Sport

Editorial Cornel Dinu. Când „Bursucul” nu-i pe bancă, jos, „Soarele” joacă frumos pentru Gigi de la Athos. Iar Dinamo e pa! De fapt e ba… de la baraj!

Cornel Dinu analizează etapa din Liga 1 Casa pariurilor. Fără „Bursucul” Petrescu pe bancă, CFR Cluj pierde în fața Craiovei „Soarelui” Reghecampf și bagă „în cărți” FCSB-ul lui Gigi Becali. Dinamo pierde și e la baraj.
12.04.2022 | 01:23
Editorial Cornel Dinu Cand Bursucul nui pe banca jos Soarele joaca frumos pentru Gigi de la Athos Iar Dinamo e pa De fapt e ba de la baraj
Cornel Dinu analizează etapa din Liga 1 Casa pariurilor. Fără „Bursucul” Petrescu pe bancă, CFR Cluj pierde în fața Craiovei „Soarelui” Reghecampf și bagă „în cărți” FCSB-ul lui Gigi Becali. Dinamo pierde și e la baraj. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mă încumet să cred că prima decizie cu adevărat spre normalizarea fotbalului a luat-o UEFA, cu Ceferin urmaș de cavaleri cruciați, că alții nu pot ajunge atât de sus în organizațiile sportive europene, în privința bugetelor cluburilor. Care nu mai pot cheltui decât 70% pe contractele jucătorilor începând de la 1 iunie. Normal, că prea o luaseră zerourile salariilor razna… Ca întreaga lume, de fapt…

Editorial Cornel Dinu. Când „Bursucul” nu-i pe bancă, jos, „Soarele” joacă frumos pentru Gigi de la Athos. Iar Dinamo e pa! De fapt e ba… de la baraj!

Sigur, nu va fi cazul nostru, unde cântarea, parcă moțească, „Noi furăm, furăm, furăm și ne facem că lucrăm!” este parcă de neuitat și de neînlocuit. Incontestabilă în ultimii 30 de ani.

ADVERTISEMENT

Păi poate fi curat și fără ghișefturi în toate direcțiile bugetul de cheltuieli al „Chefereului” din Gruia Clujului?! Care a ajuns la finalul anului trecut la 26 de milioane de euro DEFICIT? Din împrumuturi individuale, se zice… Deci statul nu are de recuperat nici măcar o lacrimă de speranță că n-a fost tras în piept și de ei, și de atâția prea mulți alții… Fie ei persoane fizice sau juridice.

Mi-aduc aminte că unul dintre cei mai avizați, dacă nu cel mai avizat om în privința „informațiilor” îmi spunea, spre finalul anului 1995, că statul este păcălit anual cam cu 40% din cât ar trebui să încaseze din impozite. Atunci, că acum se fură clar mai mult…

ADVERTISEMENT

Scuzați dureroasa divagație, dar amintirile mi le bazez pe fapte concrete, cifre reci, dar indubitabile. În februarie 1989eram singura țară din lume care-și plătise vreo 260 de miliarde de dolari datorii de industrializare și chilipirgie. Iar acum suntem datori cu 50% din PIB! Jumătate din Produsul Intern Brut! Ca să fie clar pentru toată lumea. Jumătate din Produsul Intern Brut! Deh, democrație tânără, periculos de tânără sui generis.

Editorial Cornel Dinu. Mutați măcar cu gândul CFR-ul în Albania și o să vedeți că nu mai e imbatabila de la noi

Revin la jocul nostru. E normal ca Universitatea Rotarului să deconteze aproape 500.000 de euro, în ultimul an, pe comisioanele impresarilor și intermediarilor? Confirmare totală, iarăși, că banul e ochiul Dracului. Statul slab, românul oropsit prea des, dar tare descurcăreț, inventiv…

ADVERTISEMENT

Și tot tremuriciul revoltei mă domina și când am fost nevoit să citesc că, la halul în care joacă, CFR Cluj ar fi… de apreciat! Fiind, chipurile, echipa cu cel mai bun procentaj de invincibilitate din campionatele Europei!

Fără a se aminti nici măcar într-o paranteză, că în Românica fotbalistică de acum ia al cincilea campionat consecutiv, întrecând echipe cu o constanță mereu de „Doamne-ajută!”.

ADVERTISEMENT

Aș vrea să uit salariul și bonusurile nesimțitele, cinice ale celui care conduce dansul de pe bancă. Mutați măcar cu gândul CFR-ul în Albania și o să vedeți că nici măcar acolo nu mai e imbatabila de la noi.

Și cât aș mai dezvolta acest subiect, cu înfiorătoare argumente și date recente, dar a început etapa… Toate la timpul lor! Promit, cât voi mai ține condeiul în mână și conștiința obiectivă… poate nostalgică fotbalistic… cum se-ncumetă unii să mă caracterizeze.

Editorial Cornel Dinu. Gâdele FRF pe Muntenia (prietenii știu de ce…) Mămălicichi Ghergu ot Târgoviște

Știu că Târgoviștea nu face „audiență”. E un orășel mic… dar e al meu, al copilăriei mele! Așa că trebuie să mă „suportați” și cu urbea mea natală.. Așadar, Chindia, condusă din „birouri” de gâdele FRF pe Muntenia (prietenii știu de ce…) Mămălicichi Ghergu, s-a mai liniștit câștigând clar la Clinceni.

Mămălicichi acționează de ani buni, dar răi, ca un trimis de la Înalta Poartă, vânzând „copiii” buni la prețuri de talcioc și cumpărând în schimb bau-bauri cu mingea la picior. Pe banii Primăriei și al Consiliului Județean, în mod capitalist, desigur, conduse de oameni serioși, băutori de apă curată din Dâmbovița și Ialomița. Care construiesc și asigură liniștea echipei fără cel mai mic cusur, dominați de bună credință. În ziua de azi așa ceva poți să ai doar pentru câini. În totalitate. Dar nu deghizați în culorile pariurilor.

Editorial Cornel Dinu. Combinata flamando-italiano-africană, altoită cu ceva autohtoni nu neapărat olteni a Mititeilor a adâncit Groapa din „Ștefan cel Mare”

Reveniți la tradiționalul roșu al echipamentului, încropiții medicului, și legist, poate, în timp, director executiv, ne fac să constatăm, ca la CFR după câțiva ani de „Paszkany și Rothschild” și câteva luni la Sibiu, că la cine ia pulsul cu finul Zamfir îl și duce în veșnicia insolvenței. Contraziceți-mă dacă puteți!

Și Uhrin se pare că are extrasistole de conceput și așezat echipa. E ca virusul, se ia… Combinata flamando-italiano-africană, altoită cu ceva autohtoni nu neapărat olteni (și atunci de ce să le spunem „oltenii”, dar pentru că patronii sunt niște olteni Mititei?) a învins cu mult, mult noroc, adâncind Groapa din „Ștefan cel Mare”.

Iar reușitul Mititel cel mititel, și cu ură în venă pe Dinamo, a sărbătorit oltenește, cu manele „valivijelioase”, după un meci fără pic de vijelie… ce vijelie, fără pic de adiere de ritm pe teren… Iar Dinamo e pa… de fapt e ba! De la baraj! Unde nu va fi deloc o plimbare pe malul lacului de acumulare…

Editorial Cornel Dinu. Argeșul curge liniștit că-i în play-off, Farul vrea să lumineze jocul ca acum câțiva ani

Sâmbătă, cam pe la ora ceaiului englezesc, Farul lui Gică Hagi a arătat posesia și „pornirea”, susținută tehnico-tactic, de a finaliza de altădată. Desigur că trebuie să ținem cont și de loc, adică Trivalea Piteștiului, unde Argeșul „curge” liniștit, arătând prin prestație că i-a ajuns până unde a… ajuns! Adică în play-off.

De remarcat că dobrogenii și naturalizații la singura Academie reală, ce își justifică numele de „Academie”, prezintă iar câțiva tineri care promit să ajungă chiar departe. Sper că nu doar până-n gura târgului-port de export Berceni, cum au făcut o samă dintre cei dinainte, excepția de excepție fiind Ianis Hagi, să-i dea Domnul sănătate.

Editorial Cornel Dinu. Mutu tace și face. A ajuns rapid cu Rapid la cinci victorii consecutive

Cu stadionul nou plin, cred că prima dată, UTA baronului Francisc von Neuman și a lui Coco Dumitrescu, s-a zbătut în fel și chip contra Rapidului. Dar a părut că „Giuleștina” nu pierdea nici dacă se juca zi de primăvară până-n seară.

„Briliantul” Mutu, cum îl alinta prima doamnă Nețoiu, Lucky Georgescu, care l-a cumpărat de la FC Argeș și l-a adus la Dinamo în ianuarie 1999, a ajuns cu ai lui din tot Giuleștiul la cinci victorii consecutive.

A conceput dinamica „Giuleștinei” all’italiana. A închis încercările de pătrundere ale arădenilor perfect cu perechea de fundași centrali Săpunaru – Grigore, inexpugnabili.

Și-a trimis rapidele aripi Carnat și Ilie (din ce în ce mai bun, cu pasă de gol și gol) pe contraatac, pe Ioniță al doilea să fie primul în careul advers, mereu sprijiniți de travaliul lui Kait și Rapid a marcat de două ori.

Prețiosul Ionuț Badea, fost secund al fumului „FRF-Daum” a lăst să se-nțeleagă că suflul superb al tribunei arădene a a mărit viteza echipei și-ar fi… prăbușit-o?! Sunt convins că, în cultura lor fotbalistică, tribunele vor împinge și mai mult echipele favorite în viitor. Oriunde.

Ce să-nțelegem altceva? Că vor dărâma… stadionul? Hai c-o facem de oaie, bade(a)! …Că tot vine sfântul Paște. Și sacrificarea barbară a mieilor după pilda jertfei a lui Iisus Hristos când a intrat în Ierusalimul fatal la începutul Săptămânii Mari. Săptămâna Patimilor Sale. Atunci. Și ale noastre de atunci până acum.

Editorial Cornel Dinu. Iftime a scos bani din Botoșani, Dioszegi a băgat bani în Sepsi, aceasta-i deferența de „scor”

Botoșaniul a întâlnit Sepsi în Moldova cea bătrână. Ambele dorind să „prindă roata” Rapidului pentru un pumn de arginți și-o speranță europeană în plus. Ceea ce nu-i de condamnat.

A câștigat clar Dioszegi csapata, echipa (și a) lui Laszlo Dioszegi, mult mai bine organizată italienește de il cristiano Bergodi. Cu 7 ocazii față de niciuna a comersantului (și) de jucători, apropitarul Văliucă a lu’ Iftime. Care a luat bani buni (când or fi banii „răi”?!) pe alde Racovițean, Ongenda și Edjouma. Și-acum rezultate, pa!

…Pentru că a adus în schimb doar niște promisiuni riscante deocamdată. Să nu știe că „ulciorul nu merge de multe ori la apă”? Că de pe acolo, de pe meleagul lui, vine vorba… Și pentru el banul, bătu-l-ar crucea, e cam tot ce contează. Restul… clacă!

Editorial Cornel Dinu. Să-i dăm Soarelui ce-i al Soarelui, inspirat în schimbări cu rezultate penetrante

Așteptatul pom lăudat al etapei, Universitatea Craiova – CFR Cluj, ne-a oferit un sac de fructe gustoase, chiar suculente, îndeosebi în palpitanta repriză secundă. Contrazicând vorba populară știută, cu sacul în zadar.

Schimbările inspirate ale lui Reghecampf au sucit cursul meciului. Echilibrat în prima parte, cu multe greșeli la construcție. Laur fost „Soare” Reghe a trimis la luptă după pauză atacanții de pătrundere Baiaram, Cîmpanu și, mai ales, Markovic.

…Care a crescut clar ca randament sub comanda antrenorului cu nume din „Monte Cassino” a lui Sven Hassel, dar născut în Târgoviștea copilăriei mele. Care l-a trimis și pe Roguljic la muncă în minutul 90+1 ca să dea golul victoriei nesperate în minutul 90+6. Inspirație sau noroc chior? Până la proba contrarie hai să-i dăm Soarelui ce-i al Soarelui…

CFR Cluj a părut un timp că evoluează mai liniștită și chiar mai sigură, până spre final, cu Dan Petrescu în tribună. A pierdut, însă, toată agoniseala în ultimele secunde, părând obosită să tot nu piardă de 21 de etape.

Golurile au fost frumoase, deși clar s-au născut profitând și de marcajul și poziționarea „gură cască” a celor două apărări, îndeosebi în zona centrală.

Este de apreciat că, superioară în forță fizică, distribuția și înlocuirile din nou de conservare a egalității ale „Bursucului” Petrescu, gonit aiurea în tribună de deloc onorabila CCA, au fost date peste cap, și de data aceasta în ultimele minute, de viteza de Panzere peste Linia Maginot a „infanteriștilor” trimiși la luptă de inspirația „Soarelui” Reghecampf.

Pătimașii suporteri olteni, super-pretențioși în urma tradiției, și-au meritat victoria prin echipă. Și prin simplul amănunt că în ultimele 50 de minute echipa lor a avut 6 (șase!) ocazii de a înscrie, față de una singură a „frânarilor”, capul în gol al iar intratului abia după pauză a singurului talent actual din Gruia, Claudiu Petrila.

Editorial Cornel Dinu. FCSB – Voluntari, o problemă geografică rezolvată clar de echipa mai puternică

Despre ultima partidă a etapei, FCSB – Voluntari, mă pronunț… geografic! Aparenții oaspeți sunt, ca așezare, o prelungire, e adevărat, foarte mare, a vechii Pipera. Leagănul căminelor machedonene în care s-a aprins focul sacru după cedarea Cadrilaterului. „Fecesebecaliuța” e normal să câștige și pentru că finul onorează și cu buzele mâna nașului…

Glumesc! Fosta Steaua e mai puternică decât poate fi Liviu Ciobotariu cu tot cu Gabi Tamaș, mai absent duminică seară decât de obicei, și a fost clar mai bună pe „Arena Națională”. Nu numai scorul o spune, ci și jocul, legat frumos pe faza ofensivă de puștii „tătucului” Gigi Becali, tocmai întors dintr-un pelerinaj, dimpreună cu preacredinciosul Mihai Stoica și cu adevărat cuviosul Alexandru Tudor la Sfântul Munte Athos.

Și iată că Dumnezeu și, cum spuneam, „Soarele” și-au întors fața spre Gigi și l-au împins din nou în șansa de a fi la mâna sa și picioarele promisiunilor Octavian Popescu, Ianis Stoica, Darius Olaru, Răzvan Oaidă sau (încă) Florinel Coman.

Finala campionatului urmează. Duminică, 17 aprilie, în Gruia Clujului. Care pe care. CFR Cluj sau FCSB? Aceasta-i întrebarea…

ADVERTISEMENT