Sport

Editorial Cornel Dinu. Derby-ul FCSB – CFR Cluj, dăruit cu Fotbal de Octavian Popescu și Gabriel Debeljuh. „Special guest star”: Ciprian Deac

Cornel Dinu analizează derby-ul FCSB – CFR Cluj, pe care îl consideră un spectacol fotbalistic reușit prin prestațiile „actorilor principali” Octavian Popescu și Gabriel Debeljuh. „Special guest star”: Ciprian Deac!
24.01.2022 | 01:48
Editorial Cornel Dinu Derbyul FCSB  CFR Cluj daruit cu Fotbal de Octavian Popescu si Gabriel Debeljuh Special guest star Ciprian Deac
Editorial Cornel Dinu. Derby-ul FCSB – CFR Cluj, dăruit cu Fotbal de Octavian Popescu și Gabriel Debeljuh. „Special gust star”: Ciprian Deac. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FCSB – CFR Cluj, în datele fotbalului nostru, chiar dacă „frânarii” au 10 puncte avans. Un „chefereu” ce mizează sută la sută pe mulți jucători și puțini fotbaliști aduși de „afară”.

Lot de cam 35 de suflete național-internaționale, ce-l costă în jur de 1 milion și jumătate de euro, cu taxe cu tot, în fiece lună, pe Neluțu Varga ot Gilort și cei „la vedere” pe tricouri sau ascunși prin afacerile Clujului.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Derby-ul FCSB – CFR Cluj, dăruit cu Fotbal de Octavian Popescu și Gabriel Debeljuh. „Special guest star”: Ciprian Deac

De fapt, interpretând capacitatea de joc a majorității străinilor aduși de ani buni, dar proști, la echipele noastre, am imaginea „Talciocului” bucureștean cu tocmeală dâmbovițeană de altădată. Și chiar a târgului „omonim” de la Timișoara, duminica, înainte de 1990.

Se vindeau în spațiul Capitalei, la ieșirea de acum spre Constanța, mai mult vechituri decât chilipiruri. La Timișoara era mai altceva. Se puneau pe tarabe și produse din Occident, după care tânjea tot românul.

ADVERTISEMENT

Cam așa și acum. Dar datele eficienței „adușilor” din fotbal este periculos de apropiată de „Talciocul” trecutului. Doar trei, patru echipe aduc fotbaliști. Iar cârdășia conducători-impresari mulți câtă frunză, câtă iarbă este o adevărată pelagră pentru fotbalul nostru.

Editorial Cornel Dinu. FCSB surclasează pe CFR la tineri fotbaliști autohtoni

Puține echipe își cresc și aruncă în luptă proprii jucători. Așa a fost, în interpretări largi, situația trimișilor pe teren în acest derby FCSB – CFR Cluj. Singurul tânăr crescut „acasă” la CFR fiind portarul Otto Hindrich, născut în 5 August 2002, chiar la Cluj-Napoca. De perspectivă, deși numele aduce cu o înfiorătoare „personalitate” a celui de Al Treilea Reich…

ADVERTISEMENT

În partea cealaltă, la „fecesebecaliuța”, strategia schimbată de câțiva ani de patronul și cu sabia, și cu crucea, este de apreciat. Gigi Becali cumpără tineri din țară, cei mai mulți de la Academia fratelui de genă și gintă Gică Hagi sau din propriul Centru de Copii și Juniori, condus admirabil de un „gonit” de Dinamo, profesorul Bebe Alexe, sub „umbrela” nepotului lui Becali, Vasile Geambazi, și sfatul competent al lui Vali Argăseală.

Editorial Cornel Dinu. Dac-ar lăsa bocetul și „pricineala”, zău că l-aș aprecia pe Dan Petrescu antrenorul ca pe marele jucător pe care l-am avut și eu elev la echipa națională

Ca de obicei, în preludiul meciului, mai ales al unui derby ca FCSB – CFR Cluj, Dan Petrescu nu s-a dezmințit. Ne-a servit din nou lacrimi de crocodil preamărind adversarul și că-i plouă în casă. Milogeală de urzici cu vorbe ce nu pot deveni decât pentru fraieri… lauri! Și sunt mulți! …Fraierii, nu laurii…

ADVERTISEMENT

Cert este că, având și CFR Cluj, și FCSB parcursuri, pe plan intern, cu rezultate foarte bune pentru campionatul nostru până acum, au onorat diversa asistență.

Adică am asistat la un meci de nivelul ciocnirilor dintre echipele bune din campionatele bune ale elitelor fotbalistice europene. Frumos, consistent, disputat, palpitant, ritm și atacuri care pe care… Flori rare în prima noastră ligă.

Cam trei sferturi din joc, echipierii „chefereului” au confirmat presingul, presionarea prin marcaj de foarte aproape, strâns și regrupare rapidă, deprinse de Dan Petrescu în atâția ani de străinătate în care a jucat. Și de la ce antrenori de valoare a avut privilegiul de a învăța! Dac-ar lăsa bocetul și „pricineala”, zău că l-aș aprecia ca pe marele jucător pe care l-am avut și eu elev la echipa națională.

Editorial Cornel Dinu. „Del Pierro”, „Highlanderul” și… croatul!

În prima repriză, clujenii, mai omogeni, au fost, în acest spectacol de excepție, superiori. Au avut 3 ocazii și au marcat de două ori, prin același atacant, croatul Gabriel Debeljuh. Primul gol, la centrarea iarăși perfectă a neobositului „Highlander” Ciprian Deac. Cu… ceafa, cu umărul, cu spatele… „Eu am vrut să lovesc mingea cu capul”, spune el, dar n-a reușit și a ieșit… bine! Pentru el și ai lui din Gruia.

Iar la al doilea, ajutat de adormirea în post a apărătorului central advers, Andrei Miron. Care l-a scos din ofsaid… pe cine credeți? Da, tot pe Ciprian Deac, care a centrat și din devierea portarului Andrei Vlad mingea a ajuns la Gabriel Debeljuh.

Astea două goluri au venit în 4 minute (36 și 40), după ce Octavian Popescu deschisese scorul în minutul 24 cu un superb șut lobat în colțul lung, ca atâtea ale lui… Alessandro Del Piero! Nu-i la prima execuție – și la propriu, și la figurat! – de acest fel, promite cert, mai ales dacă i se lucrează și „tărtăcuța”. Prea fragedă încă…

Editorial Cornel Dinu. Hop și „Otello” într-o așezare intuită sau șoptită la telefon, doar Scaraoțchi știe…

La pauză, din intuiție sau șoptit, doar Scaraoțchiul din telefoane poate confirma, Toni Petrea a făcut 3 schimbări și a modificat așezarea pe teren a „fecesebecaliuței”.

Într-un 3-5-2, cu Iulian Cristea, Vinicius și Andrei Miron fundași centrali, iar Vali Gheorghe pe toată banda stângă. Cu Octavian Popescu mutat în centru, în spatelelui vârful Andrei Dumiter (ce pasă de 2-2 i-a dat în minutul 49!), nou intrat în locul doar stâmbăturilor în execuții și mimică ale lui Claudiu Keșeru.

A intrat, în rol de Otello, în locul „închizătorului” Adrian Șut, și Florinel Coman, din a cărui centrare FCSB a egalat prin Vali Gheorghe în minutul 71. Portarul Hindrich reacționând ca într-o permisie după „frontul” de până atunci.

Deși a fost mult mai prezentă noua dispunere a trupeților lui Gigișor și Tonișor în terenul advers, „frânarii” au luat din nou conducerea în minutul 77. Prin intratul Alex Chipciu în locul lui Valentin Costache. Fostul stelist a reluat, la numai 8 minute de la intrare, a reluat în forță mingea pusă cu capul de clujeanul bosniac Daniel Graovac, la cornerul perfect executat de cined credeți? Da, tot de același Ciprian Deac.

„Bursucul” Dan se ghemuiește în „vizuină”, blindează traseele și intrările „dușmanilor” și așa s-a ajuns în minutele de prelungiri. Când i-a aruncat în luptă pe congolezul Mike Cestor și românul Cătălin Itu. În locul lui Mihai Bordeianu și mereu importantul pentru „chefereu” Ciprian Deac. Neinspirat „Bursuc”… a declarat-o chiar el după meci.

Pentru că se face dreptate ca scor. Vali Gheorghe execută o lovitură liberă de la vreo 30 de metri lateral stânga de plasa lui Otto Hindrich, „proaspeții” Mike Cestor și Alex Chpciu se dau, surprinzător, cap în cap, la figurat, sub Iulian Cristea, care a stabilit un egal echitabil cu cap și cu capul. Era al treilea minut din cele cinci de prelungiri.

Editorial Cornel Dinu. De ce pot doar uneori fruntașele detașate ale fotbalului nostru să evolueze la nivel european superior?

În afară de, repet, spectacolul de calitate oferit de cele două combatante, se poate perora că „blindatele” mai tehnologizate ale „frânarilor” din Gruia au fost stopate, și cu șansă, a se distanța la 13 puncte de „bercenari”.

O veritabilă „cavalerie ușoară” de la mijloc în față, mobilă, rapidă și cu sclipiri în execuțiile tehnice. Care a compensat șvaițerul vechi al apărării centrale. Pe care ar trebui să conteze în faza defensivă zburdalnicii lor atacanți cu mingea la picior spre plasele adverse.

Iar, peste toate datele meciului, să ne bucurăm că avem două echipe , nu întâmplător pe primele două locuri la 20, respectiv 10 puncte de surprinzătorul Vountari de pe locul 3, cu date de parcurs deloc ușor de obișnuit, chiar și la noi.

Și care pot evolua, uneori (aici e buba: de ce doar uneori?), la nivel european superior. După care, recunosc, recunoașteți, jinduim prea mult în jocurile unei etape…

ADVERTISEMENT