Sport

Editorial Cornel Dinu. Etapa 14: Rapid cu călcâiul, FCSB cu versurile, CFR Cluj cu norocul se agață de Farul „aprins” de Gică Hagi în vârful SuperLigii

Cornel Dinu analizează, în exclusivitate pe FANATIK, etapa 14 din SuperLigă. FCSB și CFR Cluj urcă, Rapid e și ea acolo, la vârf, spre Farul „aprins” de Gică Hagi spre titlu.
18.10.2022 | 12:55
Editorial Cornel Dinu Etapa 14 Rapid cu calcaiul FCSB cu versurile CFR Cluj cu norocul se agata de Farul aprins de Gica Hagi in varful SuperLigii
Editorial Cornel Dinu. Etapa 14: Rapid cu călcâiul, FCSB cu versurile, CFR Cluj cu norocul se agață de Farul „aprins” de Gică Hagi în vârful SuperLigii. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Etapa 14 din SuperLigă n-a adus nicio surpriză. Victorii pe linie ale favoritelor, Farul, Rapid, FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova. Mai ușor, mai greu, dar în final „succesuri”.

Editorial Cornel Dinu. Etapa 14: Rapid cu călcâiul, FCSB cu versurile, CFR Cluj cu norocul se agață de Farul „aprins” de Gică Hagi în vârful SuperLigii

Penultima etapă a Superligii a început neluându-ne gândurile de la CFR Cluj și FCSB în Liga Orașelor Târguri, botezată altfel, de nici nu  vreau să pronunț „emanciparea”. Evoluțiile și rezultatele s-au comentat pe toate părțile.

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a rostit din nou o enormitate sfidătoare, aceea că „Slavia Praga este cea mai bună echipă străină” întâlnită de el de când antrenează „chefereul” din Gruia. În antiteză cu ce a declarat antrenorul praghezilor, Jindrich Trpisovsky, și anume că de doi ani au mari probleme, având cel mai slab lot din istoria lor.

Iartă-mă, Dane, te-am apreciat ca apărător de… atac, dacă mă-nțelegi, dar declarațiile pe care le faci depășesc și… râsul curcilor! La fel ca și ale lui Nică Dică. Și mai sunt, puțini ce-i drept, măsluitori de interpretare a meciurilor. Adică una vedem și numai gogoși umflate le ies din guriță.

ADVERTISEMENT

Nică Dică, egoist și speculativ ca jucător, după acest unic 0-10 în dublă manșă din istoria adevăratei Steaua, îmi aduce în gânduri șlagărul regretatei Mia Martini „Gli uomini non cambiano”… „Bărbații nu se schimbă… Îți vorbesc de dragoste și apoi te lasă”… Și restul versurilor despre comportamentul uman sunt deprimant de adevărate…

Editorial Cornel Dinu. „Câlcâiul” mondial al lui Emmers i-a deschis calea spre victorie Rapidului cu un Hermannstadt care pare să fi obosit să tot fie „revelație”

Revenind la etapa 14, Voluntarii n-au pierdut al cincilea meci consecutiv, acum la Pitești. Iar gazdele, Argeșul, în schimb, după o prestație modestă, cu ultima găselniță a lui Gigi Becali, Garita, în rol de înger și demon, cu bară în minutul 3, penalty obținut în minutul 37, dar ratat în minutul 39, alte trei mari ocazii irosite (33, 36, 70) și eliminare în minutul 72, cu siguranță că vor intra iarăși în bălăcărelile primarelui care este…

ADVERTISEMENT

La Mediaș, „acasă” la Hermannstadt, cu precauție la început, Rapid și-a reconfirmat forța posesiei și a marcat două goluri spre final. Primul, deosebit, călcâiul „mondial” al belgianului Emmers din centrarea lui Ioniță al II-lea, în minutul 75. Al doilea, primul al lui Dragoș Grigore, 3 minute mai târziu, cap din cornerul executat de același Alex Ioniță.

Giuleștenii și-au consolidat locul 2, dar și lor, și Farului care luminează SuperLiga de pe primul loc le „pufăie” în ceafă CFR-ul clujean. Cu oportunismul care a devenit practică obsesiv-comportamentală din ce în ce mai agresivă și păgubitoare în toată societatea noastră de când ne alintăm mincinos că am trăi liberi, în democrație…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Botoșaniul i-a „croit” o înfrângere în prelungiri „antrenorului” Mititelu

Sâmbătă, Botoșaniul a trecut norocos de adevărata Universitatea Craiova, aceea a lui Adrian Mititelu. Oropsită în denumirea șchioapă de FC U Craiova și condusă de „secunzi”, a pasat mai mult și a acoperit terenul mai bine decât gazdele în prima repriză.

Dar nu și-a creat ocazii. Pe care, în schimb, le-au avut localnicii boierului Iftime. Care au marcat în primul minut al prelungirilor prin inspirat intratul Camara, după ocaziile lui Țigănașu (66), Roman al II-lea (69) și Sylla (89).

Ar fi avut și oltenii un penalty, la Andre Duarte, în minutul 80, dar arbitrul Cătălin Popa, sigur pe cădelnița când în mână, când în gură… fluierul său izbăvitor sau nu… nu a băgat-o-n VAR.

Editorial Cornel Dinu. Pentru Farul lui Gică Hagi n-a fost deloc… lung drumul Clujului

Apoi, după somnul de frumusețe al sâmbetei, Farul n-a avut probleme cu U Cluj, venită la mare după cinci etape fără înfrângere. Echipa lui Gică Hagi a obținut clar, așa cum ne-a obișnuit deja, grație posesiei superioare avută mai mereu în meciurile de până acum, a cincea victorie consecutivă. A 10-a în 14 meciuri.

Au marcat un puști, Alexi Pitu (31… minutul, nu… anii!) și un „bătrân”, Andrei Artean (51). Sunt la 5 puncte peste Rapid și la 8 peste orgolioasa CFR Cluj, dar care are două meciuri de recuperat. Deci pericol pentru Gică Hagi & comp. ca „evadarea” să le fie redusă la două puncte de unșii cu mir de noroc din lăcaș de cult păgân din Gruia Clujului.

Nu mai amintesc de plăcerea transmisă din evoluție în tribună, pe care o etalează „chefereul” de cinci „anititluri”. Nu mă pot schimba. Admir coloritul impresioniștilor și în fotbalul.

…Dar și sufăr că, așa cum se prezintă până acum, continuitatea adevăratei echipe a Clujului, Universitatea „șepcilor roșii”, poate mult mai scurtă decât tradiționala cântare „Lung îi drumul Clujului”…

Editorial Cornel Dinu. Mirel Rădoi a „ghicit” schimbările și Universitatea Craiova i-a dat „decisiva” Petrolului cum altfel decât… în prelungiri!

Vrăjitorie reală la Universitatea Rotarului. Când vorbește Mirel Rădoi ai senzația că asiști la pledoaria unu maestru al jocului. Mult peste Mircea Rădulescu și Mihai Stoichiță, care au compromis Școala Federală de Antrenori.

Dar când îi vezi la joc „trupeții”… că „juveții” nu le mai poți spune cu atâția „venetici” în distribuție… chiar dacă au dominat clar Petrolul, expozeul său n-are mai nimic comun cu ce fac pe teren ai săi ca brazii cu mu…șchii pe piept. Că i-au ieșit schimbările, e doar o coincidență.

Normal, ar fi trebuit să înceapă meciul fără să așeze echipa cu cinci apărători, trei centrali și completare pe benzi, de la primul fluier. Și să joace pe atac fructificant cu Roguljic și Rivaldinho de la început, nu cu simulantul de profesie numit Ivan, care cade ca secerat la 90% dintre acțiuni, cum simte că răsuflarea adversarului îi strică freza.

Acțiuni colective puține, baza fiind acțiuni individuale la inspirația de moment a jucătorilor. Victoria obținută cu forcepsul în minutul 90+1 a fost doar șansă din neatenția apărătorilor ploieșteni, care au repetat finalul la indigo din meciurile pierdute cu Hermannstadt și CFR Cluj, disputate amândouă în deplasare pe primitorul stadion din Mediaș, dacă tot au ucis cei de-acolo tradiționala echipă locală Gaz Metan.

Editorial Cornel Dinu. Toni Petrea, care parcă le-a dat viață „morților” după „descălecarea” sa în Curtea Domnească de sub Turnul Chindiei

Duminică, Chindia a câștigat în fața cam căzutei echipe din Mioveni al treilea joc consecutiv în SuperLigă. Joc subțire, cu puțne faze de poartă, dar a patra victorie a lui Toni Petrea (în campionat cu Rapid și FC U Craiova, în Cupă cu Steaua).

Golul izbăvitor a venit târziu, în minutul 87, cap Esteban Obiang din centrarea intratului abia în minutul 60 Nasser Chamed, târgovișteni get-beget. Dar ce mai contează cosmopolitizarea asta față de gura mare de oxigen adusă de Toni Petrea, care parcă le-a dat viață „morților” după „descălecarea” sa în Curtea Domnească de sub Turnul Chindiei.

Editorial Cornel Dinu. „Olăritul” lui FCSB, visurile lui Gigi Becali și versurile lui Radu Gyr

FCSB a cîștigat mult mai clar duelul cu UTA decât o arată scorul final, 2-1. Scorul marilor ocazii a fost 8-1. Joc solid, dar foarte multe ratări. Darius Olaru a adunat „bercenarii” în jocul combinativ tradițional, a mișcat primul tabela cu un șut sănătos de la 20-22 de metri, a fost pe tot terenul și a încheiat o evoluție remarcabilă cu o ratare „remarcabilă”, singur cu portarul Iacob în minutul 90+4.

FCSB-ului, care de ani buni ne promite, prin cea mai autorizată voce a sa… de fapt singura… ghici ciupercă-a cui?… ne tot promite, ziceam, mari rezultate și jucători „messianici”, scuzați blasfemia, spre vânzare în marile campionate europene cu sfidător de multe zerouri după cifra de bază, i se potrivesc de minune celebrele versuri smulse din istoria noastră sângerândă de poetul patriot muscelean Radu Gyr în „Îndemn la luptă”: „Înfrânt nu ești atunci când sângeri / Nici ochii când în lacrimi ți-s. / Adevaratele înfrângeri sunt renunțările la vis”.

După acel neverosimil 0-10 cu necunoscuții danezi anonimi (acceptați pleonasmul…), singurele visuri de reîntoarcere la gloria de altădată cred că depind mai mult de rugăciunile și pentru fotbal ale chiar credinciosului Gigi Becali, dar nu așa cum ne-a amenințat, cu retragerea… Ci cu gândul la titlu, chiar dacă sunt 16 puncte de recuperat „la vârf”, dar mai sunt și două restanțe de jucat, la Botoșani (1 decembrie) și „acasă” cu CFR Cluj (15 decembrie).

Editorial Cornel Dinu. Diferența dintre Vodă Ko-vacs și Vodă din VAR au facilitat diferența din teren la CFR Cluj – Sepsi

Epilogul etapei 14 s-a jucat în Gruia, unde CFR Cluj a primit replica lui Sepsi Sfântu Gheorghe. Multă „dă-i și luptă, dă-i și luptă”, de aici ciocniri puțin spus „la limita regulamentului”. Cum a fost lovitura de „roșu” clar, fără dubii și VAR, a lui Malele, cu cotul, voit!, în arcada lui Andreas Dumitrescu, din minutul 30… Cel mai bun arbitru din România acum, Istvan Kovacs a dat doar „galben”, antrenorul Cristiano Bergodi a făcut criză de nervi.

Dar vă întreb eu acum, omenește, cum puteau să-l contrazică „micuții” văruiți Andrei Florin, sau viceversa, tot aia e, și Vodă Alexandru, cât o fi el de Vodă, pe imensul, pentru ei, coleg de la „centru”, la propriu și la figurat, de prea multe ori simpatizant dovedit al „chefereului”, arbitru internațional cu prea multă emfază și admirație de sine, Istavn Ko-vacs?!

Golurile au fost marcate cu capul și… cu cap! 1-1 s-a făcut din faze asemănătoare, după cornere, cap Ciobotariu jr. (27) și șut din 10-11 m Yuri (33). S-au făcut multe schimbări în repriza a doua, s-au căutat soluții pentru victorie, ambele echipe trecând pe lângă preluarea avantajului pe tabela de scor.

CFR a atacat mai mult și a marcat golul de 3 puncte în minutul 87, centrare perfectă Boateng și cap viclean Muhar, mijlocașul golgheter, cu… 3 goluri, care i-a luat fața lui Bălașa. Reluarea pe lângă poartă a intratului Mario Rondon din poziție de gol, în ultimul minut de prelungiri, al patrulea, putea așeza pe tabela de scor o egalitate conformă cu… egalitatea evoluțiilor celor două combatante.

Sepsi a păcătuit începând cu Tudorie și Varga în ofensivă, „reușind” să nu conteze în atac. Ceea ce s-a schimbat odată cu intrarea lui Ion Gheorghe, Safranko și, prea târziu cred eu, Rondon.

Așa, însă, CFR Cluj, cu același joc „așezat” și, zic eu, solid, cu 5 victorii „sparte” de un egal (cu UTA, etapa trecută, la Arad) în ultimele 6 runde, urcă spre liderul Farul, mai având și două restanțe de jucat, la Hermannstadt (30 noiembrie) și la FCSB (15 decembrie).

ADVERTISEMENT