Sport

Editorial Cornel Dinu. Dinamo, de un punct speranțe cu U Cluj a numelor expirate

Cornel Dinu analizează meciul în care Dinamo a câștigat de un punct speranțe la Mediaș, cu un U Cluj al numelor expirate, goluri Dennis Politic, respectiv Daniel Popa.
06.08.2023 | 09:50
Editorial Cornel Dinu Dinamo de un punct sperante cu U Cluj a numelor expirate
Editorial Cornel Dinu. Dinamo, de un punct speranțe cu U Cluj a numelor expirate. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Dinamo a câștigat primul punct după patru etape de la revenirea în SuperLigă, la Mediaș, cu U Cluj, într-un meci cu reprize împărțite ca evoluție, dominare, ocazii și goluri. U Cluj e plină de „nume” cam expirate, Dinamo e plină de nume speranțe. Va fi greu pentru ambele echipe să țină pasul cu valoarea celorlalte competitoare din SuperLigă.

Editorial Cornel Dinu. Dinamo a luat de un punct speranțe la Mediaș, cu o echipă a lui U Cluj populată de prea multe nume expirate

Dinamo și U Cluj erau deliciul disputelor încă din anii ’50. Atunci galeriile nu erau prietene, ca acum. Le despărțea realitatea cruntelor închisori exterminatorii cominterniste de la Aiud, Sighet sau Pitești, girate de Ministerul de Interne, care crease și patrona echipa din București.

ADVERTISEMENT

În timp, după 1960, relațiile dintre cele două cluburi s-au mai pacificat, existând chiar schimburi de jucători între ele. La început dădea Clujul, cazul celor doi mijlocași, Octavian Popescu și Emil Petru, aduși în șoseaua „Ștefan cel Mare”. I-am mai prins și eu în 1966, când am venit efectiv la Dinamo.

Am amintiri plăcute de la Cluj, istorica Napoca. Unde am antrenat într-un fel de surghiun, în 1988 și 1989, ani de tristă amintire pentru neamul românesc. Atunci, prin relația de amiciție dintre președintele lui U Cluj, profesorul Liviu Maior și generalul Iulian Vlad, șeful Departamentului Securității Statului, câțiva tineri de perspectivă au luat drumul întăririi fotbalistice a Clujului, în frunte cu păzitorul de buturi Florin Prunea.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Precizare-digresiune după ziua mea: când și de ce nu am fost titular la Dinamo

Simt nevoia să fac o precizare-digresiune ce mă privește direct, înainte de a scrie despre meciul de sâmbătă seară, din etapa 4 de Superligă. Am văzut multă nedumerire la câțiva ziariști mai tinerei în ce au scris de ziua mea, care nu aveau cum să știe circumstanțele adevărului că în lungul șir al celor 454 de jocuri la Dinamo, într-unul am intrat din postura de rezervă, cu toate că îmi impusesem de mult statutul de titular de drept și de facto.

A fost într-o partidă la Brașov, în decembrie 1970, un egal alb, dar fără… zăpadă… Veneam după o accidentare la echipa națională, în meciul de la Cardiff din urmă cu o lună și ceva, 0-0 în al doilea meci din campania pentru Europeanul 1972, încheiată în „sferturile” competiției cu dramatica trilogie contra Ungariei…

ADVERTISEMENT

Candidam la titlul de „Cel mai bun fotbalist al anului” și-mi mai trebuia un meci ca să îndeplinesc criteriul numărului de jocuri oficiale obligatorii pentru a intra în cursa pentru trofeu, minim 30 în campionat, eu aveam 29. Așa era pe atunci…

Nerefăcut după întinderea de ligamente de la genunchi suferită la Cardiff, conducerea tehnică, „principal” era Dumitru Nicolae Nicușor, a optat pentru variante de a fi trecut rezervă și am intrat în ultimele opt minute cu un bandaj pe genunchi… pe care l-am purtat apoi aproape un an… D-ale fotbalului, mai exigent pe atunci în a gratula jucătorii, după o veritabilă anchetă sportivă declanșată de revista „Fotbal” pentru titlul de „Cel mai bun fotbalist al anului”.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. „Câinii” au „mușcat” într-un sistem 3-4-3 ofensiv care a surprins „șepcile roșii” în alb și negru

La Mediaș, gonită de pe stadionul propriu de carnavalul de zgomote denumit neaoș „Untold”, U Cluj și-a arătat limitele de candidată la retrogradare prin ce componență și joc a arătat în prima repriză. În fața unui Dinamo ce părea resuscitată într-un sistem 3-4-3 ofensiv care a surprins „șepcile roșii” în alb și negru.

Bine așezați de Ovidiu Burcă, „câinii roșii” au „mușcat” prin impetuozitatea pătrunderii transformată în gol, minutul 15, de speranța Dennis Politic, care parcă ar începe să arate că a trecut prin Academia lui Manchester United. Vezi trecerea fină de miratul de mirajul mingii Miron, unul dintre stoperii-glumă din distribuția lui Toni Petrea…

…Dar și a primarului Emil Boc, care se implică în club, cum declară adeseori. Deși una e să ții la o echipă și cu totul altceva să știi să o conduci sau să pui la locul lor „meseriașii” de care are nevoie. Fie și de la distanța biroului „primarelui care este”.

Clar, în prima repriză „șepcile roșii” au părut… tunate și adunate mai mult cu bătăile de tobă ale „șăfului” administrativ au urbei istorice de pe Someș. Au avut noroc că după gol, „câinii roșii” au făcut, inexplicabil, pasul în marșarier. Dacă se duceau în haită peste „Haide U!” haide „Ura și la gară!” cu toate cele trei puncte.

Editorial Cornel Dinu. Umbrele din vestiar și schimbarea rolurilor din repriza a doua

Dar așa, visez că la pauză, în vestiarul așa-ziselor „gazde”, au apărut fantomele lui Remus Câmpeanu, Mihai Adam, Zoli Ivansuc și Mircea Neșu și le-au bătut obrazul epigonilor…

U Cluj a dominat partea a doua a meciului de la Mediaș, crescând posesia și ritmul atacurilor. Care, în primul mitan, au fost cam ca deplasarea… cămilelor prin deșert! „Uiștiii”, scuzați… rezonanța, i-au popit pe „câini” repede, prin gonitul cândva din „Groapă” Daniel Popa, cap de 1-1 de lângă abulicul prea static câteodată Gabriel Rodrigues de Moura pe numele său de brazilian. De i-ar fi și prestația de brazilian…

Și a fost rândul lui Dinamo să sufere. „Șepcile roșii” au venit peste ochi „câinilor roșii”, dar cam atât. Fără să-i „orbească” de toate punctele. Schimbările de ambele părți au fost mai mult de nume, fără randamentul scontat de antrenori.

Mă așteptam ca Dinamo să nu piardă și pentru că U Cluj este un cocteil de jucători cam expirați, cu un Toni Petrea pe banca tehnică băiat bun, dar cam atât. Ceea ce n-ajunge pentru ca echipa cea mai iubită în Transilvania să joace fotbalul-șampanie al umbrelor de care aminteam că ar fi bântuit vestiarul…


2,63 este cota oferită de WIN2 pentru pronosticul „1” la meciul Dinamo – Botoșani

ADVERTISEMENT