Sport

Editorial Cornel Dinu. Bărbații lui Dan Petrescu i-au pus la colț pe copiii lui Gică Hagi. Adi Mutu a învins Rapid pe signor Bergodi. Și Gigi Becali a câștigat, Craiovele nu

Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK, etapa 22 din Superligă, prima din 2023. De la victoriile lui Adi Mutu și Gigi Becali la derby-ul dintre Gică Hagi și Dan Petrescu.
24.01.2023 | 16:45
Editorial Cornel Dinu Barbatii lui Dan Petrescu iau pus la colt pe copiii lui Gica Hagi Adi Mutu a invins Rapid pe signor Bergodi Si Gigi Becali a castigat Craiovele nu
Editorial Cornel Dinu. Bărbații lui Dan Petrescu au pus la colț copii lui Gică Hagi. Adi Mutu a învins Rapid pe signor Bergodi. Și Gigi Becali a câștigat, Craiovele nu. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A început „balul primăverii” în plină iarnă, cel puțin calendaristic, din Superligă. Cu derby-ul dintre copii lui Gică Hagi și bărbații lui Dan Petrescu. Cu victoriile lui Adrian Mutu și Gigi Becali. Cu poticnelile „surorilor” vitrege care se urăsc de moarte în Craiova.

Editorial Cornel Dinu. Bărbații lui Dan Petrescu au pus la colț copii lui Gică Hagi. Adi Mutu a învins Rapid pe signor Bergodi. Și Gigi Becali a câștigat, Craiovele nu

Chiar dacă a câștigat clar ca scor, machiavelic, Rapidul posibilului „briliant” și ca antrenor Adrian Mutu este o echipă… suprarealistă! Într-un fotbal care de ani buni (chiar dacă e impropriu adjectivul „buni”…) aduce lauri echipelor care reușesc să treacă cât mai repede din bloc defensiv de 5-4-1 sau 5-3-2 cu desfășurarea intrării în posesie agresivă pe poarta adversă în 2-3-și chiar 5 în atac.

ADVERTISEMENT

La care, desigur, se adaugă abilitatea de a prelua pe direcția pasei viitoare și sclipirile individuale ale jucătorilor care se duc Rapid spre poarta adversă.

Giuleștenii, sub o ploaie nostalgică după reclama de pe timpuri cu peștele oceanic „lipită” pe zidul tribunei a II-a ca s-o vadă trenurile, au încărcat în primele 19 minute în spinarea „sepsiștilor” un 3-0 din doar trei ocazii de a marca.

ADVERTISEMENT

„Executantul” a fost același necruțător „ustaș” în joc, croatul Marko Dugandzic, la primul hat-trick din carieră. Paradoxal, ca posesie Sepsi a fost superioară. Având un 4-2 la ocazii în repriza a doua. Ocaziile, însă, nu mișcă tabela de scor.

Diferența a făcut-o, cred, și adevărul că Adi Mutu a fost un atacant strălucitor cu Prandelli, Malesani și chiar Mourinho mentori, iar Cristiano Bergodi doar un apărător „de privit” la „pescarii” de la Pescara și în echipa musoliană a „Cetății eterne”, Lazio.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a antrenat mai mult la noi decât „nel suo paese natale”, cu alternanțe de serii bune și destule îngrijorătoare, signor Bergodi este un model de fair-play și profesionalism pentru tot fotbalul mioritic. Adică deșertul fotbalistic de la noi…

Editorial Cornel Dinu. Scandal la final în renașterea Botoșaniului cu Olguța Craiova. Cu mult prea mulți străini. …De fotbal!

Botoșaniul și Olguța Craiova au jucat aprig, ca ritm, sub frigul care bate din Nord și din Est, și climateric, și… național istoric, dacă mă-nțelegeți… Și sunt sigur că mă-nțelegeți. Chiar dacă în durere… asta ne-a fost soarta dată de Creator…

ADVERTISEMENT

Echipele conduse de „olteni”, Stoican, Neagoe, Papură, se bătură fără cășiulili pi frunte, așa cum s-a pomenit din negura vremilor cel mai mult în Moldova cea bătrână.

În prima repriză s-au impus mai mult gazdele, care au și concretizat una din cele două ocazii avute, prin Mailat, servit perfect de… Roguljic! Apoi, după pauză, ambele echipe au făcut schimbări cam ca la handbal. Mai inspirate la oaspeții, care au dominat, dar n-au marcat din puținele ocazii reale, „dăcât” vreo două…

Olguța Craiova s-a zbătut mai mult, dar rar am văzut combinații clare. Speram rămase, dacă nu de la „tehnicu’” de pe bancă din ultimele luni, măcar de la avatarurile tehnice ale lui Reghecampf și Rădoi, plecați acum prin lume. Prin lumea (mult) mai bogată…

Greu le fu oltenilor să înscrie, cu un singur atacant care sclipește din ce în ce mai rar, n-a fost cazul la Botoșani, eterna speranță Andrei Ivan. Blocat mereu de botoșnenii jet pe jet Mboko și Mutombo.

După ultimul fluier al realului talent, și el o eternă speranță a arbitrariului româno-grec, Radu Petrescu, a fost scandal ca în „D-ale carnavalului”, pornit de la nervosul Arlauskis, provocat de staff-ul moldovan și de tertipurile ieftine, dar eficace, ale „gazdelor” de a ascunde mingile de rezervă pentru a întârzia repunerile „obectului” în joc.

Acu’ eu stau și mă întreb, dacă statistic avem 37% (157 au jucat în prima parte a sezonului regular) jucători străini, pe când să ne așteptăm să apară pe plaiurile mioritice și nepotul lui Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga?

Editorial Cornel Dinu. Veni Napoli e poi muori. Pretenții Maxima, joc tare Mititelu

În debutul duminicii fotbalistice, UTA a plecat cu un punct mititel de la Craiova Mititeilor. Ca majoritatea echipelor care joacă „acasă”, oltenii începură în forță și forcing partida. Ratând prin Bahassa și Asamaoah în primele 20 de minute.

Deschisără scorul oltenii mai d-apoi după o „scăriță” a lui Bauza, continuată în gol de Baeten (ce scriam eu de stranieri câteva rânduri mai sus?), cu toată poarta nudă în față, mult mai ușor decât să bagi „obectul” în buzunar la snooker…

După pauză „mititeii” dispărură, efectiv, din joc. Își pierdură de tot aplombul și fură depășiți fizic net de „utiști”. Care au atacat și au ratat mai ales prin neînțelesiu’ Keșeriu. Dar au și reușit, totuși, să egaleze prin românul francez moldovean Postolachi, doară ce intră pe teren.

Punctul nu le-a schimbat penultimul loc oaspeților, dar semi-eșecul „arcei” lui Nicolo Napoli, cu șapte străini în teren mai mereu, îi ține echipa cam departe de play-off-ul măcar de orgolii oltenești.

Per total, forțându-ne imaginația, lupta pentru supremație, derizorie din exterior, pe viață și pe moarte în Bănie, a celor două echipe din Craiova duce cu gândul la lupta dintre familiile Montague și Capulet din „Romeo și Julieta” a nemuritorului Shakespeare. …Era să scriu „a nemuritorului Gambeta”, să ne trăiești în inimi și simțiri, coane Iancule…

Numai că în Bănie duelul este între o „famiglia” din Pipera și una din Craiova. Iar miza, mai mult pe… zaibăr și praz. Bune amândouă! Fără săbii, dar cu hăituieli de petarde, câte o palmă sau un șut prin tribune și „alintări” neaoșe pe care nu le suportă nici… hârtia!

Editorial Cornel Dinu. Gigi Becali a fost inspirat cu schimbările, a avut și noroc și ține „fecesebecaliuța” în tensiune. Tensiune de titlu!

În zona în care parcă văd turmele de oi ale ciobanilor sibieni, cu șansă, dar dominând o mare parte a jocului, era de așteptat ca echipa apropitarului de oi din Pipera să câștige până la final. Deși a avut doar două ocazii mai de Doamne-ajută de a marca, una fructificată. Și asta după șutul chiar violent în transversală al „gazdei” Petrișor Petrescu, în minutul 53. Peste toate și tot, e fosrte bine că „Si-bi-ul!”, cum încurajează localnicii pe Hermannstadt, a revenit pe modernizatul stadion de „acasă”.

Meciul a început într-o ceață densă la nivelul ierbii și al… jocului, apoi a coborât peste Hermannstadt Sibiu frigul munților din zonă. Și norii de la nivelul terenului, urcați spre cer, au scăldat cu generozitate gazonul frumosului stadion nou cu o ploaie ca la tropice. Torențială, dar rece. Să tot joci fotbal…

Diferența de valoare dintre cele două loturi a fost… este clară, în favoarea „fecesebecaliuței”. S-a văzut la posesie, transformată doar o dată în gol, după prima și unica combinație de atac al oaspeților. Un șir de pase au „închis” traseul Olaru – Omrani – Octavian Popescu – Florinel Coman – Omrani cu golul de 3 puncte pentru FCSB în minutul 75. Inspirate, de data aceasta, schimbările din repriza a doua ale antrenorului. Știți toți care. Începe cu „be”… Nu „beee”, nu fiți malițioși!

Desigur, confuzia de conducere de la FCSB, încurajată de peșcheșul federal pentru Licența Pro, continuă. Confuzia de formă, pentru că fondul este clar. Leo Strizu, martor conștiincios al fotbalului, așteaptă cuminte, pe banca tehnică, deschiderea sezonului de pescuit, iar ordinele de la Pipera le pune în aplicare și în crampoane Mihăiță Pintilii. Ca la noi… numai la noi! Unde-i lege-i și tocmeală… și bacșiș… și hatâr… și peșcheș…

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj a „stins” Farul cu scor de neprezentare și „Bursucul” l-a detronat pe „Rege” după 12 etape de „domnie” peste Superligă

Derby-ul de clasament din Superligă a avut o primă repriză tare încâlcită. Blocuri strânse de luptă la baioneta paselor de… flipper, mai mult la mijlocul terenului. Farul și CFR Cluj sunt două echipe total diferite în compunerea loturilor.

Gică Hagi promovează mereu tineri, și-a promovat scopul de la înființarea Viitorului transformat în Farul Constanței. Dar nu prea are răbdare cu ei. Și îi tot schimbă în detrimentul multdoritei omogenități.

Dan Petrescu, în schimb, aduce la CFR Cluj jucători maturi, cu experiență, și cere performanțe în joc imediate. Are vreo 35 în lot, se ceartă acum cu LPF, cu FRF ca să-l lase să aducă mai mulți pe bancă la orice meci oficial, nu vrea decât 11, încă o echipă pe lângă cea de pe teren. Pentru a susține o partitură puternică pentru campionatul nostru.

A fost frig la Ovidiu, au bătut rafalele Nordului, care-l dărâmai psihic pe Ovidiu. Defensiv, de ceva timp, și în defensiva cam instabilului Hagi. N-au fost multe faze de poartă. Doar un 4-1, per total, pentru „bursucii cheferiști” ai lui Dan Petrescu. Care, și la ce apărare are Farul, au fost de ajuns ca să consemnăm, în final, o victorie clară ca scor de neprezentare pentru gazde.

Absențele lui Deac și Camora, la ce ciur de apărare a avut Farul, nici nu s-au simțit. Iar când un kosovar, Ermal Krasniqi, înșiră prin dribling așa-zișii apărători, n-aș vrea să fiu în mintea lui Gică Hagi după acest eșec decimator.

Oricum, sunt acum patru, cinci echipe care au șanse să lupte la titlu în strânsul clasament „înjumătățit” din play-off. Și acest adevăr aduce interes. Chiar dacă, orice ați spune, calitatea disputelor, chiar și între ele, are multe rateuri de execuții.

ADVERTISEMENT