Sport

Editorial Cornel Dinu. Barbaria fratricidă a Craiovei, decisă de Istvan Kovacs la penalty. N-a văzut ce au văzut toți și a văzut ce n-a văzut nimeni

Cornel Dinu comentează în exclusivitate pe FANATIK.RO barbaria fratricidă a Craiovei, decisă de arbitrul Istavn Kovacs cu trei penalty-uri din care unul n-a fost. Cel care a decis învingătoarea.
08.08.2022 | 09:38
Editorial Cornel Dinu Barbaria fratricida a Craiovei decisa de Istvan Kovacs la penalty Na vazut ce au vazut toti si a vazut ce na vazut nimeni
Editorial Cornel Dinu. Barbaria fratricidă a Craiovei, decisă de Istvan Kovacs la penalty. N-a văzut ce au văzut toți și a văzut ce n-a văzut nimeni. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

A continuat etapa de SuperLiga. Nimic la nimic în Sepsi – UTA 0-0. Jale, frustrări și nervi marcă înregistrată Dan Petrescu în Chindia – CFR Cluj 0-2. Barbarie fratricidă la Craiova și învingătoare decisă de Istvan Kovacs în Universitatea Mititelu – Universitatea Rotaru 1-2.

Editorial Cornel Dinu. Barbaria fratricidă a Craiovei, decisă de Istvan Kovacs la penalty. N-a văzut ce au văzut toți și a văzut ce n-a văzut nimeni

Jale mare iarăși la Dan Petrescu. Parcă din morțile lui Fulger și Gelu ale lui Coșbuc. Începând încă din prefața întâlnirii cu Chindia, la Ploiești, a „frânarilor” lui, botezați de furatul granițelor „cheferiști”.

ADVERTISEMENT

Epica obișnuită: „Stăm numai pe drumuri, n-avem când să ne antrenăm…”. Păi, Dănuțe, l-ai avut pe Zeman antrenor la Foggia, care vă omora cu alergările pe scheme de joc în parcarea cu asfalt a stadionului, cu o zi înainte de meci, o oră și jumătate.

Iar apoi, în Anglia, unde ai jucat pe merit din 1994 până în 2002, era taifas la antrenamente și numai băutură după? Așa că, nemaiavând batiste și șervețelele găsindu-se mai greu după COVID, dacă ai o lacrimă, păstreaz-o pentru tine și n-o mai azvârli cu motivări absurde în atâția care încă te ascultă.

ADVERTISEMENT

Așa „dezavantajată” cum scâncește Dănuț Petrescu, CFR Cluj, cu trei croați necruțători, ce-mi amintesc de invenția lui Curzio Malaparte, care scria că Ante Pavelic dorea mereu coșuri cu… ochi de sârbi, s-a desprins la două goluri de târgovișteni până la pauză.

Editorial Cornel Dinu. Chindia a arătat ca ruinele vechii Curți Domnești din Târgoviște. Adică jalnic

La primul gol, firesc, cap Muhar după o fază fixă, un corner și o recentrare tot cu capul a lui Hoban, ne-am obișnuit demult cu „specialitatea casei”. Apoi, al doilea a venit printr-o reluare de kinogramă a lui Yeboah din centrarea aceluiași „puști” de aproape 40 de ani, Ovidiu Hoban.

ADVERTISEMENT

Chindia, după atâtea operațiuni de transferuri și împrumuturi, care se spune că ar fi revoltat cumsecădenia generoasă a celor care conduc fosta mare capitală medievală a Valahiei, a arătat prea mult în prima parte ca ruinele vechii Curți Domnești.

Adică jalnic, chiar dacă în Sala Tronului s-a făcut o cârciumă, unde merită să visezi chiar și la gloria de altădată. Când echipa era îngrijită de, odihnește-i, Doamne!, primul secretar de partid Ristache, nea Gică Predoiu, șeful comerțului loco, și diabolicul Titi Ionescu. Doar dacă te-a năpădit orbul găinilor lași echipa pe mâna zarzavagiului Ghergu, oricât de revizor al Munteniei ar fi el de ani buni (?!) din partea FRF.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Fluiericiul fără nume, doar cu prenume, Iulian Călin, a fost paralel cu spiritul jocului Chindia – CFR Cluj, chiar dacă a avut acoperire regulamentară

Partea a doua a jocului a avut vreo 70 de minute care au amintit mai mult de grămezile deschise de la rugby. Palpitațiile reale s-au declanșat după eliminările pripite ale unui fluierici orbit de VAR, Iulian Călin. Care a avut acoperiri regulamentare, dar a fost paralel cu spiritul jocului. Aici se face diferența dintre un fluierici și un arbitru.

Dan Petrescu a completat „troica” eliminată de fluiericiul fără nume, doar cu două prenume… Yeboah în minutul 65 și Debeljuh în minutul 79. Astfel i s-a oferit CFR-ului „șansa” de a se apăra într-un sistem 6+2… Ceea ce face, de fapt, de mult timp. Cu oarece rezultate interne și multă trudă în zadar pe „afară”.

Chindia doar a amenințat cu mingii aruncate aiurea. Redovedind istoric că Palatul Domnesc a fost mereu asediat, rar atacând cu iscusință. Ceva, ceva doar în raidurile lui… Vlad Țepeș în raiaua de la Giurgiu! Care avea și țepe, ceea ce echipa Târgoviștei nu mai are demult.

Editorial Cornel Dinu. „Voi sunteți urmașii Craiovei?! Niște răi și niște fameni…”

Apoi, pe centralul cu hibe al Olguței s-au ciocnit Craiovele! Rămân la părerea că urmașa celei… Maxima, cu frații mei plecați întru odihnă veșnică, dă-le-o, Doamne!, Nelu Oblemenco, Petrică Deselnicu, Iliuță Balaci și mulți alții de valoare… oltenească, este aceea a familiei Mititelu. Zgomotoși în harță, mereu cu dorințe și încercări de dreptate de care rar mai beneficiază.

Sigur că sugestivul vers de început al lui Tudor Gheorghe, „Muică, noi suntem un neam / Ca frunza lucind pe ram / Dacă n-aveam Jiu de soi, / Trăgeam Oltul mai la noi!”, îi definește ca un certificat de naștere. În comparație cu finanțistul controversat din Pipera, Rotaru Mihai, ce doar a apucat „Universitatea”.

Chiar și cu tăișul vorbelor potrivnice la păguboasă vedere, nu-mi rămâne decât să-i doresc lui Adrian Mititelu, ambii, și Sr, și Jr… mintea de pe urmă După modelul Legiunii a XIII-a Gemina, ce a trăit în pace, frăție și împerechere benefică pe pământul Olteniei vreun secol și jumătate.

Știați că simbolul Geminei era… leul, spre deosebire de restul legiunilor romane, care aveau ca simbol taurul și acvila? Și că o altă particularitate a ei era culoarea… albastră a mantiilor și scuturilor? În timp ce culoarea celorlalte legiuni era roșul. Urmele genetice sunt de necontestat…

Este destul de delicat să descrii întâlnirea dintre cele două Universitatea Craiova. Într-un climat de trupe decimate ca vechile legiuni, prin ciocnirile brutale din teren. Dar și prin întreruperile declanșate de petardele, torțele și scaunele aruncate de petardele din peluză. Care te aduc în stare să parafrazezi celebrul vers eminescian: „Voi sunteți urmașii Craiovei?! Niște răi și niște fameni…”. Nu puteau să rămână la „războiul” spiritual, chiar inspirat al bannerelor, s-au coborât la primitivismul gesturilor barbare.

Dar la felul în care a fost condusă România în ultimii 30 și ceva de ani, democrația noastră „originală” e-nțeleasă că fiecare poate face ce vrea, chiar dacă se spune că ar fi niște reguli, niște legi… Desuete, desigur… Și neaplicate… Sunt „dăcât” nește scrieri pe „cârtie”…

Editorial Cornel Dinu. Legiunea de „pedestrași” ai Universității Mititeilor s-a apropiat mai mult de intenția de a juca fotbal decât „lefegii” de la Universitatea Olguței Rotarului

În Bănie a câștigat din întâmplare Universitatea Olguței Rotarului. Grație mai ales datorită din cauza îndeosebi celui de-al doilea penalty acordat de Istvan Kovacs, văzut numai de ochiul lui versat fifa-international și nimeni altcineva. Colegilor de la butoanele VAR le-a intrat varul în ochi și au tăcut ca juveții-n păpușoi. Vai de VAR-ul lor dacă nici faze simple nu pot judeca corect (cacofonie intenționată).

În rest, legiunea de „pedestrași” ai Universității Mititeilor, așezată bine de Marius Croitoru între suspendări, s-a apropiat mai mult de intenția de a juca fotbal. „Lefegii” de la Universitatea Olguței Rotarului au adus ades, fotbalistic, cu sutele de mii de atestate valabile, dar nule, scoase la xerox, incomparabili față de cei de pe timpuri… S-au salvat și l-au salvat, temporar, pe Laszlo Balint. Chiar dacă au jucat mai mult la împiedicare decât la creație.

Editorial Cornel Dinu. Barbaria din peluzele noastre am preluat-o de la fenomenul „hooligans” al Occidentului. Rezolvat acolo, înfloritor la noi

Cert este că această barbarie din peluzele noastre nu caracterizează tolerantul naiv popor român. Am preluat și acest rău al Occidentului (ca prea multe altele), fenomenul „hooligans”. Amintiți-vă doar de începutul acestor nenorociți pe stadioane, tragedia din finala Cupei Campionilor Europeni din 1985, de pe stadionul Heysel din Bruxelles, dintre Juventus și Liverpool…

…După care, în Anglia s-au luat măsuri punitive apropiate de securile din Turnul Londrei. Și acum e pace pe stadioanele lor, chiar dacă genele lor comportamentale sunt mai agresive decât ale noastre. Sunt convins că greu vom ajunge ca legea să nu mai fie la noi doar tocmeală. În toate!

ADVERTISEMENT