Editoriale

Editorial de etapă Cornel Dinu. Dinamo se scufundă sub cârma lui Melero Marin(erul) și pionul amator Pablo Cortacero

09.11.2020 | 12:56
Editorial de etapa Cornel Dinu Dinamo se scufunda sub carma lui Melero Marinerul si pionul amator Pablo Cortacero
ADVERTISEMENT

Cornel Dinu face cronica etapei, după Viitorul-Dinamo 2-1, într-un editorial acid la adresa spaniolilor Juan Jose Melero Marin și Pablo Cortacero, dar și a lui Dorin Șerdean, care i-a „pescuit” la un șpriț și i-a adus la Dinamo pe post de salvatori de… Nevoiță.

Clinceniul a deschis etapa 10 cu o nouă victorie în deplasare, la San Giorgio de Giurgiu, după cea care nu mai pare atât de surprinzătoare de la Craiova. Calitatea partidei a fost ca a mai tuturor de la noi, cu indulgență spus modestă…

ADVERTISEMENT

…Dar s-a jucat deschis, care pe care. Și echipa mai ordonată, mai omogenă, a foburgului Bucureștiului, a câștigat. Raport egal de ocazii în ambele reprize: 2-1 pentru Astra în prima parte și tot 2-1 în a doua, dar pentru Clinceni.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Dinamo se scufundă sub cârma lui Melero Marin(erul) și pionul amator Pablo Cortacero, „amatores de futbol espanoles” aduși de Dorin Șerdean

Clinceniul, pasând mai bine, totuși, a reconfirmat, din păcate, că angajamentul și execuțiile în viteză ale fotbaliștilor (destul de puțini…) din prima noastră divizie sunt, din punct de vedere al siguranței mijloacelor tehnice, în mare suferință.

ADVERTISEMENT

Și zău că se vede destul de clar, adesea chiar deprimant… Definitorie fiind traiectoria șutului din minutul 38 al „il genio del loco” Constantin Costeluș Budescu. Care, de la vreo 20 de metri de poarta adversă, a țintit mai mult norii prezumtivi ai nopții ce înecase Danubiul.

Altfel, departe de presupusa… inaniție a pandemiei, la fel ca și răsfățatul oaspeților, bufleiașul fostă mare speranță a în Pipera și Palatul becaliot, Cristinel Tănase.

ADVERTISEMENT

Privindu-i, parcă vezi mititeii și fleicile sfârâinde pe grătarul de la „Cocoșatul”, după care salivau și piloții la aterizare pe pista aeroportului vecin Băneasa…

Editorial de etapă Cornel Dinu. Chindia din Bănie care a dus la gonirea „talianului” Bergodi de către „sfinții” păgâni ai Craiovei

Am mulțumit Cerului, cu preaplinul cugetului, ca pe timpuri, în biserica de cartier a preotului Dinu, de pe Calea Domnească… unde n-am mai fost demult păcătosul de mine… pentru victoria Chindiei mele pe stadionul Băniei.

ADVERTISEMENT

…Chiar în ziua comemorării plecării dintre noi a marelui Poet Adrian Păunescu. Premonițiile sale geniale referitoare la vremurile devastatoare care ne chinuie să le trăim aduc izbitor cu cele ale altui dăruit al neamului, Alexandru Vlahuță, din poezia „Cârmacii”, scrisă în iunie 1881 tocmai la… Târgoviște!

Măcar o strofă trebuie s-o amintesc. Ca o probă incontestabilă că neamul românesc a mai avut de-a face cu răul de acum…

„Vai, nenorocită ţară, rele zile-ai mai ajuns!
A lor gheare-nfipte-n pieptu-ţi fără milă l-au străpuns
Şi-n bucăţi împart, infamii, carnea ta, avutul tău!
Tot ce s-a găsit pe lume mai stricat, mai crud, mai rău,
Ăşti nemernici fără suflet, fără nici un căpătâi,
Ţin a tale zile-n mână, ş-a ta cinste sub călcâi”

Căutați de citiți singuri versurile în continuare, mie-mi plesnește sufletul încins de gânduri suferinde… Iar înainte de finalul dureros de adevărat și atunci, și azi concluzia conservatorului poet (și el) național:

„Cum să-ţi mai trudeşti viaţa ca să-nveţi puţină carte
Când te uiţi că-n astă ţară, dată pradă celor răi,
Înţelepţii sunt victime, ticăloşii sunt călăi!”

Scrutând prestația Chindiei amicului Emil Săndoi, am revăzut cinismul învingător ades al principiului defensiv al așezării blocului zonal. Adică toți jucătorii se așază între mingea care-i la adversar și propria poartă. Bine, atât cât se poate, e imposibil mereu…

Iar jucătorii săi au pus în aplicare acest percept al zonei italiene cu abnegație, ordonat, cu sacrificii fizice. Surâzându-le victoria pe merit, cu toate cel două bare ale lui Ivan (cel) Mamut.

Amintiți-vă și de ultima cursă a lui Cristian Neguț în secundele de prelungiri, când a trecut ca un paloș cruciat al Basarabilor prin „Eteria” din apărarea lui Cristiano Bergodi.

Sper, totuși, ca sfințenia apărătoare prin rugăciuni din clopotele bisericilor vechii cetăți feudale a Târgoviștei să nu-l facă pe „talian” să creadă că „sfinții” cam… păgâni ai echipei craiovene îl vor plecat.

El a tradus din catolicismul plebei: „Când nu te vor sfinții, mai bine pleacă!”. Scuze, signore Bergodi, dar dacă Mihai Rotaru și ciracii săi ce petrec și când „o iubire alb-albastră” pierde, la cârciuma fratelui fostului conducător de „futbol” Ilinca George, răzbesc în Bănie la cântatul cocoșilor vorbe de clacă, nu-nseamnă că-i „voința zeilor” păgâni, nici măcar ai Romei antice, ci ai Băniei contemporane…

Dyonisos grecul, alias Bacchus romanul, era mereu cu pocalul în mână. Sfinții, însă, doar cu sabia, sulița și crucea creștină. Incomparabilă comparație cu epigonii Băniei contemporane de care am amintit…

Editorial Cornel Dinu. Daniele, nu uita exemplul Mircea Lucescu! … Ca să fii și ca antrenor ce ai fost ca jucător…

Sâmbătă, Voluntariul reușitului Mihai Teja a părut că și-a revenit. În fața Iașului, care a adunat cinci înfrângeri consecutive, „performanță” de care mai este capabil doar Dinamoul…

Mai rar în istoria acestei echipe, ce nu aduce încă deloc cu războinicul din teren cu prenume de înger veghetor de bine, Daniel și nume cu început de răfuială polacă, Pan… cu ambiția în ADN.

Pare lipsit de noroc începutul de carieră ca antrenor al prietenului meu Pancone, sfințit ades cu aghiazma zeilor din viile de pe Colina Bucium, la poalele căreia s-a născut în dulcele târg al Ieșilor.

„Apus de soare” este doar în dramaturgia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Dar, pentru că, recunoscut de toată lumea, cel mai teribil Ștefan cel Mare a fost interpretat de imensul George Calboreanu, târgoviștean ca și mine, dar numai după… casa de pe celebrul „Bulevard al Castanilor”, crede-mă, Daniele: marea binecuvântare a fotbalului este că după noapte sigur răsare Soarele!

Îl poți face să te-ncălzească și ca antrenor, numai dacă, însă, consideri că… „ziua” ca jucător poate să fi fost și o „noapte” din care în primul rând orgoliile și ambițiile deșarte trebuie date deoparte. Crede-mă, am trecut prin așa ceva…

Nu-i ușor să fii altfel atât de repede după ce ai comandat în iarbă. Din terenul pregătirii, căutând idealurile reușitei gândită din zori în noapte, aliați fiind hârtia și scrisul pregătirilor frământate, doar cu fluierul și cronometrul în mână la antrenamente… și cam singur pe banca deciziilor… e cu totul cam… altă viață!

Dacă ți-a ales-o, sacrifică-te și schimbă-te pentru ea! Numai așa vei reuși. Doar l-ai avut lângă tine, ca antrenor și ades părinte, înțelegător la multe, cu simț pedagogic natural, pe cel mai bun exemplu că meseria de jucător e altceva față de cea de antrenor, Mircea Lucescu.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Sepsi – Hermannstadt, pașapoarte doar de „bon pour l’Orient”

Despre continuarea de la căderea nopții, Sepsi – Hermannstadt, se poate preciza că s-a ajuns periculos în fața porților doar atunci când ambele echipe și-au marcat unicele goluri.

Un 1-1 cu doar zbucium lipsit de harul execuțiilor, între cam trei sferturi din efective cu pașapoarte și calificări doar de „bon pour l’Orient”. O altă dărâmare pe care ne-o zidim singuri din hârtia creponată a amăgirilor. Și ce face omul cu propria-i mână nici Lucifer nu reușește ades…

Editorial de etapă Cornel Dinu. Ce a făcut diferența din Steluța „fecesebecaliuța” și posibilul satelit „de casă” Botoșani

Păstrându-și blazonul, „fecesebecaliuța” a evoluat din nou, acasă, pe „Arena Națională”. De, obrazul subțire cu cheltuială se ține….

Disputa cu posibilul satelit „de casă” Botoșani a fost total dezechilibrată. În sensul că fosta Steluță apusă în FCSB a contat puternic ca agresivitate în atac, în ciuda egalului de la pauză și a raportului strâns al ocaziilor, 3-2.

Firesc, în repriza a doua, tehnicitatea pătrunderilor în viteză ale lui Dennis Man, Florin Tănase, Olimpiu Moruțan, Darius Olaru și a tânărului Octavian Popescu au făcut diferența. Putea fi și mai rău pentru echipa Croitorului din tribună…

…Strunit când cu bine, când cu degetul arătător, a minimă mustrare, de sporovăitorul „administrator” al fotbalului din zonă, boierul și de „Vorona drink” a lui Cornel Șfaițer, Valeriu Iftime.

Plecând cu noblețea tăcerii, tizul Șfaițer, și dinamovist de suflet pe deasupra, a creat stabilitatea vestiarului lui Sepsi ot Sfântu Gheorghe. În urma sa, Botoșaniul a avut puține și scurte urcușuri și mai multe hârtoape.

Editorial de etapă Cornel Dinu. CFR Cluj s-a antrenat cu sparring-partner-ul FC Argeș pentru zilele de încercare adevărată din Europa League

La Pitești, CFR Cluj s-a antrenat angajant cu sparring partner-ul local pentru zilele de încercare adevărată din Europa League, doar în prima repriză. A avut 2-0 din minutul 23 și a stins oarecum arderile atacurilor.

Argeșul „a curs” doar în succesiunea de 3 șuturi pe poartă, toate încheiate cu cornere, din minutul 56. Și peste cam 10 minute prin șutul doar estetic al belgianului Alexander Maes, pe deasupra transversalei.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Un șerdean, de loc ardelean, i-a pețit la o păgână cină de taină pe „amatores de futbol espanoles”, amatorii Marin și Pablo

Eeee, acum, în final, după a cincea înfrângere consecutivă (mai este până la „recordul” de 007 al lui Ando, nu?) a Dinamoului, acum la Ovidiu Hagi, se pot spune multe… „Lătrate” cu furie sau nu…

Iarăși de rău, pentru că trimișii în teren ai lui Cosmin Contra au jucat ce trebuie asediind poarta gazdelor și având 6 cornere în primele 10 minute. Atât. Apoi, doar sclipiri de sinucigaș roman ce-și împlântă pumnalul între coaste prin greșeli elementare de poziționare. Doar în apărare, la mijloc și în atac…

De fapt, imediat după meci, statistica transferurilor din 2019 și acum, în vara tristă a lui 2020, prezentată documentat de fanatik.ro, este edificatoare. 14 nou veniți anul trecut, 14 aduși și după instaurarea așa-zisului patronaj spaniol cu Pablo Cortacero în rol, fals și nereușit, de „El gran comandante”, la un meci după bietul Gigi Mulțescu. Care făcea cu ăia „proști” puncte…

Și atunci, în urmă cu un an și ceva, ca și acum, se poate spune neaoș: „A tunat și i-a adunat!”. Responsabilii de atunci, care au adus fotbaliști cu c(i)urul, se știu. Dar acum spectacolul a fost „a la grande grandioso”… hazard, întâmplare, niciun dram de coerență profesionistă.

Un șerdean, de loc ardelean, simpatizant dinamovist, i-a pețit la o păgână cină de taină pe „amatores de futbol espanoles”. Că a fost doar Melero Marin și Pablo Cortacero fără restul celor veniți și căzuți după aceea parcă din lună… luna neagră a fotbalului… nici nu mai contează.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Bietul Cosmin Contra, pus în fața „pachetului” de „bogdaproste” al unor jucători liberi de contract de buni ce sunt

Din câte au spus împricinații, pe Cosmin Contra și pe „jugadores” liberi de contract de buni ce sunt, i-a tocmit și trimis pachet în Românica „el jefe de jefe” don Juan Jose Melero Marin(erul) în ale fotbalului. Fost contabil la Getafe, deci „priceputos” la fotbal ca șoarecii de birou Iorga, Antonio și Bălănescu.

Ce să zică bietul Cosmin la ce deja găsise, decât „bogdaproste” de început. Tot Cosmin, sincer, a mărtrurisit că l-a cunoscut pe „solo el peón” Pablo Cortacero la… București! Încântătoare strategie a… întâmplării!

…Care conduce, desigur, și acum biata noastră țărișoară, în premoniția dinaintea finalului său din 2011 a Nașului Fănuș Neagu. Ce logică e aia: „Iau și aduc ce doar cred că n-am și musai îmi trebuie”. Și se leagă…

Dau verdict de plecare la ce s-ar putea să-mi mai trebuiască, gen aduc Nemec și pleacă Popa sau pleacă Straton și vine un salvator care doar ca rezonanță a numelui e… Mesia!

Ca să nu mai amintesc de sfidătoarele zerouri multiple ale contractelor nimeriților în „Groapă”, ce dau fiori oricărui creator de bugete, realist și realiste, din sărăcăcăciosul nostru fotbal.

Editorial de etapă Cornel Dinu. Nu se știe absolut nimic din datele de predare-primire a tranzacției Nevoiță-Coafor-Cortacero

Nimic din toate aceste gânduri de posibilă concepție acceptabilă pentru existența jocului în aceste momente de cumpănă.

Că nu se știe absolut nimic din amănuntele, din datele de predare-primire constatatoare ale tranzacției Nevoiță-Coafor-Cortacero, căsuță de offshore „Benel” într-un bloc din Luxemburg unde mai sunt câteva mii de acoperiri de firmă de acest gen, pe unde nici dracul… sau numai el a trecut și nimeni nu întreabă nimic, este altă deprimantă inconștiență.

Confirmă juristul LPF, Justin Ștefan, că n-avem legislație de verificare a bonității investitorilor (și) din fotbalul nostru mereu cu mâna întinsă…

Porți început de prenume de Mare Patriarh. Și nume de strămoș Mare și Sfânt. Pari descurcăreț. Așa că spune clar: „În țara noastră acum domnește fărădelegea!”.

Altfel „ne insulți inteligența”, cum îi punea în vorbă Mario Puzo lui Don Vito Corleone în capodopera cinematografică „Nașul” a lui Francisc Ford Coppola.

Că toată această nebuloasă s-ar baza pe promisiuni de „marea cu sarea” libertino-liberale, nu cadrează. S-a bătut halvița, nu o să mai fie nici colinde, nici luminițe de Crăciun, nici Crăciun, basmele nu mai sunt citite nici pe internet… AJUNGE!

La ce, cu cine și cum s-a făcut, nici nu putea să fie o altă soartă decât… „tare cruntă de-astă dată”! Pentru „câinii roșii”.

De a căror mușcătură, că lătratul a cam pierit într-un fel insultându-le personalitatea și perspicacitatea prin amatorismul criminal într-o lume profesionistă și prin minciunile pe care le oferiți „la xerox”, fiți siguri, „queridos companeros, pero no amigos”, că nu veți scăpa. Vinovaților cu vină!

ADVERTISEMENT