Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB a deraiat Rapidul. CFR Cluj a subordonat urmașa „Craiovei Maxima”. Farul lui Gică Hagi a pâlpâit doar. „Șepcile roșii” au picat examenul la Universitatea din Craiova

Cornel Dinu analizează, exclusiv pe Fanatik, etapa 17 din Superliga. FCSB – Rapid, CFR Cluj – FC U Craiova, Farul – Mioveni, Universitatea Craiova – U Cluj, cu lumini și umbre.
08.11.2022 | 21:00
Editorial Cornel Dinu FCSB a deraiat Rapidul CFR Cluj a subordonat urmasa Craiovei Maxima Farul lui Gica Hagi a palpait doar Sepcile rosii au picat examenul la Universitatea din Craiova
Editorial Cornel Dinu. FCSB a deraiat Rapidul. CFR Cluj a subordonat urmașa „Craiovei maxima”. Farul lui Gică Hagi a pâlpâit doar. „Șepcile roșii” au picat examenul la Universitatea din Craiova. Fpto: colaj Fanatik 7 sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Etapa 17 din Superligă a surprins prin renașterea „umbrei” FCSB tocmai în meciul cu un Rapid pe cai mari. A confirmat supremația Farului. Hotărârea lui CFR Cluj de a nu sacrifica vrabia internă pe cioara din Conference League. Încăpățânarea Universității Craiova, la a patra victorie consecutivă.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a deraiat Rapidul. CFR Cluj a subordonat clar urmașa „Craiovei Maxima”. Farul lui Gică Hagi a pâlpâit doar. „Șepcile roșii” au picat examenul la Universitatea din Craiova

În deschiderea etapei, Voluntariul lui Pandele a câștigat la Botoșaniul lui Iftime după o dispută… adevărată… pedeapsă dată pentru privitori. Voluntarii veneau după două înfrângeri și n-au tras pe poartă până în minutul 78, dar conduceau cu necesarul 1-0 din minutul 46, dintr-un șut al lui Damașcan deviat sadic în propriile ațe de Sadiku.

ADVERTISEMENT

Botoșaniul a vărsat șiștarul cu lapte după 5 jocuri fără înfrângere, e drept, cu doar o victorie între 4 remize, și toată suflarea fotbalistică locală l-ar vrea pe Mihai Teja dus pe Dresleuca la vale. Mai puțin, încă, Valeriu Iftime, cu o răbdare neașteptată.

Editorial Cornel Dinu. Farul lui Gică Hagi, ținut aprins de doi foști „câini”…

S-a crezut că va fi o simplă formalitate pentru Farul să câștige cu „lanterna roșie” din Mioveni. Venită la mare fără nemotivatorul Stoican, înlocuit cu necunoscutul Stoica. Diferența de prestație? Infimă, doar o literă…

ADVERTISEMENT

Copii lui Gică Hagi, mai puțin inspirați și, parcă, mai puțin puși pe treabă, crezând că victoria va fi o formalitate, s-au cam chinuit. Câștigând abia spre final, prin reluarea-deviere a fostului renumit „99” de la Dinamo, Robert Moldoveanu. Dintr-o pasă a altui fost „câine” salvat de Gică Hagi, Gabi Torje. Care dă, încă, semne de viață.

Puține ocazii, 4-2 am interpretat eu. Joc mai puțin luminos decât ne-a obișnuit Farul, dar este de înțeles la „grădinița” educatorului Hagi. Care nu a i-a înțeles, din câte îl cunosc eu, deloc pe copii și i-apus în genunchi pe cojile celor trei puncte câștigate totuși…

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Bergodi l-a „croit” fără milă pe Croitoru

Gropi mari pe fundul Argeșului. Croiala „Croitorașului” n-a ținut, s-a rupt grav și Sepsi a profitat și și-a dres moralul și golaverajul după 4 înfrângeri consecutive. Bergodi a spart ghinionul la Pitești. Sepsi a controlat clar meciul și a marcat 5 goluri din 9 oportunități, gazdele au replicat și ele cu… un șut pe poartă.

Primul care a plătit cu contractul prestația penibilă a fost Latovlevici. Conducerea Argeșului i-a motivat pe ceilalți jucători anunțând remanierea masivă a lotului în iarnă.

ADVERTISEMENT

Degeaba au jucat piteștenii de pripas în tricouri aidoma acelora în care înaintașii au învins imensul oricând Real Madrid acum 50 de ani. Cei care le îmbrăcau atunci erau fotbaliști… Marcel Pigulea, Remus Vlad, Ion Prepurgel, Constantin Radu, Radu Troi, radu Jercan și, peste toți, genialul Gicu Dobrin, sub directiva istorică „Focu’ la ei” a Armeanului Florin Vașchen Halagian. Alte timpuri, alți fotbaliști, alți oameni…

Fotbaliatorii de azi ai Argeșului (dar nu numai!), aduși de roza vânturilor de interes „local” a conducătorilor și impresarilor de a-și garnisi cu nesimțire  buzunarele, s-au dovedit doar practicanți ai fotbalului. Ceea ce știam și, puțin spus, mă deprimă, constatând că Argeșul de acum curge (și el) spre anonimatul generalizat al fotbalului românesc.

KoVacs Mondialu’ a dat două penalty-uri în 7 minute (27 și 34) spre desprinderea lui Sepsi, al doilea cam forțat. Aducându-ne aminte că „sângele apă nu se face”. Ce te faci, Istvane, că Ungaria nu s-a calificat la Mondialul din Qatar?!

Editorial Cornel Dinu. Ciorba reîncălzită de la UTA s-a „răcit” la Ploiești, cu Petrolul

La Ploiești, când Petrolul condus de Ilie Oană întâlnea UTA lui Coco Dumitrescu era spectacol. A fost odată în România… tare demult… Acum, suntem pedepsiți de platitudinea încercărilor nereușite de pase rar succesive spre a ajunge la porțile „fortărețelor” adverse.

În prima repriză UTA n-a tras pe poartă. Nula do nula, dar ce nula!, la pauză. Apoi a venit un penalty hotărât de VAR-ul cu care s-a acoperit arbitrul Marian Barbu, transformat de Jair (ce nume! … doar  numele…) și cam la 15 minute a marcat desprinderea Irobiso (alt fost dinamovist care și-a adus aminte că știe ceva fotbal…).

Golul norocos, ca la biliard, din ricoșeuri, al lui Otele și eliminarea amintitului Irobiso au ridicat spre final pulsul Ploieștiului. Care, prin această victorie, și-a consolidat locul neașteptat de play-off.

Cât despre UTA, care l-a „reîncălzit” pe banca prea chinuită a antrenorilor pe Laszlo Balint, după 9 luni de gestație în zadar cu Ilie Poenaru, te-ntrebi ca pro-tot-românul: dacă l-ați readus ca speranță întru salvare, de ce l-ați dat afară acum 9 luni? E mai bun acum decât acum 9 luni? Întreb, nu dau cu paru’… Dilemă valabilă și pentru alți decidenți ai haosului din fotbalul de la noi.

Editorial Cornel Dinu. Universitatea Craiova se ține scai de podium după a patra victorie consecutivă

Universitatea Olguței și Rotarului, adoptată mai mult de nevoie decât de suflet de o „fracțiune” a suporterilor olteni, a fost net superioară colegei de „studenție” formală din Cluj.

…Cred că nu mai avem fotbaliști din primele ligi prin facultăți nici măcar particulare. Școala se face mai mult cu telefonul, cartea a dispărut. Avem numai „profesioniști” ai jocului, prea mulți doar ca încadrare.

Cu doi antrenori olteni pe margine și cu un public destul de numeros, cam 15.000 de oltenași (ce spuneam mai sus?), s-a jucat mai mult în terenul clujenilor. A fost și un penalty, ratat de specialistul în 11 m Mitrea, la 0-0, în minutul 28. Altfel cu puține faze de fotbal adevărat și nu prea multe ocazii, 5-2 pentru gazde, dar victorie incontestabilă, chiar și numai cu 1-0, după capul cu cap al lui Alexandru Crețu din minutul 60.

Editorial Cornel Dinu. Plânge oare cineva după Toni Petrea, urcat în Turnul Chindiei de 6 etape fără înfrângere, din care 5 victorioase?

Greu de privit prima parte a jocului dintre Hermannstadt și Chindia. Încă la Mediaș, până când, în sfârșit, sibienii vor fi primiți cu adevărat acasă pe ultramodernul, am înțeles, stadion din orașul președintelui. Nu s-au făcut decât rar 4 pase consecutive de o parte sau cealaltă, s-a ajuns rar în careuri.

În repriza secundă, în schimb, au apărut ocaziile, un 4-2 pentru „gazde”. După ce deschisese scorul Celea pentru Târgoviștea mea natală în minutul 51, din 6 metri după un „cap” al lui Căpușă respins de portarul Letica la un corner executat de „căpitanul” Neguț. Putea să fie și 2-0 pentru Chindia dacă lobul lui Neguț n-ar fi fost respins de… transversală în minutul 66.

A dominat, firesc, echipa din fostul Hermannstadt, a asediat „Curtea Domnească” a Turnului Chindiei, dar „gloanțele” sibiene au trecut pe la urechile „ostașilor” lui Toni Petrea. „Comandant” care și-a adus „trupele” la 6 lupte fără de înfrângere, din care 5 au fost victorioase. O plânge cineva după Toni Petrea acum? Întreb pentru un prieten…

Editorial Cornel Dinu. Rapid a fost surprinsă de „tupeul” agresiv și susținut tot meciul al unui FCSB surprinzător de coerent în fotbalul etalat

Despre ciocnirea de mari orgolii dintre FCSB și Rapid mi-am spus părerea pe FANATIK în seara încleștării de pe Arena Națională, populată ca niciodată în acest sezon. În esență, Rapid a fost surprinsă de „tupeul” agresiv și susținut tot meciul al unui FCSB surprinzător de coerent în fotbalul etalat. Citiți mai multe despre acest meci accesând link-ul anterior.

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj a amendat o Craiovă mititică, prinsă fără bilet de Liga I și antrenor de „nașul” Dan Petrescu

CFR Cluj a primit doar prezența pe teren a adevăratei urmașe a Universității Craiova a lui Oblemenco, Deselnicu, Ștefănescu, Cămătaru, Crișan, Cârțu și „marele blond” Balaci. Sub o ploaie ades torențială, adevărată „ploaie de la Cluj”.

Per total, regie doar ușor schimbată a „frânarilor” lui Dan Petrescu. În sensul că au atacat pentru un 2-0 clar la pauză (goluri frumoase Janga în minutul 16 și mai ales Manea în minutul 33) și un 2-2 la șuturi în bare, pentru ca apoi să intre Cvek la mijloc. În locul avansatului Janga. Dând semnele obișnuite ale păstrării avantajului.

Într-un 4-5-1 care, totuși, profitând de jocul mai mult după ureche… urechi mai mult străine ale stranierilor „oltenizați”, încă, deocamdată, cu preparatorul Vasilică, omul de casă aș Miititeilor, pe bancă, a atacat spre final.

Surprize, surprize, Yeboah aducând din nou diferența liniștitoare de două goluri, 3-1 în minutul 67, destul de repede după ce Ganea Jr. îi stricase zenul „Bursucului” cu golul de 2-1 în minutul 61.

Fără olteni „jet-bejet” în distribuție… cam rușinică, domnu’ Mititelu… Universitatea cu adevărat din 1948 fuse tare departe de versul „Muică, suntem neam de piatră” al minunatului oltean get-beget Tudor Gheorghe.

Cam de… pământ… de flori… echipa, domnu’ Mititelu… Și asta cam de pe la începutul lui septembrie, când băturăți Rapidul cu 1-0. De atunci luarăți doar două puncte din 21! Vai de zaibărul vostru! Cu cât veți pune mai repede un antrenor din ăia trei, un român și doi străini, „demascați” la Fanatik Superliga” lui Horia Ivanovici, cu atât mai bine pentru echipa care poate înverzi „ca frunza lucind pe ram”, cum spune același mare artist Tudor Gheorghe. Ce stătea și câte trei zile la sporovăit de basme cu Fănuș Neagu…

ADVERTISEMENT