Etapa 26 ne-a adus victoriile fără dubii, clare, nete ale fruntașelor Farul și CFR Cluj, pașii împleticiți mai mult de ele însele decât de adversare ale FCSB-ului și Rapidului. Și speranțele celor două Universitatea Craiova, a lui Mihai Rotaru și Adrian Mititelu.
În debutul etapei, încă „acasă” la Ploiești, cu șansă, Chindia din Târgoviștea mea natală cu parfum de romanțe, a rămas una dintre cele doar două echipe neînvinse în 2023, alături de CS Mioveni, surprinzător depanată de Nică Dică.
Echipa „Moțului” Sabău a condus pe merit cu 2-0, după o ușoară, dar eficace dominare cam trei sferturi din meci. Apoi U Cluj s-a retras, invitându-și adversara, prea puțin inspirată, să atace.
Și aceasta, cu un total, totuși, de 7-3 la ocazii – din care 4 în ultimele 20 de minute! – a reușit egalarea, nesperată și cam nemeritată, în minutul 90+5, prin golul stoperului Boldor, urcat cu disperarea lui „fie ce-o fi” în atac.
La Mioveni, Rapid a fost oprit să intre în gara Victoria din Mioveni de un penalty marcat, repetat și ratat în minutul 83. Dugandzic a înscris la prima execuție, dar arbitrul Horațiu Feșnic a dictat repetarea loviturii de la 11 m că prea intraseră mulți jucători în careu înaintea lovirii mingii (toate, dar absolut toate penaty-urile ar trebui repetate la noi, nimeni nu respectă regula asta!). Apoi, la a doua execuție, golgheterul la zi din SuperLigă a transformat lovitura de pedeapsă, dar la rugby, nu la fotbal, pe poartă, dar mult peste.
S-au întâlnit echipele antrenate de doi foști jucători de marcă ai Argeșului creator de fotbaliști, Nicolae Dică și Adrian Mutu. Al doilea mai vizibil în joc prin formația sa, îndeosebi în repriza secundă. Când dominarea Rapidului nu s-a concretizat decât în 4 ocazii, două mari. La care trebuie adăugată și bara lui Onea, după o minge mișcată de Săpunaru la o lovitură liberă de la vreo 25 m, în minutul 11. La toate acestea, respirațiile profunde ale lui Adi Mutu (oftaturi?), de pe margine, mi-au amintit de „pufăielile” vechilor locomotive „Pacific” ale acceleratelor de pe vremuri…
S-a jucat, totuși, prea simplu, blocuri largi, dispuse pe atac. Puține combinații, mai mult angajări ale atacanților cu pase lungi, riscante la „poate iese ceva”. În ciuda acestui net 5-0 la ocazii amintit, Rapid a lăsat impresia că nu are în „garnitură”… vagonul-restaurant al combinațiilor, farmecul trenurilor rapide ale tinereților mele.
Iar, per total, prestația Mioveniului, fără ocazii, a semănat cu Daciile produse în marea uzină a orășelului pentru muritorii de rând din alte vremi și vremuri… Dacă avea în joc calitățile aceluiași automobil „preparat” pentru ștabii trecutului, clar ar fi pus probleme și în defensivele adversarelor.
Sunt sincer… aș vrea triumful Rapidului la Centenar, la 100 de ani de la visul nebun al muncitorilor dintr-un atelier de la Grivița… Sunt sincer… în primul rând pentru Adi Mutu, un „Il Fenomeno” ca jucător, promițător ca antrenor. Sunt sincer… și, desigur, pentru fabuloșii săi suporteri, atât de încercați în timp, la fel ca și echipa lor de suflet vișiniu… și care, atunci când au aut curajul să scandeze „Galeria lui Rapid nu e membră de partid!” au fost ținuți pe linie moartă, în Divizia B…
„De ce ți-e frică nu scapi!” spune un vechi proverb al înțelepciunii strămoșești. Cazul prezenței pe terenul Farului, la Ovidiu, a Petrolului. Învins clar de ordinea, competența și disciplina impusă de Gică Hagi, marele „machedon” român, la inspirat revenitul la numele consacrat Farul.
Cel mai pilduitor exemplu este prestația eficientă acum a irositorului de talent care este uriașul talent Denis Alibec. Care, până la revenirea acasă, la malul mării, acolo unde a fost creat ca fotbalist de Callatis din Mangalia natală și ridicat la prima divizie de Farul călăuzitor din Constanța, părea că și-a pierdut hățurile aurite ale unui randament ce poate fi strălucitor.
Unii îi critică unele ieșiri nervoase lui Hagi. Care a investit o avere câștigată pe marile stadioane ale lumii și susține cam singur (sponsorizările pe care le primește sunt modeste…) și echipa , și Academia, „fabrica” performantă de fotbaliști pe care a construit-o de la zero. Centru de formare profesionist, aidoma celor din Occident, din țările care își așază realist și drept (și) fotbalul.
Păi numai dacă ești nesimțit și hrăpăreț, ilegal de fără scrupule, nu suferi și stai indiferent la ce matrapazlâcuri ne sunt date/dictate să suportăm în bogata noastră țară. Sărăcită de lăcomia cozilor de topor mioritice la comanda unui plan bine pus la punct de lăcomia bogaților din imperiul de fascinație numit Uniunea Europeană.
Este elocvent și dureros cazul Petrolului, ajuns în sapă de lemn financiară, cu stadion modern și suporteri pătimași destui să-l umple, într-un oraș cu industrializat pe vremuri dintr-o zonă mustind de „aur negru” și gaze naturale. Industria românească petrolieră, extracție și prelucrare plus producția de utilaje de profil, iar Petrom-ul, care ține pe vremuri echipa și o parte importantă a țării, l-au dat câteva canalii cu decizii prădalnice luate vremelnic cu beneficii personale uriașe.
Demnitatea patriotică ne-am îngropat-o singuri, disperați după parbrizele SUV-urilor 4X4 și după înșelătoarele vitrine luminate profesionist de „specialiștii” în „colonizarea” săracilor europeni. Fata morgana invadatoare… Așteptăm, cine-o mai apuca vremea aia, mintea de pe urmă a românului. Dac-o mai veni pe nebunia asta mondială… Mult mai periculoasă decât soarta care ne-a așezat cu trei mari imperii hrăpărețe la hotare în suferinda noastră istorie.
M-am luat cu gândurile care mă chinuie de ani și ani în „democrația noastră originală” și am deviat de la meci disputat la Ovidiu… Ce ar fi de spus când Farul a făcut legea, cu 7 ocazii din care a marcat doar de două ori, cu milă parcă? Iar Petrolul, înstrăinat și fotbalistic, a avut doar două încercări de șuturi spre poarta fără probleme a copiilor lui Hagi.
După ce a fost mai mult martoră, cu un om în plus din minutul 15, în joaca lui Lazio pe „circus maximus Olimpico di Roma”, CFR Cluj a luat pe piept Argeșul. Care a urcat greu, greu de tot sus în deal, în Gruia. Un firicel de apă acum, față de fluviul lui Gicu Dobrin, care „îneca” Real Madrid și Valencia în Trivale, hăt demult tare…
Mulți „șamani” fotbalistici străinezi în ambele distribuții, ca în mai toate din fotbalul nostru. Producem și în acest domeniu mult prea multe „scamatorii”…
Au învins „bursucii” lui Dănuț, a șasea oară în 26 de etape marcând cel puțin trei goluri în acest campionat. Fără să mai iasă la poză, ca la Roma, cvartetul de forță, care ar conduce din umbră campioana după cum spun gurile cârcotașe, Vasile Dâncu, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și cerberul imaculat Neluțu Varga. A lipsit Paszkany, pus pe fugă…
Iar când, a nu știu câta oară, „bursucul-șef” Dan Petrescu, preocupat doar de bani (ce-i rău în asta, nu-i așa?, în societatea de consum?), declară că pe el îl interesează doar să câștige și nu spectacolul fotbalistic, e chinuitor să-l asculți și să-i privești echipa exhibiționistă.
Are dreptate, însă, Petrescu când afirmă că „în fotbalul mare vom mai intra, poate, peste multe decenii”. Firesc, și fotbalul… „de la cap se-mpute”. Ne-am sărăcit singuri (și) în fotbal. Dar uite că țări mult mai mici, dar realiste, Croația, Serbia, Bosnia, Macedonia de Nord, n-au nici ele banii Occidentului sau Orientului investiți în fotbal, dar își cresc bine propriile talente. Nu cu antrenori samsari de jucători, pe terenuri sintetice de dimensiunile celor de handbal, plătind „neinstruirea” de bază, primară, de la alergarea corectă și pasa cu latul… bieții părinți!
Despre meciul din Gruia nu se pot spune prea multe. A „curs” într-o singură direcție, victoria gazdelor a fost mult mai netă în joc, pe teren decât pe tabela de scor, doar 3-1. Croitoru n-a reușit să croiască o la Pitești o echipă, actuala încropire mi se pare cea mai sărăcuță ca exprimare din SupeLIgă.
Cea mai așteptată ciocnire a etapei, FCSBecaliuța – Universitatea Olguței Rotarului din Craiova, a confirmat ca ritm, angajament și suspans. Cu rostogolirea bilei norocoase a oltenilor la ruleta „bercenarilor”, care au plătit iarăși pierderile de puncte în prelungiri. Parcă se tem „berbecii” Becaliului să câștige și se dau cu coarnele de pereți în final de meci.
Per total, FCSB a dominat meciul. Având superioritate de control al jocului la mijloc și pe benzi. Cu doi mijlocași pur defensivi, Crețu și Mateiu, Craiova a creat mai puțin. Cu excepția finalului disputei, când, după minutul 75, mizând pe atac, i s-a oferit, neașteptat, ocazia să-și creeze ocazii. Să egaleze și chiar să câștige în prelungirile prelungirilor.
De fapt, începând din minutul 78 până la ultimul fluier, în minutul 96, oltenii neaoși și cei de conjunctură nu numai că au egalat, dar, așa cum spuneam puteau chiar câștiga. Rivaldinho, Koljic și Ivan beneficiind de mingii în careul advers pe care scria gol. Numai ei n-au văzut scrisul…
La Koljic și Ivan e de mirare. Oarecum. În niciun caz la Rivaldinho. Care a reconfirmat că nu-i de-ajuns să fii băiatul lui tata cel talentat și că locul său este la Rio de Janeiro. Nu la vreo echipă de fotbal, ci la carnavalul care se desfășoară în această perioadă…
Practic, raportul ocaziilor este expresiv, ca film al jocului: 3-2 și 2-5 în cele două reprize. Adică un total surprinzător de 5-7! Gigi Becali a făcut schimbări de întărire la mijloc spre finalul meciului pentru a-și păstra avantajul. Invitându-și astfel adversarul să atace pentru egalare.
…Reușită după un lanț de greșeli la un corner, în minutul 91, prin autogolul lui Cristea. Palidă prezență, la pretențiile lui Gigi. Și tocmai în centrul defensivei. A ieșit și Târnovanu ca după un ou dintr-un cuib la înălțime prea mare, ceasul rău, pisica 13 și FCEBecaliuța a mai pierdut două puncte prețioase (dar care nu sunt prețioase?!), la fel ca alea trei irosite în minutele 95 și 96 cu Farul. Cinci puncte pierdute toate în prelungiri.
La Botoșani, Sepsi a obținut punctul care-i asigură, împreună cu cele trei încă sub sabia dreptății date după incidentele cu galeria Craiovei lui Mititelu, ultimul loc de play-off. O așteaptă, totuși, meciuri grele în finalul sezonului regular, cu Farul, în deplasare, și cu CFR Cluj la Sfântu Gheorghe. Care-i pot periclita locul călduț. Chiar în favoarea păgubitei pe nedrept FC U Craiova.
Echipa lui Laszlo Dioszegi are coeziune, realism de joc, unitate, impuse de antrenorul Cristiano Bergodi, că altfel nu rezistau cu un om mai puțin pe teren din minutul 54 în fața unui Botoșani arțăgos sub comanda lui Flavius Stoican.
Urmașa morală a Craiovei Maxima, cea a lui Adrian Mititelu, a administrat mult mai clar decât o arată scorul de 2-1 a cincea înfrângere consecutivă a Voluntarilor. Și a făcut 33 de puncte, cu 5 mai puține, deocamdată, decât ocupanta ultimului loc de play-off, Sepsi. Care a „bătut-o” la Comisia de Disciplină, nu pe teren.
A condus la pauză echipa din Voluntari, dar disputa a fost clar dominată de „Arca lui Noe” antrenată de Nicolo Napoli di Palermo. Voluntarii lui Liviu Ciobotariu puteau, însă, intra chiar cu 2-0 la pauză, dar promițătorul portar Gurău a avut două intervenții excepționale în minutul 45, la dubla ocazie a lui Nemec și Matricardi.
În repriza a doua „mititeii” au trecut în avantaj în 6 minute, după egalarea prin Bahassa (55), la o pasă a lui Bauza (clar piesele de rezistență ale lui Napoli) și autogolul lui Nemec (61). Clona bravului soldat Svejk, dacă tot n-a reușit să dea gol adversarului, s-a „mulțumit” cu o „reușită” în propria poartă.
Și așa Adrian Mititelu visează cu ochii larg deschiși la play-off și la o decizie în spiritul întrecerii sportive din teren și al realelor răspunderi pentru disciplina din tribune la Comisia de Apel sau la TAS în cazul meciului întrerupt pripit de la Sfântu Gheorghe.