Sport

Editorial Cornel Dinu. Optimile EURO 2020. Amintiri învinețite cu Geoff Hurst, cel mai bun în finala Anglia-Germania

Cornel Dinu analizează optimile EURO 2020. Și-și amintește cum i-a învinețit ochiul Geoff Hurst, cel mai bun jucător în finala mondială Anglia - Germania din 1966.
25.06.2021 | 08:00
Editorial Cornel Dinu Optimile EURO 2020 Amintiri invinetite cu Geoff Hurst cel mai bun in finala AngliaGermania
ADVERTISEMENT

De când s-au organizat competițiile europene și mondiale inter-țări, cam spre mijlocul secolului trecut, s-au consemnat trei decalaje de programare.

Firesc, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și, neașteptat, de două ori după aceea. O înlocuire din cauza nebunescului conflict din fosta Iugoslavie, a acesteia la EURO 1992, în Suedia, în urma unei rezoluții ONU.

ADVERTISEMENT

A fost exclusă Iugoslavia și a fost adusă, de pe plajele distracțiilor de vacanță Danemarca, iar Laudrupii, Larsenii și Schmeichelii ei s-au distrat în continuare și chiar au câștigat turneul final la care, pe teren, nu se calificaseră…

Editorial Cornel Dinu. Optimile EURO 2020. Amintiri cu Geoff Hurst, cel mai bun în finala mondială Anglia – Germania din 1966

Iar acum s-a amânat turneul final botezat jubiliar EURO 2020 și de aici câteva ciudățenii de programare a unor jocuri de la un capăt la altul al „Europei unite” din cauza unui altfel de conflict, deși eu i-am zis Al Treilea Război Mondial, că asta a fost… este…

ADVERTISEMENT

…Și astfel a încercat UEFA (sau mai știu eu cine…) stoparea pandemiei ăsteia tare ciudate de COVID-19, născută din coronavirusul SARS-CoV-2, născut din laborator născut de servicii născute de boala de putere… și uite-așa cine știe unde-ajungem…

…Știu mulți, dar nu vor s-o spună pe șleau… Și uite-așa, din greșeală în greșeală spre victoria finală… a LOR… mai vine un val, mai vine-o vaccinare, și înc-un val, și înc-o vaccinare, și înc-un val, și… mă opresc aici că așa cine știe unde-ajungem…

ADVERTISEMENT

Gata, mă întorc cu smerenie și drag la fotbalul meu de toată viața… ce-mi trebuie mie scenarii, regii, înscenări, scheme, culise, etc, etc, etc… Deci, ziceam de EURO 2020 din 2021… Formulă extinsă de grupe și echipe, numai 24, pentru prima dată…

…Când s-or face 48 poate prindem și noi un loc… printr-un baraj mai ușor măcar… Că așa mă duce gândul, dacă aproape jumătate din cele 55 de țări europene afiliate la UEFA ajung la turneul final, 6 grupe a câte 4 echipe, important – și nu prea greu! – e să participi. Principiul olimpic al „tătucului” olimpic, Pierre de Coubertin.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Favoritele au trecut de grupe și se bat în optimi necruțătoare ca fața lui Southgate

Ce-a fost în grupe s-a dus, fără mari surprize, urmează eliminatoriile, dueluri necruțătoare ca fața lui Southgate. Favoritele în totalitate au trecut de grupe și se bat în optimile EURO 2020.

Unele en fanfare, Italia, Olanda de Jos, Belgia, altele cu emoții, cum a fost în grupa F, cu F de la foc, grupa de foc, în care Ungaria a constituit o revelație ce a pus probleme deosebite granzilor cu vise de podium Germania și Franța, mai puțin Portugalia.

Cam la mustață, cum spunem noi, s-au urcat în optimiile EURO 2020 numitele Țara Galilor, Elveția, Cehia și chiar Croația sau Austria, ce să mai spun de Ucraina, o dezamăgire…

Au avut și șansa unor momente favorabile în jocuri, în rezultate, dar, luptând strângând din dinți, deși provin din campionate modeste și cu populații minore ca bază de selecție fotbalistică, șansa le-a surâs și iată-le capabile să pună în continuare probleme unor țări-forțe pe care le au de chinuit…

…Pe rând, Țara Galilor Danemarcei „Johan Cruyff Arena”, Elveția campioanei mondiale Franța pe „Arena noastră Națională”, inaugurată acum 10 ani tot de Franța (7 septembrie 2011), ce nu prea are… copertină și mai mult carnaval în Centrul (chipurile) Vechi al așezării de vreo 560 de ani (prima atestare ne vine din 1459) an oițelor lui Bucur pe ac este meleaguri de ploaie pline mai nou… Război meteorologic, că tot am vorbit de scenarita națională…

Gata, mă întorc cu smerenie și drag la fotbalul meu de toată viața… Deci zicem de probleme puse de mici marilor… De Cehia Olandei din Țările de Jos pe „Puskas Arena”, de Austria Italiei pe „Wembley”, de Ucraina Suediei pe „Hampden Park”.

Dacă aceste cam outsidere vor ajunge în sferturi, se va reconfirma adevărul crud, dar… adevărat!, că și în fotbal, ca și în viață, nu întotdeauna cei mai buni câștigă. Marea decepție a acestei ediții EURO 2020 fiind, după mine, „Maica Rusia”…

…Explicabil dacă-i privim pe antrenorul Cherchesov și pe „vârful” Dzuba. Mai eficienți, cred, la Lubianka decât pe un teren de fotbal… Nu știți, unii, ce e Liubianka… Citiți istoria KGB-ului… că dacă nici ce este KGB nu știți sunteți suspecți de alien… are…

Editorial Cornel Dinu. Calități de la mijloc în sus și vulnerabilități în apărare la „granzii” EURO 2020

Oricum, după ce s-a jucat până acum, favoritele la a sări în aer la final cu trofeul transmis de Ceferin sunt cele cu posibilități compensatorii ca distribuții și valoare a lotului, omogenitate și puterea / mentalitatea / conștiința / moralul de învingător: Franța în primul rând, fiind și campioană mondială „en titre”, ar trebui să reconfirme.

„Cocoșii galici” au o trupă puternică în liniile blocului funcțional, în special pe benzi și de la mijloc în sus. Au fost, și s-ar putea să mai fie, ca și la alte (posibile) favorite amintite mai sus, vulnerabilități în axul central al apărării, Varane – Kimpembe, chiar dacă îi acoperă admirabil Kante și Pogba.

Cam aceeași problemă în privința mobilității fundașilor centrali o are și Germania, cu Hummels și Rudiger.

La care cam la fel se adaugă și Italia. În ciuda palmaresului impresionant, atât cel recent, 30 de meciuri fără înfrângere, ultimele 11 victorioase cu un golaveraj de… maidan: 32-0 (!!!), cât și cel istoric, și al entuziasmului de joc al „calciatorilor di grande valore” ai lui „Mancio”, tot în axul central defensiv…

…Unde, în ciuda experienței certamente certo e indubitabile, Bonucci și Chiellini nu mai sunt ce-au fost încă de când făceau pereche la Juventus.

Editorial Cornel Dinu. VAR-ul azer sovietic care a decis finala mondială Anglia – Germania din 1966, în care cel mai bun jucător a fost „prietenul” meu Geoff Hurst

Normaly că și Anglia este în cărțile reușitei finale. Dacă va trece peste Germania, care, se știe, de obicei este ea „über alles”. Pe un „Wembley” care, chiar dacă nu mai este același, poartă amintirea finalei Mondialului din 1966. 4-2 pentru Anglia după prelungiri. Cu gol german de 2-2 în minutul 90. După 1-0 pentru nemți din minutul 11.

Să sperăm că acum, în asistența sistemului VAR nu va mai fi nevoie de validarea aiurea a cavalerului cu adevărat… negru, azerul sovietic Bahramov drept gol a unei mingii căzute pe linia porții după șutul în transversală a lui Geoff Hurst, cel mai bun englez al finalei.

…Care mi-a lăsat două amintiri de neșters, pe termen mai lung sau mai scurt, în Mexic, la Mondialul din 1970, în „Groapa cu lei” de la Guadalajara. Golul cu care ne-au învins englezii, campioni mondiali la acel moment, și ochiul vânăt după un cot bine aplicat la o săritură comună la cap, după care am sărit numai cotul în față… Altfel jucător de mare clasă… Rău, dar bun!

Belgia – sper să nu fie… țara de jos, cum își zice acum Olanda, că devine imposibil să le denumești in corpore jucătorii – este produsul Academiilor create, ca în Franța, de Ștefan Covaci și amicul meu Michel Sablon. Belgia e puternică și nu văd stoperii care-l pot bloca pe Lukaku.

Trecând fără mari probleme de grupă, deși a pornit cam greu, cam îmbătrânita Croație, cu experimentații de care dispune, poate răspopi în continuare pe oricine.

Una peste alta, cert este că vom avea meciuri tari, palpitante, în care „traseele” normale, fără „hârtoapele” unor accidente „grande”, careul de semifinale cel mai probabil în viziunea caselor de pariuri este Franța, Anglia, Italia și Țările de Jos. Lăsând pe jos Germania și Belgia? Nu prea cred…

ADVERTISEMENT