Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Editorial Cornel Dinu. EURO 2024. Berea über whisky. Germania a băgat Scoția sub masă

Cornel Dinu analizează meciul care a deschis „balul” de la EURO 2024, victoria zdrobitoare a gazdei Germaniei, 5-1 cu „absenta” Scoția, după 2-0 în minutul 19 și 3-0 la pauză.
15.06.2024 | 10:42
Editorial Cornel Dinu EURO 2024 Berea uber whisky Germania a bagat Scotia sub masa
Editorial Cornel Dinu. EURO 2024. Berea über whisky. Germania a băgat Scoția sub masă. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

A început EURO 2024, al 17-lea turneu final de Campionat European al sportului-rege, Măria Sa Fotbalul. La München, gazdele au dat drumul „motoarelor” din primul minut și le-au turat până la ultimul fluier al arbitrului. Constant, meseriaș… nemțește. 2-0 în minutul 19, 3-0 la pauză, 5-1 la final. Scoția doar s-a prezentat la joc, de jucat n-a jucat nimic. De fapt a jucat cum i-a cântat „Deutschland über alles”.

Editorial Cornel Dinu. EURO 2024. Berea über whisky. Germania a băgat Scoția sub masă

S-a tot mărit numărul echipelor la EURO, implicit al grupelor. Banul, bată-l vina, este ochiul Necuratului peste tot în lume, UEFA nu face excepție, că nu-i ONG caritabil non-profit. Sume din ce în ce mai mari „joacă” tare, televiziunile plătesc, spectatorii plătesc, sponsorii plătesc, reclamele plătesc cel mai mult. Necuratul, ucigă-l toaca, cum spunea bunica, Dumnezeu s-o odihnească, își bagă coada oriunde e rost de… caș din greu!

ADVERTISEMENT

Acum, „balul” EURO se ține în Germania, a treia oară, țară puternică în toate domeniile, cu toate „dotările” pentru fotbal la cele mai înalte cote. Festivitatea de deschidere a fost scurtă (sau scurtată de Pro TV din considerente tot de bani, reclame, alea, alea…), n-am văzut nici 20 de minute din spectacolul fastuos de pe „Allianz Arena” din München. Fiecare cu interesele sale, publicul e pe ultimul loc.

A fost emoție, au fost lacrimi, a fost amintirea imensului „Der Kaizer” Franz Beckenbauer deasupra tuturor. Marele trofeu dorit de toate naționalele prezente a fost adus de Heidi Beckenbauer, soția marelui dispărut, cu o privire albastră care parcă nu credea că soțul său dăinuiește atât de adânc în memoria tuturor…

ADVERTISEMENT

După emoțiile deschiderii și intonarea, impresionante corurile din tribune, imnurilor „Flower of Scotland” și „Das Lied der Deutschen”, a urmat măcelul. Panzerele au dezumflat cimpoiul. Sau, ca să fiu mai pașnic, spuma berii a înecat tăria whisky-ului.

Editorial Cornel Dinu. EURO 2024. Rasații „armăsari pur-sânge” germani au „tropăit” dominant în prima repriză, „poneii” scoțieni au fost absenți în manejul jocului

Jocul a început cu mingii lungi, de angajament, direct pe „vârfuri”, ca în tirurile din cazemate și de pe nave în debarcarea din Normandia, că tot s-a comemorat acum câteva zile, pe 6 iunie.

ADVERTISEMENT

Schnell, schnell, în minutul 11, Joshua Kimmich a trimis o „suliță” prin platoșa cam găurită a defensivei scoțiene, spre revelația Florian Wirtz, al cărui șut din 16 m central, chiar deviat de portarul „ciulinilor” Angus Gunn, a adus în avantaj „Die Mannschaft”.

Germanii și-au continuat sarabanda posesiei (65% – 35% în prima repriză), iar celălalt tânăr de 21 de ani (la fel ca Wirtz) din atac, Jamal Musiala, a „întors” în minutul 19 un fundaș advers și a făcut 2-0 cu un șut „plin”, trasor imparabil în casa păianjenilor scoțieni. Puștii(le) de 250 de milioane de euro (130 Wirtz, 120 Musiala) și-au făcut datoria.

ADVERTISEMENT

Putea fi 3-0 în minutul 24, dar faultul lui Christie asupra aceluiași Musiala a fost „văruit” la câțiva centimetri în afara careului, infirmând penalty-ul acordat inițial de arbitrul francez Clement Turpin.

Ceea ce nu s-a mai întâmplat în minutul 42, când „căpitanul” Gundogan a primit penalty după o intervenție disperată și dură a lui Porteus în 6 m (scoțianul a fost eliminat după analiza VAR), iar Kai Havertz a dus tabela la scor de forfait pentru debusolata națională scoțiană.

Dacă rasații „armăsari pur-sânge” germani au „tropăit” dominant în prima repriză, „poneii” scoțieni au părut complexați și absenți în manejul jocului, fără șut spre poartă, de unde ocazii? (6 au avut nemții) și 35% posesie.

Editorial Cornel Dinu. EURO 2024. Nemții au marcat 6 goluri și supliciul Scoției s-a terminat 1-5. Cifre imperiale pentru „extraterestrul” Toni Kroos la 34 de ani

Același film a rulat îi în repriza a doua. Parcă juca clasa a XII-a cu clasa a IV-a la „Enăchiță Văcărescu”, liceul meu din Târgoviștea natală. Și, logic în condițiile date, cu nemții în avantaj și numeric, nu numai ca joc, gazdele au mai marcat 3 goluri. Nu a fost 6-0, ci 5-1 pentru că versatul Antonio Rüdiger a pus capul la golul de onoare (?) al scoțienilor (minutul 87). Era 4-0, marcase Niclas Füllkrug (minutul 68), cu un șut de manual de la vreo 14 metri, șiret plin, imparabil. În minutul 74 a intrat și veteranul Thomas Müller, pentru al 130-lea meci în națională.

Și pentru că de nemți nu scapi până nu-i vezi urcați în autocar, Emre Can, intrat și el în minutul 80 în locul inepuizabilului „extraterestru” Toni Kroos, a făcut 5-1 în minutul 90+3.

Trebuie menționată „evoluția imperială” (conform BBC) a „bătrânului” Toni (34 de ani de pe 4 ianuarie): procentaj incredibil de pase reușite – 99%, 102 dintre care 101 și-au atins ținta, 8 pase lungi, care au ajuns fără probleme la destinatari, doar două mingi pierdute. Fără comentarii.

„Die Mannschaft” și-a manifestat „plenar” ambiția clasică de a câștiga orice meci, orice competiție, reușind în fața „laxativei” reprezentative scoțiene cea mai netă victorie a gazdelor în deschiderea unui EURO. Statistica este covârșitoare: 68%-32% posesie, 20-1 ocazii de gol, 10-0 șuturi pe poartă, 5-a șuturi pe lângă poartă, 5-0 cornere, 0-5 intervenții salvatoare ale portarilor, 147-49 atacuri, din care 80-9 periculoase. Q.E.D.

ADVERTISEMENT
5,50 este cota oferită de Betano pentru pronosticul „Germania câștigă EURO 2024”
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Einstein, dat jos de pe soclu. Marea lui teorie a fost dărâmată
Einstein, dat jos de pe soclu. Marea lui teorie a fost dărâmată
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși