Sport

Editorial Cornel Dinu. Dresaj CFR Cluj cu un Dinamo amuțit de Mutu în Gruia

Cornel Dinu analizează înfrângerea dură ca un dresaj amar, fără zahăr al „câinilor” de la Dinamo în Gruia, de către un CFR Cluj din ce în ce mai solid cu Adi Mutu pe banca tehnică.
24.02.2024 | 10:25
Editorial Cornel Dinu Dresaj CFR Cluj cu un Dinamo amutit de Mutu in Gruia
Editorial Cornel Dinu. Dresaj CFR Cluj cu un Dinamo amuțit de Mutu în Gruia. Sursă foto: Colaj Fanatik / Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

„Câinii” n-au mai adus acasă ulciorul de speranțe într-o salvare miraculoasă de la retrogradare din Gruia. L-au spart „cheferiștii” lui Adrian Mutu, „mecanic” din ce în ce mai sigur pe „locomotiva” lui CFR Cluj. Dinamo a rezistat și a sperat aproape o oră, până la golul lui Bîrligea (minutul 52). Al doilea gol, Muhar (minutul 68) a „pilit” la gingie ce mi rămăsese din colții „câinilor”, care au mai luat două „bice” pe coada dintre picioare de la ratangiul, până atunci, Otele (minutele 79 și 82).

Editorial Cornel Dinu. Dresaj CFR Cluj cu un Dinamo amuțit de Mutu în Gruia

Acest „tampon” luat în bot de „câini” de la „frânarii” Mutului a venit într-o etapă în care mai avem parte de meciuri dezechilibrate. Măcar aparent, la „calculul hârtiei”. Poli Iași – Rapid, FCSB – FC Botoșani și Universitatea Craiova – FC Voluntari pot atenua, cumva, prin victoriile favoritelor, șocul dușului rece încasat de Dinamo în Gruia. Pentru că ar menține punctajele de care se agață cu ghearele speranței „câinii”.

ADVERTISEMENT

Hermannstadt și-a făcut treaba și a țintuit-o italienește, cu 1-0, pe Craiova Mititeilor cu antrenor italian deasupra „barajului”, pe locul 12, urcând orașul președintelui pe loc de play-off, munca tenace și dedicată a lui Marius Măldărășanu merită lăudată.

Revenind la CFR Cluj – Dinamo 4-0, și acest măcel… pardon, meci… a făcut parte din categoria amintitelor întâlniri dezechilibrate. S-a văzut în joc, s-a văzut pe tabela de scor. Au jucat, totuși, locul 3 cu locul 15.

ADVERTISEMENT

…E adevărat, cu o asistență atractivă, mult peste media din Gruia, suporterii „șepcilor roșii” alb-negre ale lui U Cluj fiind înfrățiți cu suferinzii înflăcărați „alb-roșii” ai lui Dinamo. Care, astfel, au dominat clar glasul cam în surdină al celor care merg cu „chefereul”. Doar în tribune, din păcate pentru ei, nu și pe teren…

Editorial Cornel Dinu. „Haide U!”, demnitate dusă mai deprate în istorie de Unirea Tricolor, „ciocănită” politic să devină Dinamo

Forțez, oarecum și o posibilă asemănare între „Haide U!” și Dinamo… În 1940, după mârșăvia Dictatului de la Viena, din 30 august, echipa studenților clujeni s-a mutat la Sibiu din orașul cedat cu forța Ungariei, fără să accepte niciun moment ocupația antiistorică, samavolnică și vremelnică. Ceva asemănător s-a întâmplat și la înființarea lui Dinamo. Nu sunt fariseu, asta e istorie, așa s-au rostogolit faptele.

ADVERTISEMENT

Fotbaliștii Unirii Tricolor, echipa negustorilor naționaliști din Obor, deși amenințați cu pușcăriile cominterniste, au refuzat unificarea cu „Ciocanul”, numele luat după război de Maccabi București, echipa comunității evreiești din Capitală.

…Iar câțiva jucători de bază ai oborenilor au suferit temniță grea, cazul liderilor de atunci Fane Cârjan și Constantin Anghelache, pe care l-am cunoscut destul de bine după exilul ce și l-a acceptat la Bacău, unde a creat generații de fotbaliști bine educați din toate punctele de vedere. Ce revelație-bucurie mi-a oferit viața cunoscând un român deosebit, de asemenea anvergură morală, profesională, culturală și patriotică, mulțumesc, Doamne!

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Dinamo a început mai bine, dar CFR Cluj a intrat pe linia I la mijlocul primei reprize. Și a colo a rămas tot meciu

Revenind în Gruia, începutul meciului a aparținut, surprinzător, lui Dinamo. Echipa acestui Zeljko Kopic încă nedescifrat a ocupat bine terenul, a făcut presing, iar trupa lui Adi Mutu nu se prea zărea prin preajmă, strângându-se și încercând să atace greoi, rupt, lent, de parcă era o garnitură de mărfar care gâfâie din greu urcând Apahida.

Omogenitatea și tehnicitatea superioare ale „ceferiștilor” au oprit spre mijlocul reprizei entuziasmul „câinilor” și au pus stăpânire pe joc. Au avut 5 ocazii din minutul 22 (centrare periculoasă Manea, respinsă în corner de Velkovski), dintre care cele din finalul primului mitan, în minutele 40 (Otele) și 44 (Tachtsidis) chiar mari. Față de una singură a dinamoviștilor, șutul la colțul lung al lui Pavicic, apărat de Sava.

Editorial Cornel Dinu. Dinamo s-a făcut șoarecele și CFR Cluj pisica în dezastrul „canin” din repriza a doua

După pauză și schimbările făcute de cei doi antrenori, „câinii” lui Kopic au devenit „cățeluși”… de fapt, mai bine zis, șoricei prinși în lațul construcției „pisicilor” lui Adrian Mutu, probabil… de fapt sigur… mai elocvent și eficient în discursul din vestiar în pauză.

„Vișiniul” a potopit „albul”, a dominat printr-o posesie clară, ordonată, lucrată, se vede, la antrenamente, superioritate vizibilă și pentru cei cu dioptrii mentale, în cruntă nepricepere fotbalistică, doar entuziasm hazardat de conducători vremelnici.

Apărarea lui Dinamo s-a clătinat spre prăbușire totală, marcajul a fost mai mult între „filaj” și „gură-cască”. Logic, au venit și golurile. A marcat primul Bîrligea, scăpat pe contraatac în minutul 52. Apoi, la un corner, în minutul 69, executat ca de obicei, sigur, de Ciprian Deac, Abdullah l-a admirat de aproape pe Muhar, care s-a înălțat de lângă el și a făcut „periculosul” 2-0. Periculos pentru alții…

„Haita” s-a destrămat complet și a mai „înghițit” două schimbări ale tablei de scor, cauza fiind de fiecare dată Otele, în minutul 79, scăpat pe stânga de Moura, la centrarea perfectă, în bocanc, a lui Michael și în minutul 82, tot pe partea lui Moura, din pasa aceluiași Michael. Punct și de la capăt pentru Dinamo.

E clar, faptele de durată, nu vorbele „marketate” ale pițiponcilor nimeriți conducători (mai) pot salva biata „haită”. Iar tăcerea e de aur și la victorie…

ADVERTISEMENT