Editoriale

Unde se va opri Craiova Cosmica?

A fost, pe vremuri, Craiova Maxima. O echipă inegalabilă, care făcea să zboare spre cer mii de căciuli olteneşti, la golurile din marile confruntări europene cu Fiorentina, Bordeaux sau...
30.11.2014 | 14:55
Unde se va opri Craiova Cosmica
ADVERTISEMENT

A fost, pe vremuri, Craiova Maxima. O echipă inegalabilă, care făcea să zboare spre cer mii de căciuli olteneşti, la golurile din marile confruntări europene cu Fiorentina, Bordeaux sau Kaiserslautern. Nume precum Ştefănescu, Crişan (Dumnezeu să-i odihnească!), Lung, Negrilă, Tilihoi, Ungureanu, Balaci, Ţicleanu, Donose, Irimescu, Beldeanu, Cămătaru, Cîrţu, Geolgău erau cunoscute pe toate maidanele României.

Craiova Maxima a murit însă puţin cîte puţin, iar în anii din urmă a fost dusă la groapă cu preoţi şi fanfară. Chiar dacă Adrian Mititelu, patronul Gură-Mare, a scos-o din cavou şi a pus-o în geam ca să zică lumea că a înviat mătuşa – veniţi, cumetrelor, să vedeţi minune ce nu s-a pomenit! -, biata Maxima era moartă de-a binelea, fără-de-lumină şi nespovedită.

ADVERTISEMENT

Cine credea că de sub lepedea rece va scoate capul, cîndva, o rudă vitregă a marii echipe de odinioară, capabilă să bage spaima în noua boierime a fotbalului românesc? Cînd au văzut-o bîntuind prin Lunca Jiului, precupeţii au jurat că dacă n-o fi Petrache Lupu de la Maglavit, atunci sigur e vreun moroi care-şi face damblaua băgînd în boală oameni cumsecade.

Moroiul nu era însă moroi, ci un ghem de ambiţii pritocite în anii de restrişte ai fotbalului craiovean şi înţelept ţesute pe o tibie a Craiovei Maxima (Sorin Cîrţu) şi pe un peroneu al Craiovei post-Maxima (Emil Săndoi).

ADVERTISEMENT

Revenirea Băniei în Liga I a fost însoţită de un oftat prelung, iar primele rezultate au confirmat neîncrederea: după şase etape, echipa antrenată de Jerry Gane ocupa ultimul loc, cu zero victorii, două remize şi patru înfrîngeri, golaveraj 4-14, la care se adăuga eliminarea din Cupa Ligii (0-1 cu Rapid).

A fost momentul cînd în scenă au intrat Cîrţu şi Săndoi. Ce a urmat ţine de domeniul miracolului: 12 meciuri fără înfrîngere, dintre care 10 în campionat şi două în Cupa României. Seria din campionat este incredibilă: Craiova nu s-a încurcat cu remize, ci a mers aproape numai din victorie în victorie. Iată: 1-0 (a) cu Oţelul, 2-0 (d) cu U Cluj, 1-0 (a) cu ASA Tîrgu Mureş, 1-1 (d) cu Dinamo, 1-1 (a) cu Concordia Chiajna, 3-2 (d) cu FC Braşov, 2-1 (a) cu FC Botoşani, 3-1 (d) cu CSM Iaşi, 2-0 (a) cu Rapid, 2-0 (a) cu Ceahlăul Piatra Neamţ.

ADVERTISEMENT

Bilanţul acestor ultime 10 etape este de-a dreptul fabulos: opt victorii, două remize, zero înfrîngeri, golaveraj 18-6! Adăugaţi, în acest interval de timp, şi victoriile din Cupa României, 2-1 (d) cu CS Caransebeş şi 2-1 (a) după prelungiri cu Viitorul Constanţa, şi aveţi imaginea unei Craiove aflate în zodia succesului.

Redevenită echipa-fanion a Olteniei, Craiova a urcat pînă pe locul 4 şi simte deja parfumul cupelor europene. Juveţii tandemului Cîrţu-Săndoi sunt neînvinşi de trei luni, ultimul lor eşec fiind usturătorul 0-5 în deplasare, pe 31 august, cu Astra Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Cifrele le zîmbesc lui Bălgrădean, Vătăjelu, Tîrnăcop, Brandan, Băluţă, Ferfelea şi Bawab: Craiova este liderul ultimelor 10 etape în Liga I. Ierarhie care arată astfel:

1. CS U Craiova 10 8 2 0 26p
2. Steaua 10 8 1 1 25p
3. CFR Cluj 10 6 2 2 20p
4. Petrolul 10 5 3 2 18p

După aceste cifre, pare să avem de-a face cu Craiova Cosmica. Să nu ne grăbim însă: actuala echipă din Bănie se află la ani-lumină de Craiova Maxima. Mai e nevoie de confirmări în competiţiile interne (campionat + Cupă), dar şi de un parcurs spectaculos în cupele europene, pentru a accepta chiar şi o simplă comparaţie cu echipa din urmă cu trei decenii. Mai e nevoie şi de jucători promovaţi în echipa naţională, şi de un stadion-vulcan ca pe vremuri…

Important e că s-a creat germenele unei construcţii frumoase. Din acest punct, renaşterea Craiovei chiar pare posibilă. Cu o condiţie: să nu-şi bage coada tot felul de drăcuşori, mai mult sau mai puţin politici…

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

ADVERTISEMENT