta înseamnă să fii o echipă puternică: la nici o săptămînă de la masacrul căruia i-a căzut victimă la Tîrgu-Mureş, Steaua a defilat aseară în pretinsul derby cu Dinamo. A fost un 3-0...
01.11.2014 | 11:32
Tikitaka BarceSteaua
ADVERTISEMENT

Asta înseamnă să fii o echipă puternică: la nici o săptămînă de la masacrul căruia i-a căzut victimă la Tîrgu-Mureş, Steaua a defilat aseară în pretinsul derby cu Dinamo. A fost un 3-0 care conţine şi o mare doză de umilinţă, adunată în paharul pe care “cîinii” l-au bătut pînă la fund.

Într-un fel, e păcat: Dinamo a ratat cîteva mari ocazii la 0-0, apoi “italianul” Alexe şi-a bătut joc de o şansă enormă la 1-0. În loc să egaleze Dinamo, a făcut Steaua 2-0 şi apoi 3-0. A fost faza în care Alexe ne-a explicat de ce l-au împachetat italienii şi l-au trimis acasă.

ADVERTISEMENT

Pentru Steaua, scenariul a devenit tradiţie: la 0-0, adversarii trebuie musai să aibă cîteva ocazii imense, Arlauskis să apere miraculos, iar echipa lui Gâlcă să se dezlănţuie apoi în scoruri apocaliptice. Aşa a fost cu Aalborg (în loc de 4-0 pentru danezi la pauză, s-a ajuns la 6-0 pentru Steaua în final), aşa a fost şi aseară cu Dinamo. Cu diferenţa că, deşi n-a luat şase goluri, Dinamo e mult mai slabă decît campioana Danemarcei.

Cu Dinamo nu merită să pierdem prea mult timp, pentru că echipa este una de duzină. Un fel de Rapid ceva mai bine hrănit, binecuvîntat de garanţia că şi mîine are bani de-o ciorbă. Altfel, fotbalistic, lucrurile sînt de toată jena.

ADVERTISEMENT

În ultimele cinci jocuri, Dinamo a obţinut o singură victorie, şi aceea în minutul 90+2. E drept că în nefasta serie a întîlnit primele două clasate, dar şi o echipă de Divizia B! Aşadar: 1-1 (a) cu CS Craiova, 1-2 (d) cu CFR Cluj, 3-2 (a) cu Pandurii, 0-1 (d) cu Dacia Mioveni (în Cupa României), 0-3 (d) cu Dinamo. O victorie, un egal şi trei înfrîngeri, golaveraj 5-9. Ăştia nu mai sînt cîini de rasă, sînt nişte nefericiţi de maidanezi!

Asupra Stelei merită să zăbovim mai mult. În ciuda unei aparente scăderi de potenţial după plecarea antrenorului Reghecampf şi a unor jucători de bază (Tătăruşanu, Bourceanu, Pintilii, Piovaccari, Gardoş), dar şi a ravagiilor pe care le-a făcut Justiţia în Ghencea (Gigi & Meme), Steaua are o linie de clasament impresionantă: 10 – 1 – 2, golaveraj 30-8. Se zice că “Steaua lui Gâlcă” nu mai e la fel de ofensivă ca “Steaua lui Reghe”. Da, dar “Steaua lui Gâlcă” (2,30 goluri/meci) are un randament ofensiv mai bun decît cel al “Stelei lui Reghe” (71 de goluri în 34 de etape, 2,08 goluri/meci)! Comparaţia îi e favorabilă lui Gâlcă şi dacă privim spre primele 13 etape ale lui Reghecampf, în vara-toamna lui 2013: 28 de goluri, medie 2,15 (faţă de 2,30 acum).

ADVERTISEMENT

În privinţa punctelor, situaţia e neschimbată: după 13 etape, “Steaua lui Reghe” avea 31 de puncte (linie de clasament 9 – 4 – 0), “Steaua lui Gâlcă” are tot 31 de puncte (10 – 1 – 2).

Sigur, sînt doar nişte cifre, dar se zice că cifrele nu mint niciodată. Gâlcă doar dă senzaţia că e slab, că nu controlează situaţia. Asta ţine de stilul său introvertit, de faptul că nu se exteriorizează. Nu pune preţ pe marketing, s-ar spune la un teambuilding corporatist. L-a costat enorm şi acel gol primit în minutul 90 la Sofia, urmat de acele penalty-uri halucinante, cu Moţi dansînd drăceşte în poarta bulgarilor…

ADVERTISEMENT

De fapt, Gâlcă îşi face treaba foarte bine. Victoriile se adună cu o frecvenţă care-i timorează adversarii. Steaua a trecut incredibil de eficient de la stilul german al lui Reghecampf la stilul spaniol al lui Gâlcă. Nu mai face presingul ucigător de odinioară, dar pasează mai bine. Tiki-taka, tiki-taka. Vorba jupânului Becali, cocoţat pe Maybach-ul pe care la nevoie îl deschidea cu ranga: “Tiki-taka Barcelona!” (pronunţat cu “ce”, nu cu “se”).

Culmea e că pe atunci, deşi obţinea victorii spectaculoase, Steaua nu avea nicio treabă cu tiki-taka. Acum, Becali nu mai e în loja din Ghencea, să se bucure de pasele care încep să se lege într-un puişor de tiki-taka…

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: