Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB și Craiova urcă, Dinamo și Rapid coboară, U Cluj nu se lasă, CFR deraiază

Cornel Dinu judecă etapa 2 din play-off, victoriile Universității Craiova cu Rapid în minutul 90+4, a 8-a consecutivă a lui FCSB cu Dinamo și a 3-a la rând a lui U Cluj cu CFR Cluj
01.04.2025 | 16:38
Editorial Cornel Dinu FCSB si Craiova urca Dinamo si Rapid coboara U Cluj nu se lasa CFR deraiaza
Editorial Cornel Dinu. FCSB și Craiova urcă, Dinamo și Rapid coboară, U Cluj nu se lasă, CFR deraiază. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

S-a mai jucat o etapă din siluirile play-off și play-out, cu rezultate în general așteptate, dar și ceva surprize. Universitatea Craiova a învins pe Rapid București în Giulești cu un gol marca Mitriță, cum altfel?, în minutul 90+4, FCSB a bătut-o iar, „dăcât” a opta oară consecutiv pe „abonata” la măciuceală Dinamo, iar U Cluj a deraiat pe CFR din Gruia a treia oară la rând în acest sezon.

Editorial Cornel Dinu. FCSB și Craiova urcă, Dinamo și Rapid coboară, U Cluj nu se lasă, CFR deraiază

Etapa a doua a prelungirilor pentru titlu și retrogradare ale sezonului normal a început cu două meciuri de play-out. Slobozia, în continuare „acasă” la Clinceni, a remizat la zero cu Petrolul revenitului Mehmet Topal.

ADVERTISEMENT

Cum joacă și celelalte „catindate” la Liga 2 (mențiune specială pentru „reînviatele” FC Botoșani, cu Leo Grozavu și Poli Iași, cu Vasile Miriuță), plus diferența de 5 puncte, deocamdată, de ultimul loc din SuperLiga, cred că are șanse mici să se salveze, oricât încearcă Adi Mihalcea să facă bici din lotul actual.

Apoi, Hermannstadt Sibiu (nu-i pleonasm, așa o „cheamă” pe echipa din orașul ex-prezidențial) a câștigat clar, cu 2-0, la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi, cu toată prezența pe banca tehnică locală a lui Dorinel Munteanu, urcat de la Dunărea Galațiului, pe Olt în sus, în nordul Depresiunii Brașovului, spre Munții Bodoc și Baraolt.

ADVERTISEMENT

De apreciat, în continuare, revenirea echipei antrenate de Marius Măldărășanu, care „ține” pe Hermannstadt pe locul 1 în play-out (7 la „general”), la bariera către barajele (!!!) pentru Conference League.

Editorial Cornel Dinu. „Oltenii” dădură toate golurile în victoria 2-1 cu Rapid

Cu experiența reușită a copiilor pe locurile suporterilor aruncători de sudalme și petarde, Universitatea Craiova lui Mirel Rădoi a învins pe Rapid în Giulești. Și cu șansă, golul de 3 puncte fiind marcat de omniprezentul Alex Mitriță, cel mai bun de pe teren, în minutul 90+4, care a profitat de expectativa defensivilor centrali ai gazdelor.

ADVERTISEMENT

Până atunci, ciocnire de calitate, cu multe faze de poartă de ambele părți. La olteni, de origine și de adopție, a strălucit, iarăși, Mitriță, iar la „garnitura” lui Șumudică au „muncit” frumos „benzile” Dobre și Petrila, pentru că pe centru Universitatea Craiova s-a închis destul de bine.

ADVERTISEMENT

Scorul a fost deschis în minutul 18 de Anzor (prenumele, pentru că numele de familie, Mekvabishvili, e periculos de pronunțat), servit excelent în careu de Baiaram, după o lansare luminoasă a lui Mitriță.

Șumudică și-a trimis echipa în atac și Petrila a trecut pe lângă egalare în minutul 20, urmat de Christensen de două ori, în minutele 21 (a refuzat golul portarul oltean Laurențiu Popescu) și 28 (a refuzat golul… brara transversală).

Editorial Cornel Dinu. Jolly Joker-ul Universității Craiova, Alex Mitriță a îndoliat Giuleștina în minutul 90+4

După pauză Craiova putea face repede 2-0 la ocazia lui Safira, bară la șutul din unghi, după o lansare a aceluiași omniprezent Mitriță în minutul 49. Oltenii marcară, totuși, 6 minute mai târziu, dar greșiră… poarta! Zajkov a reluat, a degajat, s-a împiedicat, s-a chinuit (numai el știe ce a vrut să facă) să reia cu capul centrarea din dreapta a neobositului Dobre și mingea s-a dus peste portarul Popescu în plasă, autogol de „cascadorii râsului”, dar nu pentru olteni.

Apoi, în minutul 65, Anzor îl întinde bine pe portarul Aioani din lovitură liberă de la 20 de metri, în minutul 72, Pașcanu a reluat, tot cu capul, dar normal, un corner al lui Petrila și mingea a „mușcat” transversala. Meciul se „scurgea” către un egal la 1, spre nemulțumirea ambelor echipe, dar…

…Dar există Mitriță! MVP-ul partidei a oprit pe Rapid la semnal și l-a lăsat pe linia 6 în minutul 90+4, când a pătruns din stânga și, de la 18 metri, neincomodat de vreun fundaș rapidist, a trimis mingea perfect la colțul lung și a marcat al 14-lea gol în acest campionat, gol de 3 puncte și locul 1 cel puțin până la „bătălia” Clujului.

Editorial Cornel Dinu. Intransigența de comedie burlească a marelui arbitru Kovacs și grimasele strâmbate de marele antrenor Șumudică după fluierul final

Ce ar mai fi de comentat este intransigența de comedie burlească a marelui arbitru Kovacs Istvan după fluierul final, direct „roșu” lui Petrila, venit de pe banca de rezerve, eu nu cred că era așa nebun încât să-l înjure pe Măria Sa Kovacs I, care parcă e trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, așa de important se crede tot timpul pe teren.

…Și, bine-nțeles, în acest context tensionat aiurea, protestele lui Marius Șumudică, îngălbenite de omul negru venit de la Cluj… Grimasele transformate în strâmbături ale antrenorului cu sânge vișiniu nu o să impresioneze niciodată un arbitru, nicidecum să-l facă să anuleze o decizie, oricât de aberantă ar fi, dar asta este peste puterea de înțelegere a Șumudicului…

Editorial Cornel Dinu. „Condamnatele”, de mulți, Poli Iași și FC Botoșani respiră cu Vasile Miriuță, respectiv Leo Grozavu pe băncile chiar tehnice

În deschiderea confruntărilor de duminică, Poli Iași a măturat gazonul cu vizitatoarea doar turistică UTA. Mircea Rednic e în corzi, și-n „birouri”, dar mai ales în tribune după ce, iată, toate transferurile sale, numai „nume” de „afară”, se dovedesc lipsite de consistență.

Iar Poli Iași, cu „bine-venitul” Vasile Miriuță la comandă, nu pierde de 7 etape, având, iată, speranțe îndreptățite să ia și „examenele” viitoare și să se salte peste locurile cu probleme ce duc la baraj sau direct în Liga 2.

Ca și FC Botoșani, cum am scris mai sus, chiar grozavă de la (re)venirea lui Leo Grozavu pe banca tehnică, 4 victorii consecutive după ce a stins Farul lui Gică Hagi, „doar” 4-3 după 3-0 în minutul 49.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a câștigat și al treilea meci cu Dinamo din acest sezon și a ajuns la 8 victorii consecutive în ultimii 4 ani

Mă încumet să afirm că indiferent de supremațiile de moment din prima noastră divizie, „umflată” pompos în „SuperLiga”, de prin anii ’50 cel mai așteptat meci este Dinamo – CCA/Steaua/FCSB. „Eternul derby”, „Unicul derby”, „Derby de România”, „El Clasico de România”, spuneți-i cum vreți, rămâne „vârful” de atracție al fotbalului nostru, indiferent de locurile pe care se găsesc combatantele.

Distractiv mi se pare că au fost ani în care neînțelegerile dintre importantele ministere care patronau cele mai importante, per general, reprezentante ale fotbalului românesc se „tranșau” ades și prin cine câștiga aceste derby-uri.

Știu ce spun… adică scriu… trăind pe viu, înainte și după meciurile respective euforia și necazul dat de rezultatele din aceste confruntări mereu disputate cu tribunele pline, între aceste adevărate „mărci” de respect ale fotbalului nostru.

Așa a rămas și acum, chiar dacă echipele nu mai sunt patronate de ministerele noastre de forță, Steaua a ajuns FCSB din cauza unei justiții paralele cu adevărul, iar Dinamo a trecut prin purgatoriul retrogradării după ce a ajuns pe mâna unor ticăloși în formă continuată.

Acum, lupta reală se dă doar pe două fronturi: pe teren și în tribunele pline mereu. Așa și este onest, fără, însă, a uita istoria reală a acestor cele mai mari echipe de club ale noastre. Frumusețea este că, în afara terenului sau la națională, jucătorii inamici ireconciliabili de pe gazon erau ca frații. Ades disputând și „a treia repriză” prin barurile la modă, la aceeași masă.

FCSB a câștigat și al treilea meci cu Dinamo din acest sezon și a ajuns la 8 victorii consecutive în ultimii 4 ani. Și acum a pornit ca favorită și și-a confirmat statutul, chiar dacă mai greu decât în precedentele derby-uri. Chiar și cu trei, patru jucători de bază indisponibili.

Editorial Cornel Dinu. Parcă am mai văzut filmul ăsta cu Dinamo deschizând scorul…

S-a jucat cu ardoare pe „Arena Națională”, pe care eu o așteptam mai populată decât a fost. S-a disputat fiecare minge, la orice contact între careuri în prima repriză. A părut mai agresivă pe atac FCSB. Dar Dinamo a deschis scorul… parcă mai văzusem „filmul” ăsta…

Lansat de Gnahore, Politic a făcut o cursă pe stânga în minutul 24, a centrat la punct fix pe linia careului mic și Perica a îndeplinit formalitatea de a trimite simplu mingea în plasă., scăpat din marcajul lui Mihai Popescu, stoperul „fecesebecaliuței” fiind mai mult un fel de comisar Javert din „Mizerabilii”, obsedat să-și prindă atacatorii, dar incapabil să-o facă.

În replică, în minutul 33, Olsen scoate de pe linia porții „capul” lui Gheorghiță, cu mâna zic eu, cu umărul a zis experimentatul arbitru Florin Andrei (deja 11 meciuri fluierate în Superliga acest sezon, ce spui, frate Vassaras, de unde unul mai bun?!), confirmat din VAR de altă celebritate a arbitrajului românesc, minunatul Cătălin Popa. Și ce fotbal știu eu, de unde până unde ca să-i contrazic?

În minutul 44, însă, n-a mai fost niciun olsen pe linia porții și Miculescu a egalat, cu o lovitură de cap care i-a luat fața lui Perica într-un „buchet” de jucători, la un corner executat din dreapta de Radunovic. Inteligent, s-a dus să se bucure ostentativ în fața suporterilor dinamoviști din Peluza „Cătălin Hîldan” și a luat cartonaș galben.

Editorial Cornel Dinu. Perica a scos peri albi tuturor „câinilor” cu o ratare… de manual!

În prima parte a celei de-a doua reprize Dinamo a pierdut capital Politic și pe ambii stoperi, Homawoo și Mărginean, accidentați, iar Zeljko Kopic a fost nevoit să improvizat cu Milanov, Luna și „nemuritorul” Patriche. De fapt, în fapt, ambele echipe au făcut toate schimbările posibile în repriza a doua.

„Bercenarii” lui Gigi Becali (cu „B”, nu cu „M”!) au fost mai periculoși. Mai întâi Miculescu, în minutul 47, de la vreo 17-18 metri, central, a nimerit bara. Apoi după 4 minute, Politic a intrat în viteză în careul advers, pe o pasă bună a lui Perica, dar șutul său a fost deviat în corner de Radunovic. În minutul 60, Ngezana a reluat puțin, cu capul, pe lângă poarta lui Roșca (în scădere vizibilă de formă), iar în minutul 65 am asistat la cea mai mare ratare pe care am văzut-o eu în ultimii… mulți ani!

De necrezut parcă, pe Târnovanu l-a apucat dorul de driblinguri (!) în careu mic, Milanov îi „fură” mingea, îi pasează lui Perica la 7 metri în fața porții și acesta nu nimerește „cadrul” apărat la disperare doar de Ngezana… Uluitoare ratare, putea fi 2-1 pentru Dinamo și, poate, meciul ar fi „curs” altfel spre final…

Editorial Cornel Dinu. Gol senzațional de 3 puncte al dreptaciului Ngezana, deloc stângaci cu… stângul și „câinii” urlă a pustiu

Așa, însă, după ce Miculescu a mai trimis „un cap” pe lângă, în minutul 85, dreptaciul Baba Alhassan își face o minge pe stângul la vreo 25 de metri de poarta dinamovistă și trimite, nestingherit de nimeni în „roșu”, o ghiulea în casa păianjenilor, Roșca e prea mic să o ajungă, „banca” fecesebistă explodează, Charalambous ajunge „în adâncime” pe teren, arbitrul îl iartă de cartonaș, iar „câinii” urlă a pustiu.

Astfel, la un raport de ocazii de 7-2 pentru FCSB, 15-8 șuturi (5-2 pe poartă, niciunul Dinamo în repriza a doua!), 10-4 la cornere, victoria echipei lui Gigi Becali este meritată. Dar, per total, închei cu mare amărăciune. Fără să pot să-mi amintesc când a reușit Dinamo ultima victorie cu CCA/Steaua/FCSB… cred că undeva prin 2021, în Cupă… 8 victorii consecutive FCSB, 9 în prima ligă dor pe orice „câine roșu adevărat… Cam asta-i situația, albastră pentru alb-roșii, în istoria recentă a confruntărilor dintre cele două mari firme ale fotbalului românesc deocamdată…

Editorial Cornel Dinu. Foc și pară la Cluj, U peste CFR și-n tribune, și pe tabelă, ce mai contează că „bursucii” lui Dan Petrescu au dominat clar prima repriză?

Duminică, după prânz, Gloria Buzău a încetat să mai „cânte” și s-a cam dus… de suflet în Liga 2, pierzând „acasă”, 0-2 din minutul 16, cu „vecina” de subsol, nu prea îndepărtată ca loc, Oțelul Galați. Și aceasta cu antrenor nou, Laszlo Balint. Caruselul antrenorilor funcționează din plin. La Buzău cine vine după Ilie Stan?

În noapte a luat foc Clujul. S-a jucat U Cluj – CFR Cluj, confirmându-se că pentru un oraș așa „bine crescut”, fizic, și cu pretenții de „bogăție” (pe toate palierele de populație?), e doar o formalitate să aibă două echipe, chiar la nivel superior.

Un derby local încins mereu, „uiștii”, care au dominat, ca de obicei, atmosfera pe stadion, demonstrând fără niciun dubiu că sunt port-drapelul naționalismului transilvănean. U Cluj câștigase cu 3-2 ambele confruntări din sezonul normal, era de așteptat CFR-ul să „tragă” să „gareze” el pe linia 1 de astădată.

Aprinsă și în tribune, și pe teren prima repriză. Au dominat „bursucii” lui Dan Petrescu și au avut patru șuturi pe poartă: Louis Munteanu (minutul 13, mare ratare), Păun (minutul 15), Fică (minutul 27) – toate pe lângă poartă și doar al doilea șut al lui Munteanu (minutul 31) cadrat și respins de portarul Gertmonas.

Jucătorii lui Ioan Ovidiu Sabău au lăsat impresia că stau la pândă, cu două „aripi” percutante, Thiam și Blănuță. Și au reușit să marcheze  la singura acțiune periculoasă, în minutul 42, când șutul lui Makalou a fost respins în față de portarul Hindrich și Blănuță a reluat în plasă dintre Bolgado și Matei Ilie. Gol cu care U Cluj a intrat în avantaj la pauză.

Editorial Cornel Dinu. Neluțu Sabău aleargă în fiecare zi 10 (zece!) kilometri și nu oricum ci… în pantă! La 57 de ani!

Aceeași dinamică și în repriza a doua, „gazdele” închizându-se bine și „oaspeții” având ocazii să egaleze prin Kamara (minutul 52, deviere reținută de Gertmonas la șutul lui Fică), Simao (minutul 54, bară la un șut din ungi greu), Bolgado (minutul 87, „cap” peste transversală din 6 metri).

…Așa că disciplina până la sacrificiu de ocupare a terenului exercitată de jucătorii lui U Cluj i-a dus la o victorie din numai două șuturi pe poartă, unul fiind golul de 3 puncte. Iar tribunele au fremătat încântător sub „ocupația” miilor de steaguri alb-negre ale suporterilor „uiști”.

Cea mai impresionantă, dacă nu chiar șocantă, cel puțin pentru mine, dezvăluire a comentatorilor de la Prima TV a fost că Neluțu Sabău aleargă în fiecare zi 10 (zece!) kilometri și nu oricum ci… în pantă! La 57 de ani! Și cred asta, cunoscând grija obsesivă a „Moțului” încă de pe timpul când l-a avut jucător la ASA Târgu Mureș, în 1988, pe când își făcea stagiul militar. În consecință, afirm cu toată încrederea că este cel mai bine pregătit fizic, din punct de vedere aerob, antrenor, și poate nu numai, din fotbalul nostru.

În clasament, CFR Cluj a rămas pe locul 3 (ce bucurie o fi fost la sfârșitul meciului în Bănie și la Pipera via Berceni, iar U Cluj se „lipește” de podium, pe locul 4, la 3 puncte de Universitatea Craiova și FCSB și un punct de „dușmanul” istoric din Gruia.

Sub acest grup, Dinamo și Rapid par, deocamdată, să fie doar simple figurante încurcă-lume în lupta pentru titlu. Dar mai sunt 8 etape și 24 de puncte de jucat iar mingea, nu-i așa?, e încă rotundă… pân-o inventa AI vreuna pătrată!