Sport

Editorial Cornel Dinu. Farul nestins. Rapid frumos. CFR Cluj f(r)u(st)rată. U Craiova norocoasă. FCSB penibilă. Demisii. Numiri. SuperLiga. Etapa 16

Cornel Dinu analizează pe FANATIK etapa 16 din SuperLigă. Rapid – CFR Cluj, stricat de arbitraj. Farul luminează constant. U Craiova norocoasă cu Sepsi. FCSB penibilă cu U Cluj.
01.11.2022 | 17:30
Editorial Cornel Dinu Farul nestins Rapid frumos CFR Cluj frustrata U Craiova norocoasa FCSB penibila Demisii Numiri SuperLiga Etapa 16
Editorial Cornel Dinu. Farul nestins. Rapid frumos. CFR Cluj f(r)u(st)rată. U Craiova norocoasă. FCSB penibilă. Demisii. Numiri. Surprize. SuperLiga. Etapa 16. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Etapa 16 din Superligă, prima din retur, ne-a oferit un meci demn de oricare mare campionat, Rapid – CFR Cluj, stricat, din păcate, de un popă plin de el,  cu fluier ruginit în gură. FCSB a picat examenul la Universitatea din Cluj. U Craiova a fost norocoasă cu un gol victorios la Sepsi. Demisiile și schimbările… de antrenori, între ei, sunt la ordinea zilei.

Editorial Cornel Dinu. Farul nestins. Rapid frumos. CFR Cluj f(r)u(st)rată. U Craiova norocoasă. FCSB penibilă. Demisii. Numiri. Surprize. SuperLiga. Etapa 16.

Înainte de toate cele amintite din etapa 16 a SuperLigii, amintesc că FCSB a ieșit din Cupa Orașelor Târguri (de la… Târgoviște, neologism al Balcanilor) în fața unei tare decăzute echipe Anderlecht, cu prietenul Paul Van Himst în tribună.

ADVERTISEMENT

Iar CFR Cluj a luat trei „iatagane” în… tampoane de la o anonimă echipă otomană. Țineți cont că Turcia are în continuare comportament și atitudine de adevărat fost mare imperiu în mai toate.

A ieșit iarăși dezolant Dan Petrescu. Este nepermis să înjuri un ziarist și să afirmi că ești mulțumit de echipă, care a jucat… bine! Păi dacă juca prost câte goluri lua, dacă jucând bine a luat trei?! Ecce homo! Sapiens? Haida de!

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Diocezele de la Craiova și Botoșani, pregătite pentru Chivulete cel mic

Primul meci al părții a doua din cele trei ale gonflabilei primei noastre SuperLigi a fost nul. Ca scor și calitate. Ambele Târgoviștea și Botoșaniul fiind, totuși, la al cincilea rezultat cu puncte consecutiv.

Jucătorii ca jucătorii, dar actorul principal a fost iarăși Chivulete cel mic. Băiatu’ lu’ tăticu’ cel renumit și rămas în istorie ca instructor de grup cu 4 folcloriste. Nu ne interesează și preocupările antifotbalistice sle moștenitorului. Dar rezultatele sunt clare: gafează și e pedepsit imedit cu delegare la etapa următoare. Ca s-și îndrepte greșeala, probabil… greșind iarăși. Și tot așa se roata CCA se-nvârtește, țac, pac, țac, cine trebe se-mbogățește, pac, țac, pac…

ADVERTISEMENT

…Cert au Craiova și Botoșaniul „dioceze” care-i înmoaie (sau, de fapt, întăresc?) fluierașul, croit să nu le fie defavorabil deznodământul… Speță demnă pentru numărărtorii de delegări, scuzați pleonasmul. Porniți numărătoarea în acest sens… și caz!… din ultimii ani. Sigur nu-i coincidență și întâmplare.

Editorial Cornel Dinu. Gică Hagi ține Farul la nivel câștigător cu „implanturi” juvenile fără… majorat!

A doua partidă de vineri, FC U Craiova 1948 – Farul, a fost plină de suspans. Cu multe realizări combinative de apreciat, plecând de la posesie și circulație până la finalizare pentru ambele combatante.

ADVERTISEMENT

Multe faze de poartă, 13 în total. Cu 4-1 pentru Gică Hagi în prima repriză și 6-2 pentru Adrian Mititelu (păi, ce, e alt antrenor acolo?) în repriza a doua. Cele mai clare fiind ale balamucitului Bauza. Care a fost și nu mai este, numai el știe de ce.

Dacă judecăm strategia celor două echipe, aceasta este clar în favoarea merituoasei învingătoare de la malul mării. Craiova Mititelului a ajuns mititică, o legumă străină neomogenă, la care se zice că antrenorul de moment este un preparator fizic cu nume de cuplet de revistă: Vasilică, iertat să fiu de asociere… Omul n-are nicio vină. Nici cu numele, nici cu fotbalul.

Iar la Farul, Gică Hagi trebuie apreciat în continuare, a „aruncat” în confruntare încă trei juniori de perspectivă. Amintiți-vă doar șuturile, cam de la vreo 25 de metri, ale lui Andrei Borza,17 ani pe 12 noiembrie, al doilea transformat în gol de excepție.

Nu înțeleg, însă, ce mai așteaptă Gică Hagi de la adusul pe scut, fotbalistic vorbind, Gabi Torje, mic la stat și-acum și la sfat, considerându-se „el pe sine se”, clar, născut foarte important, în rol de Marele Ombilic al gazonului.

Editorial Cornel Dinu. Sepsi a ratat, Universitatea Craiova a marcat, Vătăjelul fie lăudat!

Trec repede peste norocul Petrolului la Voluntari. Ploieștenii au dat un gol deloc grozav (Grozav în minutul 10), o transversală chiar grozavă (Seto în minutul 65), dar ocaziile, destule, au fost ale Voluntarilor, numai vreo opt…

Ar cam trebui ca ciobotarii, staff-ul, jucătorii, bălăneștii, în frunte cu prim-marele Florentin-Costel a lu’ Pandele din fruntea satului… mă scuzați, orașului… să încerce un exercițiu de stretching în genunchi peste pragul unei biserici, în rugi întru alungarea ghinionului. Ca o spovedanie la ce, cum și câte s-au făcut în cartel… mă scuzați, carter… trecute sub tăcere.

Tot norocul a așezat deznodământul și în a doua zi a sâmbetei. Inventată de Olguța și FRF-ul dinaintea minunatului burlean, Universitatea Craiova a avut doar un șut pe poarta lui Sepsi. Al lui Vătăjelu, superb ce-i drept, în vinclu, în minutul 58. Și a reușit victoria. A treia consecutivă.

Echipa lui Dioszegi și Bergodi a ratat cam cât Voluntariul cu Petrolul. Arlauskis și barele au salvat, însă, controversata Universitate din Bănie. Sepsi a adunat patru înfrângeri consecutive jucând bine în general.

În penultima victorie, hăăt în urmă, pe 17 septembrie, 7-0 cu Botoșani, se poate spune că și-au epuizat… golurile aducătoare de „succesuri”. Iar signore Bergodi e cam a treia oară când începe epatant cu o echipă de la noi și apoi, după două, trei luni, o aude din nou pe Loretta Goggi cântând „Maledetta primavera”, acum „maledetta l’autunno” la Sfântu Gheorghe.

Dacă decentul și calculatul președinte Laszlo Dioszegi și-a spart, iarăși, la „năcaz”, cum spun oltenii, telefonul, îi sugerez să comunice în viitor prin… porumbei voiajori, renumiți ai meleagului.

Editorial Cornel Dinu. Croitorul a croit bine Argeșul. „De-mi-si-a! De-mi-si-a!” s-a împlinit la Arad, Poenaru a plecat de la UTA. „Gulașul” a fost reîncălzit de Laszlo Balint.

UTA a avut și ea soarta Voluntariului și a lui Sepsi. Tot acasă, cu un FC Argeș croit bine de Croitorul la „prima mână”. Sigur, atacând ca și predecesoarele învinse, cu mai puțin ghinion acasă. Adică mă refer la numărul mai mic de situații de a marca.

Cel mai de reținut este glasul splendidelor tribune, și la propriu, și la figurat, a splendidului tânăr stadion cu nume bătrân, „Francisc von Neuman”. Desigur, „De-mi-si-a! De-mi-si-a!”, că e democrație și putem cere orice, oricum, oriunde și oricând.

Și dorința fanilor s-a împlinit, Ilie Poenaru a demisionat și a plecat spre București, dar nu la Berceni, ci, se pare, la Voluntari. C-așa e-n tenis… pardon, în fotbal, „serviciul” e alternativ, când la unul, când la altul. Acum nu mai e la Poenaru, dar e iarăși la Balint. Nu „Găboajă”, Laszlo. „Fostul” Bătrânei Doamne… Doamne, acum nouă luni n-a mai fost bun, acum este din nou bun… Când s-a luat decizia corectă?

O schimbare este întotdeauna „necesară” (?) când nu merge treaba bine, nu-i așa? Dar de răbdare ați auzit, domnilor barosani cu bani?

Mă rog… nu mai amintesc decât bannerul în ton cu „vocea” tribunei, adresat onor conducerii: „Singurul obiectiv: umplerea de buzunare, în timp ce echipa se îndreaptă spre retrogradare!”.

…Cum e și țara, „la retrogradare”. Carol al II-lea și camarila sa fiind mici copii față de politicienii, politrucii, polipăduchii și „aleșii” / „nimeriții politic” din funcțiile de conducere după 1990 la șmangleală.

Nu săriți de dânsu-n sus, pudibonzilor, că nu-i o aluzie rasială, ci… națională! Cât adevăr și înțelepciune în ancestralul „Ne furăm singuri căciula”… Și e tare frig, cu viscol în mai toate ce ne sunt date să trăim de noua tagmă a jefuitorilor. Fără ghilimele!

Editorial Cornel Dinu. „Făt Frumos” Mutu a învins „balaurul” Petrescu, „blagoslovit” strâmb de un popă cu fluier ruginit în gură

După egalul Rapid – Farul 1-1 de acum 11 zile, iarăși în atmosfera teribilă a unei peluze exemplare (care se „bate” la întâietate cu cea de la meciurile de „acasă” ale lui U Cluj), sosirea CFR-ului în „gara Giulești” a creat un spectacol, pot spune fără să exagerez cu nimic, de nivel european ridicat. Deci se poate și la noi să asistăm la întâlniri ce-ți încântă gândurile și-ți opresc respirația.

Pe merit își poate savura victoria un Adrian Mutu surprinzător de promițător ca antrenor (că tot românul s-a născut poet!), dimpreună cu toți ai săi de acum, din iarbă și din tribune. În mare unitate de cuget și simțiri, se pare…

…chiar dacă din două penalty-uri controversate… Dacă la primul sunt interpretări plauzibile ale fiecăreia dintre părți, de la fault în atac al lui Luckassen la eliminarea portarului Scuffet, al doilea n-a fost niciodată, nici măcar în „Manualul arbitrului supus” scris sub influența țipurei amestecate cu uzo de cetățeanul grec Vassaras Kyros, rătăcit vremelnic în fruncea CCA.

S-a jucat drăcește! …Sper că doar o coincidență cu inadmisibila așa-zisă sărbătoare de smoală și Iad, Halloween, împrumutată între atâtea prea multe alte mizerii din Vest. Lumea, într-o periculoasă proporție, se măscărește á la Aghiuță, epatând bolnav că se… distrează! În memoria… morților!

Să revenim, însă, la meci, să lăsăm lumea „emancipată” să se scufunde într-un dezmăț drăcesc „relaxant”. În Giulești a fost o întâlnire, zic eu, de basm. Între „Făt-Frumos”, și la propriu, și la figurat (după cum își educă echipa), Adi Mutu cu „balaurul” care a „pârjolit” ultimele cinci „campanii” cuceritoare din Gruia Clujului, Dan Petrescu. Zău nu-i puteam da rolul Bursucului…

Rapid a meritat victoria per total. 6-3 la ocazii mari, 61%-39% la posesie, 12-6 la șuturi (5-3 pe poartă), 286-134 la pase reușite, inițiativă, imaginație și „încăpățânare” mai mari. „Făt Frumos” este… „flămând” și în formă, este cel ce vine, „balaurul” pare obosit, tracasat de „înțepăturile” din toate părțile, inclusiv ale „cavalerilor în negru” (ce nepotrivire între formă și conținut!), este cel ce se duce…

Editorial Cornel Dinu. Echipa primăriei din Mioveni, sensibilă la bugetul local, se îndreaptă stoicănește spre Liga a II-a

Deschiderea jocurilor de luni, încheiată cu un clar 2-0 din câteva ocazii a „hermannștazilor” la Mioveni, a adus sibienilor prima victorie după 3 înfrângeri și un egal.

Și al șaptelea joc tot pe loc, pe loc, pe loc, pe ultimul loc, fără victorie al „miovenilor” conduși de un antrenor motivator prestidigitator… doar din vorbe… numit Stoican Flavius.

Poate că și în satul devenit oraș la venirea francezilor de la Renault în Dacia… mașina, nu țara.. comandă, și fotbalistic, „prim-marele” care este, ca într-un caz notoriu prezentat anterior. Știm toți că nu sunt două cazuri izolate, că nu numai acolo se întâmplă așa ceva.

Realitatea învinge propaganda. „Fără echipe departamentale sau administrative susținute de stat!” Aiurea, multe dintre echipele noastre trăiesc din finanțarea primăriilor și consiliilor județene. Ca înainte de 1990, la plăcerea, ambiția și ordinul prim-secretarilor de partid. Numai că aceia care se implicau în fotbal în „Epoca de Aur” mai știau ce-i cu jocul ăsta în comparație cu (e)dilii de azi.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a picat examenul la „Fotbal” la Universitatea din Cluj. Nică Dică și-a dat demisia. Surprizele din „finala pentru „banca suferințelor”. Date de Gigi Becali.

La căderea cortinei peste prima etapă a returului, U Cluj a învins mai clar decât o arată scorul, 2-1, un FCSB incredibil de palid. Bucurie meritată pentru zecile de mii de „uiști” nu numai din Transilvania. Confirmând că, în continuare, „ce-i românesc nu piere!”. Dar se și chinuie pentru a rezista…

Echipa bercenară are un antrenor care și ca jucător a rămas la nivel de „speranță”… Pardon, a avut. Nică Dică a demisionat azi dimineață, a anunțat în exclusivitate FANATIK.

Iar conducători sunt ca tusea cu junghiul. Tusea declarativă îi aparține, și o epatează mereu, peste tot,  „memelușul” de serviciu. Iar Gigișor Becali „parc-ar fi popa Burducea, când cu steaua când cu crucea”, cum scria Păstorel Teodoreanu. Ușor adaptat, când cu fotbalul, când cu afacerile, când cu crucea.

Așa se explică, doar așa, că au adus doi stoperi, Tamm și Dawa (după alte belele… Cristea… Miron…), care se remarcă mai remarcabil în careul advers la faze fixe decât, așa cum ar fi normal, în careul propriu, prin marcaj și deposedare.

Fecesebiștii au avut posesia, îndeosebi când au jucat cu un om în plus, după eliminarea din minutul 58 a „căpitanului” advers Romario Pires. La ocazii, însă, a fost cam 7-4 și pe tabelă „doar” 2-1 pentru „Haide U!”.

Blocul clujenilor, așezat judicios de Eugen Neagoe, s-a mișcat compact. Iar în inferioritate, firesc, au stat mai mult ca la handbal, pe „semicerc” în fața careului de 16 m. Iar „berbecuții” FCSB nu au, din păcate pentru ei, o… Cristina Neagu vârf de atac!

Mai mult decât atât, spre încântarea meritată a suporterilor, echipa (fostă) studențească putea face chiar 3-1 (Neagoe spunea chiar de încă cinci goluri pe care le puteau marca „uiștii”!) prin cele două mari ocazii eșuate, în aceeași fază, ale lui Fulop de a-l învinge pe Târnovanu.

În concluzie, a fost lung și greu drumul Clujului pentru umbra fostei Steaua. Să vedem pe cine mai găsește Gigi Becali dispus să-și riște reputația și profesia pe banca tehnică a FCSB-ului, în situația dificilă actuală, eliminată din Europa și departe de lupta la titlu.

FANATIK anunță, în exclusivitate, bomba: „finala” se joacă între două surprize, Liviu Ciobotariu și Eugen Neagoe! Un dinamovist și un oltean care l-a bătut aseară! Surprinzătoare sunt căile… Măriei Sale Fotbalul!

ADVERTISEMENT