Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB, antrenată de un telefon și Universitatea Craiova, antrenată de un meseriaș, și-au împărțit reprizele și punctele în beneficiul Farului și al lui CFR Cluj

Cornel Dinu comentează, în exclusivitate pe FANATIK, primul meci tare din play-off, egalul dintre FCSB și Universitatea Craiova, de care se bucură Farul și CFR Cluj.
19.03.2023 | 08:15
Editorial Cornel Dinu FCSB antrenata de un telefon si Universitatea Craiova antrenata de un meserias siau impartit reprizele si punctele in beneficiul Farului si al lui CFR Cluj
Editorial Cornel Dinu. FCSB, antrenată de un telefon și Universitatea Craiova, antrenată de un meseriaș, și-au împărțit reprizele și punctele în beneficiul Farului și al lui CFR Cluj. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A început sezonul discriminator împărțit în invențiile numite englezesc play-off și play-out. În campionatul primelor șase este greu să mai fie vreun meci scăldat în lâncezeală. Primul meci a fost și prima ciocnire „sonoră” chiar și sub denumirile FCSB, Steaua pentru mine, și Universitatea Olguței Rotarului, scornită politic în Craiova împotriva adevăratei urmașe a Craiovei Maxima, Universitatea Mititelului. Absentă nemotivat și de neînțeles pentru mine din play-off, parcă anesteziată de posibilitatea performanței în recursul pierdut la Sepsi cu un KO în picioare.

Editorial Cornel Dinu. FCSB, antrenată de un telefon și Universitatea Craiova, antrenată de un meseriaș, și-au împărțit punctele și reprizele în beneficiul Farului și al lui CFR Cluj

Meciul s-a jucat o Arenă Națională populată cu vreo 20.000 de spectatori…  e mult?… e puțin?… pe vremea mea era puțin la un astfel de meci, pe vremile de acum e mult… diferență de fotbal și de oameni…

ADVERTISEMENT

Deci: meciul de pe Arena Națională a avut două reprize antagonice ca suflu și joc al celor două echipe. În prima s-a văzut clar că FCSB este condusă de un telefon, iar Universitatea Craiova de un antrenor cu știință și experiență pe lângă Licența PRO.

„Bercenarii” au jucat crispat că vine pauza și odată cu ea schimbările dictate de Gigișorul piperean. Ai Rotarului s-au mișcat mai iute, mai lejer, mai inspirați. A mai venit și golul imprevizibilului Jovan Markovic, cu influențe sârbești în sânge și în tehnică, inspirat poreclit „Maradonovici” de prietenul Andrei Dicu într-o discuție telefonică după meci… Și astfel părea că Olaru, Coman, Tavi Popescu și ai lor vor fi doar „cobilițele” oltenilor.

ADVERTISEMENT

Au fost patru „tractoare” la mijlocul terenului, două de fiecare parte, Șut și Edjouma vs Mateiu și Screciu. „Universitarii” au pasat mai simplu și mai bine, iar mobilitatea ofensivă a trioului Ișfan – Baiaram – Ivan cu „vîrful” Markovic a fost peste ce se aștepta de la mult lăudatul cvintet Olaru – Octavian Popescu – Compagno – Coman – Edjouma. Clar, de aici, și raportul ocaziilor, 4-1 pentru oaspeți.

Iar la golul „maradonian” amintit, „tancul” Markovic, că tot avem Al Treilea Război Mondial tot mai aproape, a făcut instrucție cu „țintele” fixe” pe post de apărători statici Dawa și Cristea, după ce îi ruținase și pe Șut, și pe Sorescu, toți parcă hipnotizați de șerpuirea olteanului sârb.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. La pauză, telefonul care conduce „fecesebecaliuța” a fost pus pe… speaker și aspectul jocului s-a schimbat

La pauză, probabil că telefonul care conduce „fecesebecaliuța” a fost dat pe… speaker, Cordea a intrat în locul lui Olaru (în suferință inspirațională și am impresia că și fizică) și aspectul jocului s-a schimbat. A dominat FCSB, iar trupeții lui Eugen Neagoe s-au retras parcă atacați de vestitele trupe de asalt SEALS ale marinei americane.

Oltenii s-au apărat în multe momente și cu șapte jucători, dar inventivitatea lui Tavi Popescu, care se simte bine mutat din stânga ca inter spre centru, prăvălirea de avalanșă a lui Edjouma și insistența lui Cordea (de ce nu mai joacă titular numai antrenorul de palat poate explica… dacă poate…) nu au fost susținute de eficacitatea parcă trecută a unui Compagno parcă dus și rămas cu gândul la naționala Italiei.

ADVERTISEMENT

A sunat iar telefonul și au fost schimbați Popeștii la „Faci Ce Spune Becali”, Octavian cu Ovidiu, a ieșit Compagno și a intrat Radaslavescu, eu n-am înțeles de ce a fost bine să elimini două posibilități de „scamatorii” care să-ți aducă victoria cu două posibilități de a „adormi” jocul și spectatorii, fără nicio perspectvă de a răvăși careul advers, dar asta este o treabă de înaltă filosofie de Palat care mă depășește…

…Și astfel a fost doar golul egalizator al parcă marcatorului de serviciu Malcom Edjouma și penalty-ul clar al lui Ivan la același ghimpe Edjouma, transformat de Florin Andrei, altă caricatură de arbitrul din colecția umoristică CCA, în cartonaș galben pentru simulare (!!!!!). Deznodământ echitabil, fiecare combatantă marcând câte un gol în repriza pe care a dominat-o.

Editorial Cornel Dinu. Exemplul sârb: Dragan Geaici, președintele Federației de Fotbal

În încheiere, ca o paranteză comparativă, aș spune că vechea zicală românească „Peștele de la cap se-mpute” are un contraexemplu la exemplul elocvent numit FCSB. Adică, inversat în oglindă. În Serbia… o să ziceți că am o obsesie cu Serbia, dar acesta-i adevărul obiectiv, avem multe de „importat”, comportamental, de la sârbi…

Deci, în Serbia, aproape sigur, cu probabilitate dincolo de 99 %, viitorul președinte al Federației de Fotbal va fi marea lor legendă Dragan Geaici. La 77 de ani fără două luni! Sprijinit și de șeful statului, Aleksandar Vucic. La ei, ca să spun așa, peștele de la cap se… curăță! Nu în sens mafiot, ci igienic. Igienic moral. Auzi, Burlene?

ADVERTISEMENT