Sport

Editorial Cornel Dinu. Derby fals în Liga 2 între o urmă de umbră a lui Dinamo și o făcătură a unor răcani talpani numită la apelul bocancilor Steaua

Cornel Dinu analizează, în exclusivitate pe FANATIK.RO, derby-ul fals dintre Dinamo și Steaua din etapa 6 a Ligii a II-a și critică ambele echipe.
10.09.2022 | 09:12
Editorial Cornel Dinu Derby fals in Liga 2 intre o urma de umbra a lui Dinamo si o facatura a unor racani talpani numita la apelul bocancilor Steaua
Editorial Cornel Dinu. Derby fals în Liga a II-a între o urmă de umbră a lui Dinamo și o făcătură a unor răcani talpani numită la apelul bocancilor Steaua. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Suntem ades popor de basme, șuete și fantasmagorii. Toată săptămâna s-a discutat despre meciul din Liga 2 dintre urma de umbră a lui Dinamo și o invenție a unor răcani talpani înființată tra-la-la, la apelul bocancilor, Steaua. Fără argumente logice.

Editorial Cornel Dinu. Derby fals în Liga 2 între o urmă de umbră a lui Dinamo și o făcătură a unor răcani talpani numită la apelul bocancilor Steaua

Cum să fie echipa asta a cazărmii din bulevardul Ghencea, înființată acum 5 ani, în 2017, urmașa CCA-ului și a glorioasei Steaua?! Păi până în 2017 ce-au făcut talpanii din ce-a mai rămas din mândra Armată Română? Au dormit în front și-n corpore?

ADVERTISEMENT

Iar dezonor justiția noastră, rușinea țării la toate nivelurile, prea depărtată de realitate și comandată de chilipiruri politice, nu mai miră pe nimeni că nu e în stare să facă dreptate, ba mai mult, chiar să impună strâmbătatea.

Decizia conformă cu adevărul evident am constatat-o la Londra, acum câteva zile, cu West Ham United, când s-a pronunțat numai „Steaua”. Și, tare important, prin comportament și interpretare, și de la UEFA.

ADVERTISEMENT

S-or fi făcut ceva mișmașuri de tractir și gheșefturi când a preluat Gigișor Becaliotul de la frații Karamazov… pardon, Păunești, Steaua. Cert, însă, FCSB este, cu numele silnic schimbat din ordin strâmb al justiției, Steaua dintotdeauna, creată de Nicolae Ceaușescu când era un fel de „comisar” sovietic, evident „al poporului”, pentru Armată, blagoslovit de cominterniști.

Editorial Cornel Dinu. „Câinii”? Să fim serioși! Păi „metișii” de acum, din teren, n-au nimic din valoarea, spiritul, „câinoșenia” distribuțiilor de până acum vreo zece ani

Sigur că înainte de bătălia din teren între urma de umbră a lui Dinamo și această făcătură a CSA-ului, barbaria occidentului decadent, ca să rămânem în termenii trecutului, molimă și la noi luată masiv, a fost prezentă în comportamentul celor trei grupuri de suporteri.

ADVERTISEMENT

Că la Dinamo, într-un război fratricid ridicol, dar profitabil pentru câțiva „aleși”, e și „Peluza Cătălin Hîldan”, și „Peluza Sud”. La Steaua, hai să-i zic așa, „Cei care n-au trădat”… Hai-da-de, unde erați, „reușiților”, când Steaua elimina pe Valencia, în 2005, pe Rapid, în 2006, pe Ajax, în 2013? Nu cumva în peluza nebună de bucurie a Stelei lui, hopa, Gigi Becali? Atunci era Steaua și acum nu mai e? Fracturi de logică ce sunteți!

Să revenim, însă, la „derby-ul” fals de aseară. „Trânta” din iarbă a început cu vreo zece minute întârziere din cauză de „spectacol pirotehnic”. Petarde, fumigene, bombe, agresiuni și ceva bastoane „mângâietoare” pe trupurile fără cap. Și vreo doi pedepsiți, se zice. Hai că legea e doar… fărădelege la noi! Fără lege, reguli, civilizație, dreptate, omenie și pedeapsă când e cazul, țara ni se duce de râpă… Cum, probabil… nu probabil, sigur vor unii!

ADVERTISEMENT

Suporterii dinamoviști au afișat o „coregrafie”… Paranteză: nu mai insist pe greșeala de a numi așa „tablourile vivante” din peluză, „coregrafie” înseamnă „ansamblul pașilor și figurilor ce compun un dans sau un balet” conform DEX, ceea ce fac ei se numește, corect, „scenografie” – „arta de a executa decoruri pentru un spectacol”.

Așadar suporterii dinamoviști au „scris” în scenografia peluzei „Câinii”. Să fim serioși! Păi „metișii” de acum, din teren, n-au nimic din valoarea, spiritul, „câinoșenia” distribuțiilor de până acum vreo zece ani. Dramatică decadență! Păi Dănciulescu, Niculescu, Munteanu, Tameș, Ganea, ca să amintesc cam ultimii „spartani” și să nu mă duc până la Pârcălab, Piți Varga sau Titi Frățilă, sunt și cu privirea peste aceea a lui Bani, Giafer, Dudea sau Bordușanu.

La Steaua cu cine să-i compar pe alde Pacionel, Chipirliu, Balgiu? Cu neantul dinainte de 2017? Hai să fim serioși!

Editorial Cornel Dinu. „Primul derby Dinamo – Steaua în Liga a II-a”? Mult zgomot pentru nimic

A fost o încleștare doar de gânduri, amintiri, povești, povestiri și… propagandă a presei. Decadentă din „A fi sau a nu fi”, pentru că pe teren, per total, am constatat, din prea destule execuții, doar comedie… Ca să rămânem în note shakespeareane, mult zgomot pentru nimic!

„Primul derby Dinamo – Steaua în Liga 2”. Ce derby când CSA era pe locul 10 (și a sărit pe 1 cu această victorie!), iar Dinamo pe 12? A mai fost și minciuna afișată de galeria CSA: „Cei care nu au trădat”, judecată mai sus. Păi, dacă vorbim de trădare, neicusorilor, de istorie, coane Iancule, în ultimii 150 de ani doar Carol I și Ferdinand, doi regi prusaci, n-au dat lovituri de stat împotriva intereselor românești.

Editorial Cornel Dinu. Steaua a câștigat cu noroc, Dinamo putea conduce lejer încă de la pauză

Dar gata cu perorațiile, să trecem la „cestiune”, stimabililor, adică la meci. „Primul derby Dinamo – Steaua în Liga 2”. După vreo 30 de minute de bufa-bufa reciprocă, s-au declanșat „acadelele” fotbalului, fazele de poartă. Dinamo a avut, în ultimele 15-17 minute ale finalului primei reprize cinci ocazii. Din care două mari. În consecință firească, a deschis scorul prin „speranța” Ghezali, în minutul 41.

La numai trei minute, profitând de pozițiile avansate de „gură-cască”  ale apărătorilor dinamoviști, din singura oportunitate „stelară” a egalat Pacionel. Vorba aceea, dacă nu el, Pacionel… Nume parcă din nemuritorul Caragiale, practicant de fotbal plăcut, cu mingea la picior, dar rar transformat în pătrunderi periculoase pentru sistemul defensiv advers.

Alt nume caragialesc al echipei lu’ Talpan (Doamne, și ce mari juriști a avut și mai are această prea tolerantă țară!), Chipirliu și-a adus trupa în avantaj în minutul 50. De lângă, dintre, printre apărătorii „metiși” ai „haitei” vai de… steaua ei!

În această a doua repriză am contabilizat scor egal doar la situații de a marca, 4-4. Per total, Dinamo merita măcar un punct. A părut mai omogenă (culmea culmilor!), oarecum în creștere ca prestație, și, repet, era îndreptățită și după ritmul fetelor de la Căpâlna în care s-a jucat, să treacă peste norocul „tradițional” al celor ce se pretind cu sediul de început pe Calea Victoriei. La „Casa Armătii”, cum spunea portarul Suciu, originar din Turda, încorporat apoi în București. La adevărata Steaua.

Editorial Cornel Dinu. Iacobinul junior, Vlad Iacob, președintele de carton, mi-a stricat definitiv seara

O mai spun o dată: Steaua aceea care a fost și este a lui Gigișor ot Pipera și Palat. Obligat să-și facă sediul echipei în Berceni. Tot lângă un loc de veci, liniște și împăcare, zice lumea… Ca și Ghencea de unde a fost surghiunit.

Iar ca să-mi stric definitiv și irevocabil seara, la televizor, pe finalul emisiunii de la Digi Sport, a vorbit iacobinul junior, Vlad Iacob. Președintele de carton. Care n-are decât vorbe despre un fotbal pe care nu-l cunoaște. Dar vrea să-l conducă. Rezultatele până acum sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Ca să închei în tonalitate caragialească… Precum toată situația de la Dinamo.

ADVERTISEMENT