Fotbal international

Editorial Cornel Dinu. Favoritele Olanda și Argentina au trecut de optimile mondiale din Qatar. Messi, determinant la meciul 1.000 din carieră, a tras „pumele” după el

Cornel Dinu comentează, în exclusivitate pe FANATIK, primele optimi de la Campionatul Mondial 2022 din Qatar, Olanda – SUA 3-1 și Argentina – Australia 2-1 cu un Messi determinant.
04.12.2022 | 08:41
Editorial Cornel Dinu Favoritele Olanda si Argentina au trecut de optimile mondiale din Qatar Messi determinant la meciul 1000 din cariera a tras pumele dupa el
Editorial Cornel Dinu. Favoritele Olanda și Argentina au trecut de optimile mondiale din Qatar. Messi, determinant la meciul 1.000 din carieră, a tras „pumele” după el. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În primele optimi ale Campionatului Mondial 2022 din Qatar favoritele Olanda și Argentina au trecut de SUA, respectiv Australia. „Portocala” din Țările de Jos are o coajă tare în sferturi pentru colții „pumelor” lui Lionel Messi, determinant în calificare.

Editorial Cornel Dinu. Favoritele Olanda și Argentina au trecut de optimile mondiale din Qatar. Messi, determinant la meciul 1.000 din carieră, a tras „pumele” după el

FIFA a dorit dezvoltarea fotbalului în America de Nord și a dat Statelor Unite campionatul mondial din 1994. Care va rămâne icoana naționalei noastre. FIFA a reușit într-o apreciabilă măsură ce și-a propus.

ADVERTISEMENT

În SUA se desfășoară un campionat bine organizat, evident bogat, ca orice sport la vârf în America, cu tribune pline mai mereu, cu jucători interesanți, cu o națională care are în lotul din Qatar vreo 17 fotbaliști ce joacă în „țara-mamă”. Și a fotbalului, și a SUA: Anglia.

SUA a dat în optimile CM din Qatar peste Olanda din Țările de Jos. Ghinion, echipă tare. Dar n-a fost diferență mare de prestație. Deși „portocalii” s-au impus clar. Olanda este o țară deloc „de jos”, dimpotrivă, chiar de sus în infrastructura fotbalistică. Cu unele dintre cele mai bine organizate și productive centre de descoperire și creștere a jucătorilor de la vârste din ce în ce mai mici.

ADVERTISEMENT

De aici și constatarea că 12 dintre jucătorii experimentatului selecționer Louis van Gaal evoluează la mari cluburi din străinătate. Anglia, Germania, Italia cam toți.

Editorial Cornel Dinu. Denzel Dunfries, „olandezul zburător” al meciului cu SUA, a dat un gol și două pase de gol

Americanii s-au agățat de olandezi ca joc, dar n-a fost suficient ca să producă o nouă mare surpriză a campionatului mondial 2022 eliminând „portocala mecanică” cu trei finale mondiale în CV. Pierdute, de două ori cu reprezentativele țărilor-gazdă, de două ori după prelungiri.

ADVERTISEMENT

Olanda a controlat meciul și a avut 2-0 la pauză (Depay 10 și Blind 45+1). Americanii au înviorat atmosfera în minutul 76, gol Wright, dar n-au sperat la egalare decât 5 minute. Dumfries a înscris pentru 3-1, încununându-se „omul meciului”, cu pase de gol la celelalte două „plase” batave.

Olanda, cât de jos o duce… numele oficial, sub nivelul mării (ei făceau diguri să alunge marea când noi făceam bătălii să alungăm turcii…), are un lot echilibrat, puternic, cu rezerve de nivelul titularilor, n-a mai pierdut de 20 de meciuri, va fi o portocală greu de stors.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. meciul dintre „pumele” Argentinei și „cangurii” Australiei se pute termina și 2-2, și 4-2

Întâlnirea dintre „pumele” argentiniene și „cangurii” australieni se putea termina și 2-2, și 4-2. A fost numai 2-1, cu gol „festiv” Lionel Messi (minutul 35) la meciul 1.000 din carieră, care a tras echipa după el. Au mai marcat argentinieni de două ori, prin Alvarez (minutul 57) și Fernandez (minutul 77, a deviat în propria poartă șutul de la Melbourne al lui Goodwin).

Apoi australienii au trecut pe lângă egalare de două ori, prin Behich și intratul Kuol. Argentina putea spulbera speranțele adverse prim Lautaro, care tras lăutărește, mult peste din 10 m în minutul 89, tot prin Lautaro, dublat în aceeași fază și de Messi, în minutul 90+3, aceeași „pereche” reușind să rateze o altă ocazie dublă în minutul 90+4!  A fost petrecere mare în careul australian în prelungiri…

Per total, Messi și ai săi n-au avut meci ușor. Până să deschidă scorul s-au tot încălzit, fără nicio acțiune memorabilă. Au întâmpinat destule probleme tot meciul, mai ales la construcție. N-au arătat deloc a echipă care să poată lua Cupa Mondială acasă. Olanda va arăta în primul sfert de finală dacă Argentina poate ridica nivelul de joc sau îl lasă neostoit pe Messi să se retragă fără trofeul suprem. Eu înclin să cred în a doua variantă…

Editorial Cornel Dinu. Australienii au avut ceva parcă din agresivitatea primilor coloniști britanici, condamnați acasă la exil în „închisoarea” cât un continent de peste mări

Australia a presionat permanent posesia adversă, ca o linie arțăgoasă de trei-sferturi la ce știu ei mai bine, rugby. Argentinianul în posesia mingii era întâmpinat mereu de doi, trei australieni, insistenți ca scaiul. Pe final au obosit și, în condițiile de „hai toți la atac, ori la bal, ori la spital”, au apărut marile ocazii ale „pumelor”.

„Cangurii” au avut ceva parcă din agresivitatea primilor coloniști britanici. Mare parte răufăcători condamnați în țara mumă și ciumă pentru ei la deportare în „închisoarea” cât un continent de peste mări. Care a devenit în timp o adevărată „Arcă a lui Noe”, un „Babilon” de nații, atrase de resursele diverse și, mai ales, îndestulătoare ale acestui pământ încă nepopulat măcar la nivel mediu nici acum.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume