Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

Editorial Cornel Dinu. România – Slovacia 1-1. Optimi EURO 2024. Inspirația lui Edi Iordănescu: Ianis Hagi și Florin Niță

Cornel Dinu analizează România - Slovacia 1-1, egal care a dus la calificarea lui Edi Iordănescu, Ianis Hagi, Florin Niță & comp. în optimile EURO 2024 de pe locul 1 în Grupa E.
27.06.2024 | 01:46
Editorial Cornel Dinu Romania  Slovacia 11 Optimi EURO 2024 Inspiratia lui Edi Iordanescu Ianis Hagi si Florin Nita
Editorial Cornel Dinu. România – Slovacia 1-1. Optimi EURO 2024. Inspirația lui Edi Iordănescu: Ianis Hagi și Florin Niță. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Rar se întâmplă ca în grupele unui turneu final, mondial sau european, toate echipele să joace meciurile din ultima etapă cu același număr de puncte. La EURO 2024 a fost o premieră continentală. Cazul grupei noastre, cu România, Belgia, Slovacia și Ucraina la „cota” 3 în fața partidelor finale decisive.

Editorial Cornel Dinu. România – Slovacia 1-1. Optimi EURO 2024. Inspirația lui Edi Iordănescu: Ianis Hagi și Florin Niță

Să se fi echilibrat… nu vreau să scriu „nivelat”… în așa măsură fotbalul reprezentativelor europene? Vedeți și rezultatele, mai bine zis jocul echipelor din celelalte grupe. Vreau să cred că naționalele „mari” au jucat până acum cu frâna trasă, cu gândul la confruntările dure din etapele eliminatorii.

ADVERTISEMENT

Revenind la grupa noastră, a fost oarecum o surpriză ce ne-a căzut foarte bine. O primă etapă surprinzătoare și o a doua normală ne-au dus pe primul loc, am suferit grozav aseară cu Slovacia și am rămas acolo, lider neașteptat al grupei.

Slovacia, deși este, practic, un land german cu vreo 5 milioane și jumătate de locuitori pe un teritoriu de 5 ori mai mic decât al României, are un fotbal organizat, condus parcă sub impulsul lui „Jawohl!”. Cu mulți jucători buni, care evoluează la echipe puternice… Martin Dubravka (Newcastle), Milan Skriniar (PSG), Adam Obert (Cagliari), David Hancko (Feyenoord), Stanislav Lobotka (Napoli), Ondrej Duda (Hellas Verona), Laszlo Benes (Hamburg)… puternici și serioși prin pregătirea specifică și educația ce au primit-o de mici. Și demult!

ADVERTISEMENT

Știa toată lumea Europei că un egal califica ambele echipe. S-a mai întâmplat „situația” asta în fotbalul mare. Amintiți-vă numai Anglia – Irlanda de Nord 0-0 pe „Wembley”, în octombrie 1985, care ne-a lăsat pe noi acasă la Campionatul Mondial din Mexic 1986… Nu mai amintesc alte meciuri, le știe toată lumea.

„Honi soit qui mal y pense!”, spunea regele Eduard al III-lea al Angliei când înființa „Ordinul Jartierei”, după ce feblețea sa, contesa Joan de Salisbury a provocat zâmbetele malițioase ale curtenilor, pierzându-și jartiera în timpul unui bal prin 1384… „Rușine cui gândește ceva rău în privința aceasta”.

ADVERTISEMENT

Machiavelicul „Scopul scuză mijloacele” a apărut cam peste 200 de ani și e la mare modă în lumea de acum. Cât despre „Ordinul Jartierei”, el a rămas cea mai însemnată distincție britanică, dar… doar atât.

Editorial Cornel Dinu. Prima noastră mare izbândă a fost că am avut peste 30.000 de suporteri în tribune

Pentru noi prima mare izbândă a fost că am avut peste 30.000 de suporteri în tribune. Veniți din țară, veniți din toată Europa, veniți chiar și de peste ocean. Care au colorat în galben nu numai stadionul din Frankfurt, dar și al cincilea oraș ca mărime din Germania. Este un fenomen de apreciat, dar care te și pune pe gânduri…

ADVERTISEMENT

…Gânduri de bine pentru că acum putem călători oriunde, dar și de puțin spus îngrijorare… și mâhnire… că se pleacă masiv pentru un trai mai bun decât cel din patria mumă și ciumă, zice-se „liberă și democrată”. Sună mai realist și vizionar pozitiv chinezescul „ordine și ierarhie armonioasă”.

Editorial Cornel Dinu. Slovacii au controlat prima repriză și i-au forțat, marcând, pe „sufletiștii galbeni” să iasă la joc

Confruntarea de calificare a început aprig, „ulița slovacă”, prelungirea desprinsă în timp din celebra „uliță cehă” a lui Masopust și Popluhar, care a jucat finala CM din Chile, în 1962, 1-3 cu Brazilia lui Garrincha, Didi, Vava, Amarildo, Djalma Santos și Mario Zagallo, fără Pele, accidentat, a dat seme clare că nu face niciun compromis cu „poteca mioritică”.

Slovacii au controlat prima repriză și au deschis scorul, logic, printr-o lovitură de cap a lui Duda (minutul 24), din mijlocul unui careu depopulat și dezorganizat, fără niciun marcaj.

Forțați de rezultat, „sufletiștii galbeni” au ieșit la joc și au egalat dintr-un penalty dat de VAR în minutul 36, obținut de Ianis Hagi și transformat perfect, vinclu curat, de Răzvan Marin. Ba chiar au terminat prima parte cu 3-2 la ocazii de gol. Și am revenit pe primul loc după ce Duda ne oropsise pe ultimul.

Totul se juca pe muche de… gol, semnele unui posibil aranjament tacit al jucătorilor nemailăsând în jos buza multor pariori, chipurile buni „cunoscători”.

Editorial Cornel Dinu. Edi Iordănescu n-a riscat decât prin schimbările făcute…

Și începutul reprizei a doua a ridicat la rampă naționala Slovaciei. Ai noștri ca brazii cu stema FRF pe piept au cam alergat după mingea pe care albaștrii cei răi nu voiau să ne-o dea să ne jucăm și noi cu ea. Și au avut astfel patru ocazii de golul îngropăciunii noastre, la primele două a salvat din nou providențialul Florin Niță, o dată ca la handbal, cu piciorul.

S-a jucat minute bune… nu bune, lungi… pe o furtună iscată, se zice, din senin, că dacă nici nemții n-au servicii meteo, atunci n-are nimeni… cu acoperișul deschis (asta chiar a fost o lisă de prevedere greu de înțeles), cu șiroaie de apă vărsate în capul jucătorilor. Orice șut, cu mingea udă, pe iarba udă, putea fi periculos, dar niciuna dintre echipe nu a încercat procedeul de la distanță.

Spre final, după multe schimbări în ambele culori, cele două echipe n-au mai riscat. A riscat, cred eu, Edi Iordănescu prin înlocuirile făcute. N-am înțeles înlocuirea lui Ianis Hagi (poate nu mai… putea…), n-am înțeles de ce n-au jucat Mihăilă sau Olaru, jucători care puteau ține mingea și puteau să le dea o ocupație mai consistentă slovacilor.

Cum nu am înțeles absolut deloc intrarea găurii negre numită pușcaș, zero absolut fotbalistic, dar pericol permanent pentru integritatea echipei, ca număr de jucători și a adversarilor, ca număr de accidentări. Intrarea ciobănească pentru care a primit doar „galben”, în minutul 88, a fost, zic eu, de „roșu”, danke schon, herr Siebert.

Editorial Cornel Dinu. Ce-a făcut Portugalia cu Georgia, domnilor englezi, germani, belgieni și alții care ați arătat cu degetul meciul nostru cu Slovenia?

Bun, totul e bine când se termină cu bine. Calificare muncită, meritată, a unei echipe care, în fine, după zbuciumările lui Edi Iordănescu în câțiva ani, are omogenitate și multe momente de fotbal la nivel european.

Ne-am calificat de pe primul loc, ceea ce foarte puțini, dacă nu chiar nimeni nu credea. Cu atât mai mare meritul lui Edi Iordănescu și al jucătorilor săi de suflet și cu suflet. Care, prin rezultatul, mai puțin evoluția, de aseară au onorat și „Ziua Drapelului Național”.

Să fim sinceri, de foarte mulți ani fotbalul nostru nu a creat o sărbătoare atât de mare și de care avea atâta nevoie. Mai știți câți ani au trecut de când au ieșit ultima dată românii la Universitate să se bucure de rezultatele echipei naționale înainte de acest EURO 2024? 24! Din 2000, cântecul de lebădă al generației primului Hagi, Gică. Cel puțin azi, „doar” tatăl lui Ianis.

P.S. Ce-a făcut Portugalia cu Georgia, domnilor englezi, germani, belgieni și toți ceilalți „moraliști” de oportunitate care ați arătat cu degetul meciul nostru cu Slovenia? A vrut Cristiano Ronaldo să joace cu Slovenia în optimi și, hop, i-a bătut marea Georgia pe lusitanii „puritanii”! Hop, hop, hop!

ADVERTISEMENT
8,50 este cota oferită de BETANO pentru pronosticul „1” la meciul România - Olanda din optimile EURO 2024