Sport

Editorial Cornel Dinu. Optimile CM Qatar 2022, între „jocuri” și surprize. Germania acasă, Spania, Franța, Portugalia și Brazilia bătute, încurcate mai sunt și căile fotbalului mondial

Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK, calificările în optimile CM din Qatar. Cu jocuri ciudate și surprize, cu Germania acasă, Spania, Franța, Brazilia și Portugalia bătute.
03.12.2022 | 12:30
Editorial Cornel Dinu Optimile CM Qatar 2022 intre jocuri si surprize Germania acasa Spania Franta Portugalia si Brazilia batute incurcate mai sunt si caile fotbalului mondial
Cornel Dinu analizează, exclusiv pe FANATIK, calificările în optimile CM din Qatar. Cu jocuri ciudate și surprize, cu Germania acasă, Spania, Franța, Brazilia și Portugalia bătute.
ADVERTISEMENT

Calificările în optimile Campionatului Mondial 2022 din exoticul Qatar au fost cu surprize în jocurile din grupe. Tunisia bate Franța, Australia bate Danemarca,  Japonia bate Spania, Coreea de Sud bate Portugalia, Camerun bate Brazilia. După ce Japonia a bătut în primul meci și Germania, iar Arabia Saudită i-a stricat debutul Argentinei. Puneți voi ghilimelele care fac diferența dintre jocuri și „jocuri”…

Editorial Cornel Dinu. Optimile CM Qatar 2022, între „jocuri” și surprize. Germania acasă, Spania, Franța, Brazilia și Portugalia bătute, încurcate mai sunt și căile fotbalului mondial

De grupele A și B am scris. Fără surprize. Olanda și Senegal, respectiv Anglia și SUA își văd de treabă mai departe, în optimi. În grupa C ultimele meciuri au fost chiar palpitante. Polonia s-a calificat chinuit, la golaveraj în dauna Mexicului, Messi, susținut de coechipieri după penalty-ul ratat, l-a bătut pe „instalatorul” polonez fără echipă Lewandowski doar cu 2-0 după 23-4 la șuturi spre poartă, 12-0 pe poartă. Geaba s-au înghesuit leșii într-un defensiv 5-4-1 transformat spre final într-un la fel de neamenințător 4-4-2.

ADVERTISEMENT

În celălalt meci, Mexicul a dominat Arabia Saudită mai ceva decât Argentina pe Polonia. A făcut 2-0, a ratat din toate pozițiile golul calificării și l-a primit pe cel al izbăvirii poloneze în minutul 90+5. Gol relevant înaintea criteriului fair-play/disciplinar de departajare (următorul golaverajului), la care tot Polonia mergea în optimi.

Peste dramatismul acestei grupe, lăsați-mă să rămân perplex și fără explicații logice fotbalistic la victoria Arabiei Saudite cu Argentina, prima surpriză a mondialului qatarez. Reparată din mers, prin joc, de Messi & comp.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Franța s-a bătut, Danemarca s-a făcut de râs

În grupa D, Franța era calificată și a jucat cu rezervele, Mbappe, Griezmann, Rabiot sau Dembele intrând la o încălzire oficială după minutul 60. Până atunci „cocoșii galici” nu cocoșiseră niciun șut pe poarta Tunisiei.

Metropola de la Paris a primit gol de la fostul protectorat african, a egalat în ultima secundă de joc, meciul a fost reluat, s-a fluierat finalul, dar a intervenit varul (tardiv spun francezii, care au depus o reclamație la mama-FIFA), golul a fost anulat și scorul final a rămas 1-0 pentru Tunisia.

ADVERTISEMENT

Danemarca a reușit să se facă de râs cu Australia. Deși era la mâna ei să se califice. Au învins „cangurii” cu 1-0, apărându-se eroic, într-un dens 5-4-1, mai ales în repriza a doua.

Danezii au rămas codașa grupei, cu doar un punct din egalul alb cu Tunisia, și au dat impresia că ne le-a priit deloc atmosfera, preferând, chiar premeditat parcă, să se întoarcă acasă. Altfel nu se explică nefructificarea forței de joc net superioare în fața Tunisiei și Australiei.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Interesul poartă fesul și în Spania. Și trimite Germania „zu hause”

Ultimele două dispute din grupa E au fost cele mai dramatice de până acum, la concurență cu cele din grupa C. Germania, de atâtea ori aureolată la marile competiții, de fapt cea mai prezentă națiune pe podiumurile turneelor finale, a bătut degeaba Costa Rica pentru că Japonia i-a dat biletele de întors acasă.

„Samuraii albaștri” au bătut absolut neașteptat Manschaftul în primul meci și au bătut deloc neașteptat Spania în ultimul meci. Închizând perfect într-un 5-4-1 purtătorii de balon adverși și culoarele de pătrundere spre finalizare ale acestora.

Nu voi scrie nimic de iberici, interesul poartă fesul pe toate meridianele. Învingătorii de la „Soare-răsare” au dovedit, independent și indiferent de prezența sau absența cavalerismului sportiv, că luptă până la sacrificiu în orice moment, după celebrul cod Bushido. Care presupune modestie, cumpătare, loialitate, măiestrie, onoare până la moarte, cum e în artele marțiale. Au luptat admirabil, au câștigat și au amânat… hara-kiri!

Editorial Cornel Dinu. Maroc și Belgia, exemple elocvente ale șocantului din fotbal la poli opuși

În grupa F, Marocul, altă revelație a acestui Mondial, a învins Canada cu golurile lui Ziyech (Chelsea) și En-Nesyri (Sevilla), o nouă dovadă, dacă mai era nevoie, a creșterii valorii naționale(i) prin aducerea jucătorilor buni de oriunde în echipele marilor campionate europene. Unii chiar naționalizați și folosiți în reprezentativele noilor țări de adopție.

Și astfel, după egal cu Croația și victorie cu Belgia, profitând și de galul alb de mare luptă între aceste două favorite a priori, africanii au terminat grupa pe primul loc și nu-i va fi comod Spaniei împotriva lor în optimi.

În Croația – Belgia, perioadele de dominare au alternat. Per total, dar mai ales în ultimele 20 de minute, Belgia a ratat și, surprinzător pentru mulți, a plecat acasă. Două echipe de prim rang european, dar cam „trecute”, ca să nu spun îmbătrânite. Cu evoluții interpretabile, inspiratoare de comentarii despre șocantul din fotbal.

Editorial Cornel Dinu. Dezbinarea a trimis acasă urmașa dezbinatei Iugoslavii, Serbia, după un meci tare cu globalizata Elveție

Surpriza demnă de învârteli de „șamani” a fost victoria Camerunului cu 1-0, gol în prelungiri, în fața unei Brazilii liniștite. Care și-a ținut pe margine o parte dintre „veritabili”, în frunte cu Neymar, zice-se cu glezna în ulei zincat. Dacă „A Selecao” mai primea un gol, cobora pe locul 2, sub Elveția.

Și atunci, în optimi ar fi dat de nedorita Portugalie. Așa, cu Coreea de Sud, sferturile se văd mai accesibile. Astfel de calcule au fost și vor mai fi în fotbal, indiferent de nivelul competițiilor. Că d-aia e, totuși, în fond, nu-i așa?, doar un joc…

Celălalt meci al grupei G a adus o victorie meritată a Elveției lui Murat Yakin antrenor, și a lui Mohameth Ricardo Ivan Rodríguez Araya, Manuel Obafemi Akanji, Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Djibril Ibrahima Sow, Breel Donald Embolo, Rubén Estephan Vargas Martínez jucători, în fața dezbinatei ex-iugoslave Serbia.

Au sârbii sfinte țara, neamul, religia, dar tot se mai rup în grupulețe care anulează forța național tradițională. Au răsuflat zvonuri de toate felurile și culorile și nu iese fumul plecării premature acasă fără un foc în cantonamentul qatarez.

Editorial Cornel Dinu. Coreea de Sud bate Portugalia în prelungiri și Uruguay plânge că n-a mai marcat un gol modestei Ghana

În grupa H, apropo de internaționalizarea fotbalului, ca o formă de globalizare a sportului-rege, să consemnăm că din lotul portughez 20 de jucători evoluează în afara țării, la Uruguay 23, la Ghana 21, la Coreea de Sud 11.

A fost liniște la începutul ultimelor meciuri… Portugalia, cu Ronaldo pe teren, deși era calificată, conducea Coreea de Sud, Uruguay, cu Luis Suarez, Valverde, Nunez, Betancur, conducea Ghana. În minutul 27, coreenii au egalat. Sud-americanii au urcat la 2-0 și nu o să înțeleg niciodată de ce s-au oprit cu, totuși, modesta Ghana.

Le-a fost fatal, pentru că frații de ochi obligi al japonezilor au dat lovitura și au marcat în prelungiri golul victoriei și al calificării. La numărul de goluri marcate, 4 față de doar 2 ale „victimei” Uruguay.

Care putea face 3-0 calificant în dauna sud-asiaticilor dacă arbitrul german Daniel Siebert le-ar fi dat sud-americanilor măcar unul dintre cele două penalty-uri reclamate, la Nunez în minutul 53 și la Cavani în minutul 93. Trebuie amintit, însă, și penalty-ul ratat de unul dintre cei doi ghanezi Ayew, Rami, în minutul 21. Era 0-0. Încurcate mai sunt și căile fotbalului mondial… Să vedem cât se mai încurcă și în optimi.

ADVERTISEMENT
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de...
Sondaj | Am întrebat 100 de cetățeni maghiari: „Care e primul nume de sportiv român care vă trece prin minte?”. 60 au oferit același răspuns
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan,...
Scenariile pentru un Guvern pro-european după votul de duminică. PNL, prin Rareș Bogdan, exclude o guvernare cu USR
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul...
În ziua votului, Tudor Chirilă a vorbit despre haosul din România și magiunul de Topoloveni: „Americii și marilor puteri le-ar conveni”
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a...
Ianis Hagi, decisiv la primul meci jucat integral pentru Rangers. Ce notă a primit
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist...
VIDEO BREAKING NEWS Momente terifiante în duelul dintre Fiorentina și Inter! Un fotbalist al gazdelor s-a prăbușit pe gazon! Fotbaliștii au făcut zid viu în jurul fotbalistului inconștient! Meciul a fost suspendat!
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut...
Zodia căreia i s-ar putea schimba viața în decembrie! Mihai Voropchievici a făcut un anunț neașteptat! Cine sunt NOROCOȘII zodiacului
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar...
Veta Biriș, Margareta Clipa și Niculina Stoican, un altfel de 1 decembrie, chiar în ziua de votare. „Nu-mi place deloc când se caută vinovați”. Exclusiv
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare...
Horoscop rune 2-8 decembrie 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie cum începe luna pentru fiecare zodie
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR...
Ce a afișat Gigi Becali pe Maybach, după scorul istoric realizat de AUR la alegerile parlamentare. Foto exclusiv
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și...
Cine sunt oamenii POT care intră în Parlament. Traseiștii politici, candidații soț și soție și un fost securist, dovedit de CNSAS
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
Rezultate Exit-Poll, ora 21:00. Parlamentare 2024. Cine sunt câștigătorii
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana...
ȘOC! Nepoata lui Silviu Prigoană, dezvăluiri BOMBĂ despre căsnicia unchiului său cu Adriana Bahmuțeanu: 'NU pot decât...'
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu...
Fost președinte CCR, despre ce se va întâmpla după renumărarea voturilor: Dacă nu arată o schimbare a ordinii, rezultatul votării nu va putea fi pus la îndoială
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
ADIO, BANCOMATE! Băncile care renunță la ATM-uri
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României....
Ce rol va avea Cristela Georgescu dacă soțul său va deveni președintele României. Călin Georgescu a dezvăluit ce va face soția sa
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan....
Starea PNL, la cald. Prăbușirea nu a putut fi oprită de mitul Bolojan. Cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că...
3 aeroporturi din România unde sunt tot mai puțini oameni. Avioanele aproape că pleacă goale