Sport

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj și FCSB au suferit cu Farul luminos al lui Gică Hagi și cu un Hermannstadt în descompunere

Cornel Dinu explică, în exclusivitate pe FANATIK.RO, de ce au pierdut puncte CFR Cluj cu Farul lui Gică Hagi și FCSB cu Hermannstadt, în experimentele antrenorilor Nicolae Dică și Dan Petrescu de a odihni titularii.
29.08.2022 | 09:04
Editorial Cornel Dinu CFR Cluj si FCSB au suferit cu Farul luminos al lui Gica Hagi si cu un Hermannstadt in descompunere
Cornel Dinu explică, în exclusivitate pe FANATIK.RO, de ce au pierdut puncte CFR Cluj, cu Farul lui Gică Hagi, și FCSB, cu Hermannstadt, în experimentele antrenorilor Nicolae Dică și Dan Petrescu de a odihni titularii. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Etapa 7 din SuperLigă a continuat ieri cu anostul FC Argeș – Chindia, lecția dată de Gică Hagi cu Farul unui CFR Cluj încropit neinspirat de absentul Dan Petrescu și un surprinzător Hermannstadt muribund financiar, dar foarte viu pe Arena Națională cu FCSBecali care se tot întărește, dar nu se… găsește!

Editorial Cornel Dinu. Schimbarea schimbărilor nu i-a ajutat pe Dan Petrescu și Nică Dică. CFR Cluj și FCSB au suferit cu Farul luminos al lui Gică Hagi și un Hermannstadt în descompunere

Duminică, la oră de siestă și caniculă, multă SufărLigă. La Pitești s-a cam… pitit fotbalul, cu mai mult… doar prezența pe teren a Chindiei din Târgoviștea mea. Care n-a prea contat cu FC Argeș, deși a deschis scorul.

ADVERTISEMENT

Operațiunile de transferuri și împrumuturi de neînțeles ale unicului conducător de club rezervă la echipă pe când mima fotbalul, marcel Ghergu, omu’ negru al ferefeului pe Muntenia, au adus echipa copilăriei mele mereu cu capul sub ghilotina play-out-lui din ultimii ani.

Editorial Cornel Dinu. Louis I Munteanu a luminat fața mereu neluminată a Regelui Hagi și a umbrit fața mereu umbrită a Bursucului Petrescu

După „five o’clock-ul” ceaiului englezesc, Farul a câștigat clar cu a doua echipă a lui CFR Cluj și a urcat pe primul loc, la egalitate de puncte cu Rapid, dar cu un golaveraj mai luminos.

ADVERTISEMENT

Suspendat, Dan Petrescu a absentat și din tribună ca să nu mai stea toată lumea cu ochii pe el ca pe butelie… A încercat să odihnească mai mulți titulari, obosiți de super-meciul cu super-echipa din Maribor, a șaptea din zece în Slovenia.

Au intrat Deac și Camora la pauză, dar tot a fost… groasă! „Dubla” superbă a regăsitului Louis Munteanu a luminat fața mereu neluminată a Regelui Hagi și a umbrit-o pe cea mereu umbrită a Bursucului Petrescu…

ADVERTISEMENT

…Care n-a mai scos la vedere, absent fiind, cum spuneam, zbuciumul de vorbe și gesturi de șanț și ulucă, ajuns obișnuință la el. A făcut în repriza a doua schimbări la schimbările făcute în formula de start, dar același număr de înlocuiri, cinci, făcute și de Gică Hagi, s-au dovedit mai inspirate și au adus o victorie meritată „fariștilor”.

…Consfințită de reintratul în jocul Farului, și la propriu, și la figurat, Louis Munteanu. În locul neînțelesului, și ca joc, dar și ca… transfer, Robert Moldoveanu. Poreclit, nu înțeleg de ce, „Balon” pe când rata meci de meci la Dinamo… mult mai nimerit mi se părea „99”… 99 de ocazii ca să dea un gol… Face Gică Hagi o minune dacă face fotbalist din el…

ADVERTISEMENT

Luis I a „așezat” două goluri de atacant pur-sânge dintre jaloanele cheferiste și a lămurit victoria constănțenilor de… Ovidiu. Care joacă „acasă” acolo, la Ovidiu, în timp ce stadionul care i-a purtat, inspirat și meritat, numele Regelui Gică Hagi în Constanța, zace în paragină, cel mai mare port al României fiind prea sărac, săracu’, ca să-l repună la dispoziția locuitorilor „luminați” de Farul.

Editorial Cornel Dinu. Schimbă, Dică, schimbă! Că doar ai cu cine. Bagă nea Gigi „material” ca să-ți aducă material de lucru, n-ai „alibi”!

Nică Dică a schimbat și el în formula de start la FCSB cinci, șase titulari. Nu s-a văzut nici prospețime, ce să mai vorbim de valoare în plus. Și i-a trecut glonțul de 1-3 (care l-a nimerit pe Bursuc) pe la ureche.

Pentru că echipa modestului jucător, dar bun antrenor Marius Măldărășanu și a unor jucători neplătiți din luna mai (de primăria lui Hermannstadt, care a fost, este și va fi Herjohannisstadt), a avut trei ocazii mari în repriza a doua, când conducea cu 2-1. Față de doar una a „fecesebecaliuței” FCSB, care a egalat norocos prin Edjouma în al doilea minut al prelungirilor.

Sibienii au stat mai realist în teren, au pasat mai bine, în „trunghiuri” vădit muncite la antrenamente, au dus jocul prin contraatacuri bine gândite și, mai ales, bine structurate pe trasee lucrate, și meritau victoria. În ciuda celor 4 schimbări cu „titulari” (Cordea, Octavian Popescu, Miculescu, Edjouma) făcute de Nică Dică la pauză.

Editorial Cornel Dinu. Terminați cu marota asta că jucați prea des! Atenție: prea des, nu prea mult! Că mult nu jucați niciodată, să fim serioși!

Și un ultim gând, domnilor antrenori care v-ați dus, bravo vouă, echipele în Liga Conferințelor din „Orașele Târguri” (prietenii născuți „mai devreme” știu ce spun…). Terminați cu marota asta prăfuită că jucați prea des. Atenție: prea des, nu prea mult! Că mult nu jucați niciodată, să fim serioși!

La fel era numărul solicitărilor în meciuri oficiale, la nivel superior, și pe vremea mea. În plus, o dată pe săptămână, ne refăceam din gheața frapierelor cu vin adevărat, nu cu redbull și alte „ienergizante”.

Să nu uit… Mai aveam un avantaj. De joi seara intram în cantonament. Nu mai vorbesc că urmau unul după altul, „înlănțuite”, pentru cei care jucam și la echipa națională… Eram profesioniști deghizați de cutumele orânduirii în „amatori”. Acum prea mulți sunt amatori diletanți deghizați de bani în „profesioniști”. De mucava.

Desigur că le lipsesc, clar, și efortul, pasiunea, exercițiul, obișnuința meciurilor, nu jocurilor, meciurilor de pe străzile și maidanele „mahalalelor” din copilărie. Zilnice. Care, orice ar zice „specialiștii” de azi, te întăreau de mic. Alte timpuri, alți fotbaliști, alți oameni…

ADVERTISEMENT