Editoriale

Ziua cînd Dumnezeu îţi dă cu mingea-n nas

Dumnezeu în sus, Dumnezeu în jos! Dumezeu e stelist, Dumnezeu e român! Şi tot aşa, de ziceai că Dumnezeu nu are ceva mai bun de făcut decît să-i dicteze tactica lui Gâlcă, pentru a-i băga...
28.08.2014 | 16:13
Ziua cind Dumnezeu iti da cu mingean nas
ADVERTISEMENT

Dumnezeu în sus, Dumnezeu în jos! Dumezeu e stelist, Dumnezeu e român! Şi tot aşa, de ziceai că Dumnezeu nu are ceva mai bun de făcut decît să-i dicteze tactica lui Gâlcă, pentru a-i băga bani în buzunar lui boier Gigi.

Ei, uite că Dumnezeu poate fi şi bulgar! Şi că dacă-L invoci la victorie, aminteşte-ţi de El şi la înfrîngere! Da, poate că a vrut să te pedepsească, pentru că prea mult ai luat în pustiu numele Lui. Iar dacă L-ai silit să-şi pună crampoane şi să coboare pe gazon, atunci nu te plînge că ţi-a dat cu mingea-n nas!

ADVERTISEMENT

Soarta s-a răzbunat crunt pe stelişti:

* După ce la Bucureşti au marcat golul victoriei în minutul 88 (Chipciu), la Sofia au primit golul înfrîngerii în minutul 90 (Wanderson).
* După ce la Bucureşti bulgarii au şutat în bară la scorul de 0-0, la Sofia steliştii au dat-o-n bară tot la 0-0.
* În minutul 119, bulgarii au rămas în 10 oameni, după eliminarea portarului Stoianov, care l-a faultat pe Varela în poziţie iminentă de gol. Steaua părea să aibă un avantaj decisiv.
* Avantajul părea să se concretizeze cînd primul penalty a fost ratat de bulgari, prin chiar brazilianul care le adusese fericirea în minutul 90: Wanderson.
* Bulgarii n-au avut portar de profesie la penalty-urile de departajare, pentru că efectuaseră toate cele trei schimbări. De aceea, în poartă a intrat fundaşul Moţi. Acesta a apărat două lovituri de la 11 metri, cu una mai mult decît stelistul Arlauskis, care e goalkeeper de meserie!
* Eroul bulgarilor, în meciul cu românii, a fost românul Cosmin Moţi. Nu doar că a apărat două penalty-uri, dar a şi marcat unul crucial pentru Ludogoreţ: chiar pe primul.

Steaua a ratat incredibil calificarea în grupele Ligii Campionilor! Confruntarea de la Sofia a avut toate ingredientele unei tragedii. Iar urmarea este dureroasă: peste 15 milioane de euro mai puţin în vistieria clubului din Ghencea.
Nu a şocat atît verdictul, cît scenariul. Şoc şi groază, thriller, horror. A fost un meci la care bulina cu “Interzis minorilor şi persoanelor cu probleme cardiace” era obligatorie. Dacă Dumnezeul lui Becali a tot fost stîrnit să se ocupe şi de fotbal, iaca şi-a făcut timp şi pentru asta. Dar n-a fost bine deloc pentru stelişti!

ADVERTISEMENT

După ce vezi un asemenea meci, parcă nici nu mai ai nevoie de explicaţii tehnico-tactice. Raţiunea a fost trimisă la plimbare, logica a fost dată peste cap. O pedeapsă divină, am putea spune. Una pe care Steaua, cu habotnicul ei patron, a căutat-o cu lumînarea.

Iar dacă Dumnezeu şi-a trimis un sol pe Pămînt, să-i aplice lui Gigi pedeapsa binemeritată, atunci i-a dat şi un nume: Cosmin Moţi. Un dinamovist care s-a transferat în Bulgaria special pentru a scufunda într-o zi corabia cu berbecuţi a (b)oierului din Pipera, devenit între timp vicontele de Poarta Albă.

ADVERTISEMENT